Serviciul Român de Informații (SRI) investighează folosirea cartelelor prepay românești în zone în care activează organizații teroriste și susține că, în România, indivizi afiliați organizațiilor teroriste au folosit astfel de cartele pentru comunicare în exterior, iar date recente indică lansarea de amenințări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o țară europeană de pe astfel de cartele. Informația este transmisă în contextul în care SRI insistă pentru înăsprirea legislației privind cartelele prepay, care pot fi cumpărate fără înregistrarea datelor personale, pentru un mai mare control.
"SRI investighează, în cooperare cu instituțiile din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului și partenerii internaționali, folosirea cartelelor nenominale românești în zone în care activează organizații teroriste. În România, indivizi afiliați organizațiilor teroriste au folosit cartele pre-paid pentru comunicare în exterior. Investigația privește inclusiv posibilitatea utilizării unor astfel de cartele în atentatele din Europa. De altfel, informații recente indică lansarea de amenințări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o țară europeană de pe astfel de cartele", este comunicarea serviciului de informații.
Marți, Comisia de control parlamentar al Serviciului Român de Informații a convenit cu directorii Serviciului că este necesar să fie promovat un proiect care să reglementeze regimul juridic al cartelelor prepay, din evaluări rezultând că riscurile de tip terorist sunt în creștere pentru România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Solicitarea a fost transmisă după ce premierul Dacian Cioloș a declarat că în ultima perioadă au fost folosite cartele prepay din România la pregătirea anumitor atentate din alte state membre ale UE, serviciile de informații din țară cerând instrumente care să le permită să monitorizeze foarte atent situația, o discuție care va fi reluată în perioada următoare.
Vineri, Profit.ro a prezentat un document în care se arată că elemente simpatizante ale diferitelor entități teroriste, active în spațiul arabo-islamic, sunt semnalate cu activitate pe teritoriul național, persoanele implicate fiind declarate indezirabile și interzicându-li-se să intre pe teritoriul României pentru perioade cuprinse între 5 - 15 ani.
Două explozii au fost înregistrate marți dimineață pe aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles. La scurt timp, au fost semnalate patru explozii la stațiile de metrou Schuman și Maelbeek din Bruxelles, aflate în imediata apropiere a sediului Comisiei Europene.
În cele două atentate separate, 31 de persoane au decedat, iar aproape 300 au fost rănite, dintre care câteva zeci sunt în stare critică.
Statul Islamic a revendicat atacurile.