Fostul șef al CJ Argeș și fostul trezorier al PSD au fost achitați de Înalta Curte. Alți zeci de primari și viceprimari au fost achitați. Decizia nu e definitivă

Fostul șef al CJ Argeș și fostul trezorier al PSD au fost achitați de Înalta Curte. Alți zeci de primari și viceprimari au fost achitați. Decizia nu e definitivă
scris 22 iun 2022

Fostul deputat PSD și fost secretar al Camerei Deputaților Mircea Drăghici și fostul președinte al Consiliului Județean Argeș Constantin Nicolescu au fost achitați de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care au fost acuzați pentru fapte de corupție în legătură cu atribuirea unor contracte de consultanță fictivă. Aceștia au mai obținut achitarea, în 2018, dar ulterior dosarul a fost rejudecat. Decizia nu este definitivă.

ÎCCJ a decis achitarea lui Constantin Nicolescu, fostul președinte al CJ Argeș, a lui Mircea Drăghici, fostul deputat PSD, dar și a celorlate persoane inculpate în acest dosar, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Furnizorilor de energie și gaze cu prețuri sub plafoane le va fi interzis să scumpească CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Furnizorilor de energie și gaze cu prețuri sub plafoane le va fi interzis să scumpească

Magistrații au mai decis respingerea acțiunii civile exercitate de Consiliul Județean Argeș și de unitățile administrativ teritoriale Valea Danului, Micești, Cosești, Leordeni, Stîlpeni, Budeasa, Mihăești, Mărăcineni, Titești, Corbeni, Vedea, Uda, Nucșoara și Domnești. 

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.

În iunie 2018, magistrații instanței supreme au decis achitarea lui Mircea Drăghici, pe atunci secretar al Camerei Deputaților, și a fostului președinte al Consiliului Județean Argeș Constantin Nicolescu în dosarul în care au fost acuzați pentru fapte de corupție în legătură cu atribuirea unor contracte de consultanță fictivă.

În acest dosar au fost judecate alte 41 de persoane, între care 38 de primari și viceprimari din județul Argeș, decizia judecătorilor ICCJ fiind de achitare.

Decizia instanței supreme nu era definitivă, iar în 2019 s-a decis rejudecarea cazului. Miercuri a avut loc pronunțarea pe fond, în rejudecare.
În acest dosar, deputatul Mircea Drăghici și fostul președinte al CJ Argeș și al organizației județene a PSD au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Pitești în 2015. Alături de ei, au fost trimise în judecată alte 41 de persoane - 38 de primari și viceprimari din Argeș, un fost director executiv al Agenției de Implementare a Proiectelor Argeș și două angajate ale unei firme de consultanță.

Nicolescu a fost trimis în judecată pentru folosire a influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat, ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (34 de acte materiale) și instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (10 infracțiuni, din care 3 în formă continuată).

Mircea Gheorghe Drăghici a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (34 de acte materiale) și complicitate morală mijlocită (în forma complicității la instigare) la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (10 infracțiuni, din care 3 în formă continuată).

Faptele au fost săvârșite în legătură cu încheierea unor contracte de consultanță între administrațiile locale și o firmă la care ar fi avut interese deputatul Mircea Drăghici.

"În contextul în care, la nivel național, regional, județean s-au elaborat Planul Național de Dezvoltare Rurală, Planul de Dezvoltare a Regiunii Sud-Muntenia, respectiv Programul Operațional Multianual al județului Argeș și era necesar ca și autoritățile locale să își planifice și să își stabilească obiectivele de dezvoltare a comunității locale pentru perioada 2007 - 2013, inculpatul Nicolescu Constantin, în baza înțelegerii cu inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, a identificat și pus în aplicare un mecanism fraudulos prin care au fost încheiate contracte de servicii de consultanță și elaborare strategii de dezvoltare locală de autoritățile publice locale cu o anumită entitate - SC European Project Consulting SRL București - în care era interesat inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, în scopul obținerii unor foloase necuvenite pentru entitatea respectivă și pentru acesta din urmă, cu consecința producerii unui prejudiciu în bugetul unităților administrativ-teritoriale", arată procurorii DNA. 

Contractele au fost încheiate prin îndeplinirea necorespunzătoare de către Nicolescu a atribuțiilor de serviciu derivate din funcția de președinte al CJ Argeș sau prin determinarea unor primari să își îndeplinească necorespunzător atribuțiile de serviciu cu privire la alocarea fondurilor și la achizițiile de servicii. 

Prejudiciul în acest dosar a fost estimat la 944.110 de lei reprezentând paguba adusă celor 35 unități primării, CJ Argeș și Agenției de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a județului Argeș.

În 5 februarie 2015, Constantin Nicolescu a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 7 ani și 8 luni închisoare în dosarul Zeus I (Bani europeni pentru școli)", în care este acuzat că a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, în baza unor documente false. El a fost eliberat condiționat în mai 2017.

Nicolescu mai are o condamnare de 8 ani de închisoare dată în dosarul Zeus 2 - podul Căteasca, însă decizia nu este definitivă, urmând să ajungă pe rolul instanței supreme.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
înalta curte
achitare