Plenul Camerei Deputaților a adoptat, cu 191 de voturi "pentru", 66 "împotrivă" și 12 abțineri, proiectul de lege care modifică Codul penal și vizează abuzul și neglijența în serviciu, în forma Guvernului.
Și Codul de Procedură Penală a fost schimbat, cu revenirea posibilității folosirii înregistrărilor serviciilor ca mijloace de probă în procesul penal, eliminată anterior.
IMAGINI POT FI VĂZUTE ÎN MATERIAL ȘI ÎN GALERIA FOTO (Inquam Photos / Octav Ganea)
În această formă este eliminat pragul de la care se consideră infracțiune pentru abuz în serviciu, așa cum a decis Comisia juridică a Camerei Deputaților, care a dat raport de adoptare formei venite de la Guvern pentru acest proiect, scrie Agerpres.
CITEȘTE ȘI Rata deprivării materiale și sociale în rândul tinerilor este de patru ori mai mare în România decât în UECamera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.
"Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică", se menționează în articolul cu privire la abuzul în serviciu.
A fost eliminat, de asemenea, și pragul pentru neglijența în serviciu.
CITEȘTE ȘI VIDEO Infracțiunile de corupție, eliminate de PSD, PNL și UDMR - Nu mai pot fi folosite cele realizate de serviciile de informații pe baza mandatelor de siguranță națională în procesul penal. USR sesizează CCR. UPDATE Revenire după pauză"Fapta funcționarului public care, din culpă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă", spune articolul referitor la neglijența în serviciu.
Înregistrările rezultate din activitățile specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informații privitoare la pregătirea ori săvârșirea mai multor infracțiuni și au fost respectate prevederile legale care reglementează obținerea acestor înregistrări".
Este vorba de infracțiunile contra securității naționale, cele de trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălarea banilor, falsificare de monede ori alte valori, falsificarea de instrumente de plată electronică, șantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, infracțiunilor de corupție, împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, infracțiunilor care se săvârșesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică.
Inquam Photos / Octav Ganea