Serviciul de Securitate (SBU) de la Kiev îl suspectează oficial de fraudă și spălare de bani pe influentul miliardar ucrainean Ihor Kolomoiski, al cărui grup media a produs și difuzat serialul "Slujitorul poporului", ce l-a făcut celebru ca actor pe actualul președinte al țării, Volodimir Zelenski, scrie Reuters, preluată de News.ro.
Zelenski a negat întotdeauna că ar fi avut legături personale cu omul de afaceri. Pe de altă parte, televiziunea deținută de Kolomoiski a fost și principalul susținător mediatic al lui Zelenski la alegerile prezidențiale din 2019, când fostul actor a devenit șef al statului ucrainean.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"S-a stabilit că, în perioada 2013-2020, Ihor Kolomoiski a spălat mai mult de jumătate de miliard de hrivne (14 milioane de dolari) transferând sumele din străinătate și folosind în acest scop infrastructura de bănci controlate de el", a anunțat SBU într-un comunicat.
Kolomoiski nu a putut fi contactat pentru comentarii, precizează Reuters.
Serviciul de Securitate ucrainean a publicat imagini cu un grup de detectivi aflați la ușa locuinței omului de afaceri, în timp ce Kolomoiski primește și semnează documente. Acesta nu a fost reținut atunci de SBU. Ulterior, un tribunal a dispus ca oligarhul să stea în arest preventiv 2 luni. Alternativa era plata unei cauțiuni egale cu prejudiciul estimat rezultat din infracțiunile de care este acuzat.
Kolomoiski este un fost proprietar al unei bănci ucrainene de top, PrivatBank, care a fost naționalizată la sfârșitul anului 2016 ca parte a unei asanări majore a sistemului bancar al țării.
Sursă foto: SBU
La începutul acestui an, oficiali din domeniul securității au percheziționat locuința lui Kolomoiski în legătură cu o investigație separată privind deturnare de fonduri și evaziune fiscală la cele două mari companii petroliere ale țării care erau deținute parțial de omul de afaceri.
Principala țintă a celei de-a doua investigații era un partener de afaceri al lui Kolomoiski, Mykhaylo Kiperman, care deține o firmă de trading petrolier și în România, după cum a relatat Profit.ro.
CITEȘTE ȘI VIDEO Târguiala Guvernului la Bruxelles pe costul ajutorării Ucrainei și Republicii Moldova. Ciolacu: 3,5% din PIB. Comisia Europeană: Doar 1,5% din PIBKolomoiski a deținut o serie de active majore în sectoarele energetic, bancar și altele, precum și unul dintre cele mai influente canale de televiziune din Ucraina.
Statele Unite l-au sancționat pe Kolomoiski în 2021 "din cauza implicării în acte de corupție semnificative". Autoritățile americane au susținut de asemenea că Kolomoiski și un partener de afaceri au spălat bani furați prin intermediul Statelor Unite. Kolomoiski a negat orice abatere de la lege.