Ucraina este pregătită să stocheze și să reexporte gaze europene pentru iarna 2023/2024, a declarat operatorul de transport de gaze al țării, citând o evaluare a riscurilor realizată împreună cu partenerii internaționali, relatează Reuters, preluată de News.ro.
GTSOU, care gestionează sistemul de gaze al Ucrainei, a declarat că au fost efectuate teste de stres pentru a evalua riscul ca o agresiune militară rusă să împiedice capacitatea traderilor de a stoca în siguranță gazele în Ucraina și de a le transporta către Uniunea Europeană (UE).
Operatorul a precizat că infrastructura de gaze a Ucrainei și-a dovedit "fiabilitatea și rezistența ridicată" în situațiile de criză modelate.
Au fost confirmate mai multe combinații de rute de transport care leagă instalațiile de stocare și punctele de frontieră dintre Ucraina și UE, ceea ce va permite comutarea ușoară și rapidă între rute, a precizat compania.
Depozitele de gaze din UE sunt pline în proporție de peste 90%, iar utilizarea gazelor stocate este crucială pentru o aprovizionare constantă cu energie și pentru prevenirea unor vârfuri de preț, a precizat GTSOU.
Stocurile erau echivalente cu peste 93 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale, a declarat luna trecută Comisia Europeană.
În ceea ce o privește, Ucraina deține aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaze naturale în depozite în vederea sezonului de încălzire 2023/24, a declarat săptămâna aceasta directorul general al companiei ucrainene de gaze naturale Naftogaz, deținută de stat.
CITEȘTE ȘI Gigantul britanic de tehnologie financiară Wise a permis unei persoane de pe lista de sancțiuni impuse Rusiei să retragă baniPe de altă parte, traderii europeni de gaze naturale au început să depoziteze gaze naturale în Ucraina, pentru a profita de prețurile mai mici și de capacitatea disponibilă acolo, indiferent de riscurile implicate de războiul aflat în desfășurare, au declarat la începutul lunii trecute trei comercianți și oficiali ai unor companii.
Ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galușcenko, a declarat luna trecută că Ucraina nu va negocia cu Moscova reînnoirea contractului pentru tranzitul gazelor rusești pe teritoriul ucrainean, care urmează să expire anul viitor. Rusia a declarat că ar lua în considerare prelungirea contractului care îi permite să trimită gaze în Europa prin Ucraina dincolo de 2024, dacă Uniunea Europeană - care s-a angajat să renunțe la gazul rusesc până în 2027 - mai are nevoie de astfel de livrări.
Galușcenko a spus că sunt șanse mari ca în țările europene să nu mai existe cerere pentru gazul rusesc. "Anul viitor va arăta dacă Europa poate funcționa fără gaz rusesc", a declarat acesta, citat de Vocea Americii. "Văd toate precondițiile pentru ca acest lucru să se întâmple", a adăugat ministrul ucrainean al energiei.