Rusia acuză SUA că încalcă un tratat nuclear prin instalarea unor sisteme de lansare MK-41 în România și Polonia

Rusia acuză SUA că încalcă un tratat nuclear prin instalarea unor sisteme de lansare MK-41 în România și Polonia
scris 10 oct 2018

Statele Unite au început în luna iunie să implementeze în România și Polonia sistemele de apărare antirachetă Aegis Ashore, precum și dispozitivele de lansare verticală MK-41, care ar putea fi utilizate pentru lansarea rachetelor de croazieră cu rază intermediară, a afirmat miercuri reprezentantul ministerului rus de externe în cadrul unei dezbateri generale din cadrul primului Comitet al Adunării Generale a ONU.

Implementarea sistemelor de lansare Mk-41 din SUA în România și Polonia contravine Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune(INF), susține Vladimir Ermakov, șeful Departamentului pentru neproliferare și control al armamentului al Ministerului de Externe al Rusiei.

Urmărește-ne și pe Google News

"Există, de asemenea, întrebări serioase cu privire la acțiunile colegilor noștri americani care contravin Tratatului INF, inclusiv desfășurarea la sol a lansatoarelor universale Mk-41 în România și Polonia", Ermakov, citat de Sputnik.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Nu este prima dată când Rusia acuză SUA de încălcarea tratatului IFN prin instalarea sistemelor Aegis Ashore în Polonia și România. La finalul anului trecut, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a acuzat SUA că încalcă Tratatul IFN prin vânzarea către Japonia a unui sistem de apărare antirachetă, făcând referire și la România și Polonia. "Statele Unite desfășoară (sistemele de apărare antirachetă) la bazele lor militare din România și Polonia, adică aproape de frontierele noastre occidentale, fapt ce contravine tratatului INF din 1987, prin care se interzice desfășurarea unor astfel de sisteme la sol. Faptul că astfel de sisteme își pot face acum apariția la frontierele de est ale Rusiei creează o situație pe care noi nu putem s-o ignorăm în planificarea noastră militară”⁣.

La rândul său, în una mai, președintele american Donald Trump a acuzat Rusia încălcarea aceluiași tratat INF și i-a solicitat secretarului de stat american Mike Pompeo să propună noi sancțiuni împotriva Rusiei. Kremlinul negat orice violare a tratatului.

Tratatul INF, semnat de Uniunea Sovietică și Statele Unite în decembrie 1987, impune părților să elimine toate rachetele lor nucleare și convenționale și lansatoarele lor cu rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 kilometri.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
sua
deveselu
aegis
tratat nuclear