GALERIE FOTO Noii membri ai Consiliului Fiscal, aprobați cu unanimitate de comisiile de buget-finanțe din Parlament

scris 2 iul 2019

Comisiile reunite de Budget-Finanțe din Senat și Camera Deputaților au aprobat, cu unanimitate, candidaturile celor cinci noi membri ai Consiliului Fiscal: Daniel Dăianu, George Georgescu, Bogdan-Octavian Cozmâncă, Georgiana Camelia Crețan și Sebastian Bogdan Căpraru. Parlamentarii nu au adresat întrebări la audieri candidaților. Viitorul președinte va fi desemnat dintre cei cinci în urma voturilor acestora.

Daniel Dăianu, propus de Institutul Bancar Român, academician și cu o carieră universitară la Academia de Studii Economice și la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), este în prezent membru în Consiliul de Administrație al băncii centrale, cu un mandat care se încheie în luna octombrie a acestui an. A fost ministru al Finanțelor între 1997 și 1998, iar la alegerile europarlamentare din 2007 a fost ales eurodeputat din partea PNL și a demisionat din Consiliul de Supraveghere al Bănci Comerciale Române (BCR) pentru a evita un conflict de interese. Este membru al American Economic Association, membru în Societatea Aademică Română, în Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), în High Level Group on Own Resources al UE, precum și în centrul internațional de cercetări CASE din Polonia.

Urmărește-ne și pe Google News

George Georgescu este propus de Academia Română, unde și lucrează în cadrul Institutul Național de Cercetări Economice, din 2013. Înainte a lucrat timp de 10 ani, între 2013 și 2013 la Eximbank, consilier la Direcția Managementul Riscurilor. Câteva luni în 2003 a fost director general adjunct la Direcția Națională de Prognoză, după doi ani în care a deținut funcția de director în Ministerul Dezvoltării și Prognozei. Înainte de REvoluție, în perioada comunistă, a lucrat ca economist la Intreprinderea de Comerț Exterior Romtrans și apoi cercetător la Institutul de Economie Națională. Din martie 1991 până în septembrie 2002 a fost consilier la Președinția României, iar în anii următori a lucrat în diplomație, consilier economic la Ambasada din Italia.

Reguli de vot schimbate pentru românii din diaspora CITEȘTE ȘI Reguli de vot schimbate pentru românii din diaspora

Bogdan-Octavian Cozmâncă este propus de Banca Națională a României. Este economist principal la BNR în Departamentul de Modelare și Prognoze Macroeconomice BNR. A reprezentat banca central în cadrul subcomitetelor Băncii Centrale Europene pentru Modelare Econometrică și în cadrul subcomitetelor subordonate Comitetului de Politică Monetară al Băncii Centrale Europene – subcomitetul pentru Finanțe Publice. Predă la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse.

Georgiana Camelia Crețan, propusă de Academia de Studii Economice, este Prodecan la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse din ASE, responsabil cu mediul economico-social și viața studențească.

Sebastian Bogdan Căpraru, propus de Asociația Română a Băncilor, predă la Universitatea Al. I Cuza din Iași, având și o carieră publicistică în mai multe reviste economice.

În prezent, membrii Consiliului Fiscal sunt Ionuț Dumitru (președinte), Răzvan Victor Stanca, vicepreședinte, Tatiana Moșteanu, Lucian Liviu Albu și Silviu Marius Șeitan.

Consiliul fiscal este o instituție independentă, înființată prin legea responsabilității fiscal-bugetare și compusă din 5 membri cu experiență în domeniul politicilor macroeconomice și bugetare supuși unor criterii stricte de eligibilitate. Membrii Consiliului fiscal sunt numiți prin hotărâre de către Parlament pe o perioadă de 9 ani, la propunerea Academiei Române, Băncii Naționale a României, Academiei de Studii Economice București, Institutului Bancar Român și Asociației Române a Băncilor care nominalizează fiecare o singură persoană.

Atribuțiile instituției sunt:
- evaluează proiecțiile macroeconomice avute în vedere la fundamentarea prognozei de venituri a bugetului general consolidat,
- estimează impactul pachetelor de măsuri de natură a influența soldul bugetar,
- analizează execuția bugetară și măsura în care aceasta corespunde țintelor propuse,
- monitorizează respectarea regulilor fiscale, emite recomandări privind politica fiscală curentă și viitoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul fiscal
daniel dăianu