Aproximativ 200.000 de polonezi au participat la Marșul Independenței din Varșovia organizat de Ziua Națională. Liderii politici în frunte cu președintele Andrzej Duda s-au alăturat participanților la un miting cu mesaj naționalist. „Suntem polonezi!”
Polonezii și-au sărbătorit propriul lor Centenar, 100 de ani de la recâștigarea independenței, ieșind în număr mare pe străzi, într-o serie de manifestații care a culminat cu un marș cu mesaj naționalist și zeci de mii de participanți. Torțele artizanale cu scântei reci au luminat în „roșu” mulțimile care au ieșit să-i onoreze pe înaintașii care au obținut independența Poloniei la finele Prmului Război Mondial, după 123 de absență de statalitate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu un an înainte, Marșul Independenței, așa cum este numit, inclusiv cu accente de afirmare a suveranității față de Uniunea Europeană, a strâns peste 60.000 de persoane și imaginile spectaculoase au făcut înconjurul televiziunilor din lume care au relatat că naționaliști ai dreptei radicale cu mesaje antiglobaliste s-au adunat în Capitala Poloniei.
Este și unul dintre motivele pentru care, în acest an, marșul a avut adversari. Primăria Varșoviei a respins autorizația cerută de organizatorii periodici ai evenimentului. „L-au interzis”, spune Kasia în vârstă de 23 de ani. „Așa a decis Președintele Primăriei. Cică, pentru că este centenar, ar trebui să fie mai puțină adversitate, mai mult pacifism și mai puțin zgomotos”, continuă. „Mie mi se pare dimpotrivă, cu atât mai mult cu cât sunt cei 100 de ani ar trebui să fie mai mult zgomot.”
Nu știe din ce partid este primărița și afirmă că, în general, nu este interesată de politică. „Habar nu am, dar totdeauna mi s-a părut nebună femeia aia”, adaugă Kasia. Hanna Gronkiewicz-Waltz, conduce Primăria Varșoviei din anul 2006 din partea formațiunii politice Platforma Civică, de opoziție. Într-adevăr, aceasta a respins autorizația inițial invocând o anunțată grevă a polițiștilor, ulterior afirmând că ar fi bine ca de o Sărbătoare Națională să nu fie promovat un discurs al „naționalismului agresiv”.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Salariile la stat în România au ajuns la nivelul celor din Polonia și le-au depășit pe cele din Ungaria. Cele din privat sunt cu ani în urmăPreședintele Andrzej Duda a anunțat, însă, că va fi prezent la un miting în Piața Paradei (Plac Defilad), în apropiere de Palatul Culturii, iar mulți deputați ai partidului de guvernământ Lege și Ordine vor mărșălui alături de manifestanți. „Ei au spus că oricum vor veni”, spune Kasia. „Deja se adună. Marșul se va desfășura... Bănuiesc ilegal...”, râde complice tânăra. Și s-a desfășurat!
Participanții veniți din toate colțurile Poloniei sunt deja pe străzile principale și se conturează deja că marșul va fi încă și mai mare decât cel ale cărui imagini au făcut ocolul lumii.
O mică paradă militară este organizată pe una din arterele principale, iar cetățenii îi întâmpină cu aplauze.
Maciej, un tânăr polonez, este pe stradă împreună cu prietena sa. Spune că a venit pentru Centenar și este marcat de numărul intersant al celor 123 de ani în care Polonia nu a avut statalitate.
Participarea la miting este și o dovadă a recunoștinței pentru înaintașii care au murit atunci pentru ca țara să devină independentă, adaugă acesta.
Cu banderole alb-roșii, cu steaguri, fetele cu coronițe de flori albe și roșii se îndreaptă către piața în care se va ține mitingul și un scurt discurs al președintelui, totdată punctul de început al marșului. Rafał, este pentru prima dată la manifestări și a venit special din Kielce, oraș aflat în sudul Poloniei. În vârstă de 34 și de profesie de inginer de calitate, afirmă că nu este în mod particular interesat de politică și este cam rupt de aceste realități având în vedere că timp de 13 ani a muncit în Irlanda și Canada.
S-a întors în Polonia pentru că i-a expirat viza canadiană, dar spune că este bine acum și că țara s-a schimbat mult în ultimii 10 ani. „Oamenii sunt mai fericiți acum. Economia merge”, ne spune, adăugând că perspectivele i se par încă și mai bune pentru viitor.”
În piața de lângă Palatul Culturii sunt strânși deja zeci de mii de oameni. Cântă, scandează.
Un moment de vârf este acela în care simultan sunt aprinse mai multe torțe artizanale, iar marea de oameni devine incandescent-roșie. Este imaginea-spectacol care a captat atenția presei mondiale și anul trecut.
Torțele ard repete și piața este instantaneu înecată în fum. Mirosul de pucioasă urcă până la terasa Palatului Culturii.
Piața este plină și se pregătește de marș. Este Marșul Independenței, cel prin care Polonia se afirmă în fața întregii lumi ca națiune suverană.