Fincantieri reacționează la afirmațiile privind presiuni care ar fi exercitate de Dragnea în favoarea grupului pentru corvete: Fals, nu a fost vreun contact cu reprezentanții politicii sau orice altă instituție în afara desfășurării normale a licitației

Fincantieri reacționează la afirmațiile privind presiuni care ar fi exercitate de Dragnea în favoarea grupului pentru corvete: Fals, nu a fost vreun contact cu reprezentanții politicii sau orice altă instituție în afara desfășurării normale a licitației
scris 11 ian 2019

Grupul italian Fincantieri, care participă la licitația de furnizare a patru corvete multifuncționale destinate Marinei Militare Române, suspendată astăzi de ministerul de resort cu sesizarea Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel pentru "suspiciuni rezonabile" privind derularea în deplină legalitate a procedurii, reacționează la o serie de afirmații în media, în care se arată că liderul PSD, Liviu Dragnea, ar exercita presiuni pentru ca Fincantieri să câștige acest contract, transmițând că informațiile sunt false și lipsite de orice fundament și că niciun reprezentant al companiei nu a avut vreodată contact cu reprezentanții politicii românești sau cu orice altă instituție a statului, în afara desfășurării normale a licitației. 

Mai jos comunicatul transmis în această seară de Fincantieri:

Urmărește-ne și pe Google News

"Referitor la articolul intitulat "SCANDAL de amploare la licitație privind procedura de achiziție a corvetelor: Liviu Dragnea, presiuni uriașe în favoarea italienilor de la Fincantieri S.p.A. ", publicat ieri de Psnews.ro, Fincantieri precizează că informațiile conținute în acesta sunt false și lipsite de orice fundament. Niciun reprezentant al companiei nu a avut vreodată contact cu reprezentanții politicii românești sau cu orice altă instituție a statului, în afara desfășurării normale a licitației. Prin urmare, Fincantieri și-a mandatat, deja, avocații să acționeze pentru a-i proteja imaginea și integritatea.

Compania, care dintotdeauna s-a angajat să respecte cu strictețe procedurile de licitație în conformitate cu normele, nu a primit, până în prezent, nicio comunicare oficială din partea autorităților competente cu privire la valoarea ofertelor licitației. Aceste detalii au, într-adevăr, un regim de confidențialitate, având în vedere caracterul secret al procedurii. În cazul în care aceste zvonuri, prezentate în mod repetat de presă, ar fi confirmate, ne-am confrunta cu o situație de extremă gravitate, cu siguranță de natură penală, deoarece ar însemna că informații secrete ar fi fost dezvăluite către mass-media înaintea celorlalte părți. Având în vedere acest lucru, și neavând cunoștință de detaliile celorlalte oferte, Fincantieri precizează că oferta sa este „fully compliant“ cu întregul program pentru reînnoirea flotei Marinei Române, propunând, datorită experienței dobândite în domeniul militar și credibilității atinse de-a lungul anilor la nivel internațional, nu numai un produs avansat tehnologic, ci construit și la termenele și cu costurile stabilite. De asemenea, compania subliniază că nu au existat niciodată motive de îngrijorare cu privire la desfășurarea procedurii de licitație, deoarece prelungirea termenilor este un factor fiziologic care se poate întâmpla ca atare.

Fincantieri exclude în mod categoric faptul că a plătit vreo sumă oricărei persoane pentru a influența rezultatul licitației și a respectat întotdeauna cele mai înalte standarde etice, precum și la legislative, fiind și o companie controlată de statul italian.

Indiferent de rezultatul licitației, este evidentă pentru toată lumea importanța Fincantieri pentru România, unde compania a fost prezentă de mai mulți ani prin filiala sa VARD. Pe șantierele de la Tulcea și Brăila nu numai că a investit peste 150 de milioane de euro, făcându-le printre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic din Europa, dar a adus aici și construcția navelor sale emblematice în sectorul de croazieră. În acest sens, corvetele destinate marinei române vor fi construite într-un șantier activ și viu, unde 7000 de persoane lucrează zilnic, cărora Grupul le oferă un serviciu cu perspective de dezvoltare și muncă în următorii zece ani".

În această seară, licitația pentru achiziția celor patru corvete multifuncționale destinate Marinei Militare Române, procedură pregătită încă din vara anului 2017, prin redactarea actului normativ, dar nefinalizată nici astăzi, a fost suspendată, Departamentul pentru Armamente din Ministerul Apărării sesizând Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel pentru "suspiciuni rezonabile" privind derularea în deplină legalitate a procedurii.

