Gabriela Firea își retrage criticile la adresa "revoluției fiscale" a Guvernului Tudose, după ce i-au fost preluate de Opoziție

Gabriela Firea își retrage criticile la adresa "revoluției fiscale" a Guvernului Tudose, după ce i-au fost preluate de Opoziție
scris 12 nov 2017

Măsurile fiscale adoptate de Guvernul României nu vor aduce niciun prejudiciu Primăriei Capitalei și nici bucureștenilor, a scris primarul general Gabriela Firea într-o postare publicată, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Ea a precizat că toate proiectele de infrastructură începute vor fi finalizate la termen și că, totodată, vor demara altele noi: parcări, poduri, pasaje, supralărgiri, sală polivalentă, sală de concerte, locuințe pentru tineri și cazuri sociale, piste de biciclete, săli de sport și bazine.

Urmărește-ne și pe Google News

"Suma care nu se va mai încasa din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal va fi recuperată integral prin creșterea procentului din cotele defalcate și echilibrări bugetare, așa cum am stabilit împreună cu premierul și ministrul de finanțe, fapt anunțat public", a spus Firea.

Vânzări totale de peste 25 miliarde dolari pentru Alibaba de Ziua Celibatarilor. Recordul de anul trecut, depășit la mijlocul zilei CITEȘTE ȘI Vânzări totale de peste 25 miliarde dolari pentru Alibaba de Ziua Celibatarilor. Recordul de anul trecut, depășit la mijlocul zilei

Luni, Firea declara, la finalul ședinței Asociației Municipiilor din România (AMR), că pachetul de modificări fiscale al Guvernului PSD-ALDE trebuie revizuit, pentru că nu va aduce lucruri bune pentru administrațiile locale, ci, dimpotrivă, "ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitățile".

"Am transmis și în cadrul ședinței AMR faptul că pentru toate primăriile de municipii, nu doar pentru Primăria Municipiului București, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contră. Dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puțini la buget pentru investiții, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitățile", afirma Firea.

Ea mai spunea că a solicitat o îmbunătățire a acestui proiect și a primit un răspuns pozitiv din partea premierului. "De aceea, am solicitat o îmbunătățire a acestui proiect și mă bucur că am primit un răspuns pozitiv și din partea premierului, care a înțeles că municipiile vor fi afectate și dorește să îmbunătățească acest proiect”, menționa primarul Capitalei, adăugând că, în Capitală, situația este și mai dificilă pentru că Bucureștiul contribuie la PIB-ul național cu 15 procente, iar în schimb primește prin realocare doar 0,7%.

Sondaj PayPal: Jumătate dintre americani comandă cadourile de Crăciun de pe toaletă CITEȘTE ȘI Sondaj PayPal: Jumătate dintre americani comandă cadourile de Crăciun de pe toaletă

În replică, Guvernul a anunțat că va compensa pierderile de la bugetele locale generate de modificarea Codului Fiscal prin reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, din care sunt alimentate și bugetele autorităților locale, astfel încât primăriile să nu fie afectate.

"Guvernul a propus primarilor creșterea cotei defalcate din impozitul pe venit de care beneficiază municipiile de la 41,75%, cât este acum, la 43%, în contextul în care Guvernul are în vedere reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Totodată, vor fi acordate compensații de la bugetul de stat, în situațiile în care, și după această majorare a cotei, bugetele autorităților locale pentru anul viitor vor fi afectate. Scopul asumat de Guvern este menținerea bugetelor locale ale municipiilor, pentru anul viitor, cel puțin la nivelul anului 2017", a informat Guvernul printr-un comunicat.

Duminică, liberalul Ciprian Ciucu, membru în CGMB, a susținut, într-o conferință de presă, că modificările decise de Guvern la Codul Fiscal vor avea ca efect reducerea bugetului Capitalei cu 440-616 de milioane de euro, prezentând câteva dintre domeniile în care ar fi putut fi folosiți acești bani.

Paralela 45 lansează la târgul de turism zboruri charter către Samoa (Grecia), Alanya (Turcia) și Albania, cu reduceri de până la 50% CITEȘTE ȘI Paralela 45 lansează la târgul de turism zboruri charter către Samoa (Grecia), Alanya (Turcia) și Albania, cu reduceri de până la 50%

"Ne-am gândit, așa, pentru comparație, să vedem ce am fi putut face cu banii aceștia, ce ar fi putut face Bucureștiul cu această sumă cuprinsă între 440-616 milioane euro", a spus Ciucu.

El a susținut că aceste sume ar fi putut fi folosite pentru a asigura flota de autobuze pentru următorii 20 de ani sau pentru consolidarea celor peste 600 de clădiri cu risc sesimic din București. Conform consilierului liberal, cu acești bani ar fi putut fi reparate conductele RADET și eliminate astfel pierderile din rețea, care duc la creșterea considerabilă a prețului plătit de locuitorii Capitalei. Ciucu a susținut și că această reducere a bugetului Capitalei face să nu mai existe suficiente fonduri pentru realizarea Spitalului Metropolitan.

În replică, în postarea sa pe Facebook, primarul Firea i-a acuzat pe consilierii CGMB din opoziție că răspândesc informații "mincinoase și ipocrite".

Ministrul Agriculturii explică scumpirea ouălor: Oferta a scăzut din cauza contaminării cu Fipronil CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii explică scumpirea ouălor: Oferta a scăzut din cauza contaminării cu Fipronil

"Când fostul PDL și PNL conduceau destinele bucureștenilor, nu le-a păsat de hemoragiile din bugetul local făcute de firmele lor de casă, abonate la Primăria Generală. Nu au făcut eforturi pentru realizarea infrastructurii Capitalei — de aceea acum luptăm pentru recuperarea întârzierilor — și nu au făcut nici cel mai mic gest pentru a pune capăt dezmățului pe bani publici, în interesul firmelor căpușă, în instituții subordonate ale Primăriei Generale, cum ar fi: RADET, Administrația Lacuri Parcuri, Administrația Străzilor, Administrația Cimitirelor, Administrația Monumentelor etc", a arătat Firea.

Ea a adăugat că opoziția constructivă înseamnă să propui proiecte benefice bucureștenilor și să încerci să repari greșelile din trecut și a afirmat că, "din păcate, consilierii generali ai Opoziției nu fac decât să stea pe margine și să fluiere a pagubă".

"Din fericire, însă, oamenii nu pot fi păcăliți atât de ușor, ei putând face lesne diferența între cei care muncesc în folosul lor și demagogia celor care doar critică. Îi asigur pe bucureșteni că mă voi implica astfel încât Bugetul Capitalei să nu sufere, iar banii să fie folosiți eficient. Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% va aduce mai mulți bani familiilor de români, ceea ce nu poate decât să mă bucure", a mai scris Firea pe Facebook.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriela firea
cgmb
pmb
primaria capitalei
bugete locale
impozit pe venit
revolutia fiscala