Case obscure de avocatură se folosesc de statutul special al profesiei și găzduiesc la propriul sediu mii de "firme fantomă", activate la un anumit moment și introduse în lanțuri de tranzacționare pe piață, afirmă șeful ANAF, Gelu Ștefan Diaconu. El precizează că Fiscul monitorizează atent activitatea acestora, dar că fenomenul "firmelor fantomă" este încă unul ieșit din comun.
"Există câteva firme de avocatură în București, care, prevalându-se de o prevedere a Legii speciale a profesiei de avocat, la propriul sediu au înființate și funcționează câteva mii de firme care, de regulă, sunt activate și introduse în lanțuri de tranzacționare. O mare parte dintre aceste firme, prin controale operative, le «distrugem» în activitatea curentă, dar este absolut necesar să nu mai permitem pătrunderea în lanțurile de tranzacționare, prin atribuirea codului de înregistrare în scop de TVA, și a altor astfel de firme", a spus șeful ANAF la postul de radio Europa FM.
El nu a dorit să indice care sunt aceste case de avocatură, precizând doar că este vorba de firme de avocatură "ușor obscure".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La acestea se adaugă, conform datelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), numeroase firme "fantomă" înființate pe numele persoanelor cu handicap de către grupări organizate de "infractori în stare pură" care au speculat slăbiciunile în atribuirea codului de înregistrare de TVA.
Organizații patronale au afirmat recent în care arată că ultimele acțiuni ale ANAF privind înregistrarea în scopuri de TVA sunt decuplate de realitatea economică și de activitatea contribuabililor onești. În replic, șeful Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu, a spus că menținerea acestei proceduri este imperios necesară deoarece există o cazuistică bogată privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de către firme din categoria marilor contribuabili.