Germania așteaptă să se convingă că autoritățile de la București au câștigat lupta împotriva corupției înainte să accepte aderarea României la spațiul Schengen și nici nu va acorda migranților, inclusiv românilor, ajutoare sociale din prima zi, Uniunea Europeană nefiind una "socială", i-a transmis cancelarul german Angela Merkel premierului Dacian Cioloș, aflat în vizită la Berlin.
Merkel a transmis autorităților române și un avertisment în cazul cotelor obligatorii de refugiați care trebuie acceptați de către un stat, după ce și România a contestat cota care i-a fost repartizată, acuzând că este prea mare, spunându-i lui Cioloș că trebuie clarificat modul în care unele state, cu referire directă și la România, înțeleg principiul solidarității în UE, mai ales dacă vor să intre în Schengen.
"Proiectul Schengen este de mare actualitate și există motive temeinice să păstrăm libertatea de mișcare. Vom rezolva problema migrației ilegale, iar controalele introduse recent la granițele Schengen sunt temporare, spațiul Schengen fiind și un instrument de creștere economică în interiorul Uniunii Europene. România a făcut multe progrese în securizarea granițelor, dar așteptăm următorul raport al Comisiei Europene privind combaterea corupției, vrând să ne asigurăm că toate eforturile autorităților de la București în domeniul combaterii corupției se regăsesc în acest raport, astfel încât România să adere pas cu pas", a spus Merkel, la finalul discuției cu Cioloș.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Oficialul german a clarificat și problema ajutoarelor sociale pentru migranți, inclusiv români, spunând că aceștia nu pot primi un astfel de sprijin încă din prima zi în care se instalează pe teritoriul Germaniei.
"Dacă există o legătură directă între migrație și ajutoarele sociale, lăsăm instituțiile să decidă. Nu suntem o Uniune Europeană Socială, fiecare are sistemul propriu", a punctat Merkel.
Cancelarul german a precizat că a discutat cu Cioloș și despre modul în care anumite state membre UE înțeleg să fie solidare în problema cotelor de emigranți care să fie integrați, spunând că a vrut să discute cu premierul român despre "ce înseamnă mai exact această solidaritate".
Merkel a admis că, "probabil", aceste cote au fost decise la nivelul UE și fără acordul anumitor țări, dar a susținut că era necesar ca deciziile să fie luate foarte rapid.
"Întrebarea este cum arătăm solidaritatea noastră, ce înseamnă ajutor reciproc. Un spațiu Schengen funcționează doar dacă responsabilitatea privind refugiații, spre exemplu, este împărțită între statele membre. Nu vreau să spun ce se întâmplă dacă, ci vreau să spun că spațiul Schengen funcționează doar dacă responsabilitatea este împărțită între statele membre", a fost mesajul transmis de Merkel către București.
Premierul Cioloș a afirmat că intenționează să revină în Germania în primăvara acestui an, pentru a discuta și cu oficialii landurilor germane, Merkel spunând că relațiile economice româno-germane pot fi dezvoltate și mai mult, dar condiționat de combaterea corupției și asigurarea statului de drept prin funcționarea justiției.
Germania este primul partener comercial al României, cu care derulează 1/5 din comerțul exterior al României. Schimburile comerciale bilaterale au crescut în medie cu 8-10% în cursul ultimilor 6 ani. În 2014, a fost atins nivelul record de 21,3 miliarde euro (din care export românesc 10,1 miliarde euro, iar cel german - 11,2 miliarde euro). Potrivit datelor statistice ale Băncii Naționale a României din 30 septembrie 2015, Germania este unul dintre principalii investitori în economia românească, cu circa 7 miliarde euro investiții.