Contractul este de peste 1 miliard de euro.

A fost sesizat Parchetul Militar cu argumentul că situația este de natură să afecteze realizarea interesului național de securitate în ceea ce privește Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.

La acest moment există și un litigiu pe rolul Curții de Apel Constanța, prin care Șantierul Naval Constanța, ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franța și Șantierul Naval Constanța S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea licitației.

Astfel, în octombrie, Șantierul Naval Constanța, care în prealabil a încheiat un acord de asociere cu Naval Group din Franța pentru programul de corvete, a cerut în instanță anularea licitației, cu argumentul că nu respectă cadrul legal în domeniu și încalcă normele europene privind achizițiile publice. În baza acelui acord de asociere, Șantierul Naval și Naval Group participă împreună la licitația pentru atribuirea programului de corvete multifuncționale.

Cererea de chemare a Guvernului și Ministerului Apărării în judecată, cu solicitarea de anulare a hotărârii de guvern emisă în februarie 2018, a fost înregistrată pe 19 octombrie. O săptămână mai târziu, ministerul de resort prelungea din nou termenul licitației.

La finele anului trecut, Profit.ro a relatat că termenul în care Ministerul Apărării trebuie să anunțe un câștigător al licitației pentru achiziția celor patru corvete multifuncționale destinate Marinei Militare Române, procedură pregătită încă din vara anului 2017, prin redactarea actului normativ, dar nefinalizată nici astăzi, a fost din nou amânat, ultima dată avansată fiind acum 12 ianuarie.

FOTO Fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat pentru luare de mită și trafic de influență, în aceeași lojă la Ateneu cu președintele Comisiei Europene, Dăncilă, Iohannis CITEȘTE ȘI FOTO Fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat pentru luare de mită și trafic de influență, în aceeași lojă la Ateneu cu președintele Comisiei Europene, Dăncilă, Iohannis

Termenul a fost de mai multe ori amânat, în condițiile în care fostul ministru de resort spunea că un câștigător va fi anunțat până la finele anului 2018.

Mai mult, ministrul vorbea atunci și despre posibilitatea anulării licitației.

"Suntem în termen. Până în 12 ianuarie putem lua decizia. Se poate ambele variante, o anulăm sau o încredințăm (achiziția de corvete – n.r.). Haideți să luăm hotărârea de guvern. Are dreptul de a anula procedura specifică în următoarele cauze și este inclusă cea în care nu se identifică fondurile necesare pentru achiziționare", a spus recent ministrul Gabriel Leș, la B1TV, ministerul schimbându-și între timp titularul portofoliului, dar fără să concluzioneze licitația.

Termenul a fost amânat de mai multe ori, cu argumentul că ofertele depuse sunt în evaluare. 

La finele anului trecut, președintele PSD Liviu Dragnea afirma că la nivel guvernamental s-a greșit în privința achiziționării de corvete, pentru că trebuia să fie redactat un contract de tip acord "guvern la guvern" și adoptată o decizie strategică privind țara din care provine compania cu care să fie încheiat acest contract.

"Să plecăm de la «Le Figaro». Ăla de fapt nu a fost un interviu (cu Ion Iliescu, acesta contestând unele afirmații cu atacuri la adresa lui Dragnea - n.r.) de fapt, a fost o discuție înregistrată cum a fost înregistrată. (...) Dacă este ceva neadevărat și s-a dovedit că a fost ceva neadevărat, adică o mistificare, înseamnă că undeva este un interes, un interes incorect sau nelegitim. Tot în Franța a apărut în nu mai știu ce ziar de mai mic tiraj, dar trebuia să apară, că Guvernul francez este foarte supărat pe mine că eu blochez Ministerul Apărării să nu care cumva să cumpere corvetele de la francezi, pentru că vreau să le dau la olandezi. Pe ce se bazează asta? Pe nimic. Ce încearcă de fapt? Să pună presiune pe Ministerul Apărării să facă corvetele cu francezii. Habar n-am cu cine o să le facă. (...) Aici cred că s-a greșit de către ministrul Apărării precedent, sau de către Guvern, acest tip de contracte de o asemenea valoare, de o asemenea importanță strategică, trebuia făcut de tip acord guvern la guvern și luată decizia strategică cu care țară să mergi, că nu se cumpără biciclete, se cumpără corvete, dincolo de faptul că este un miliard și ceva de euro, cred, sunt foarte importante pentru sistemul de apărare al României", a spus atunci Dragnea la Antena 3.

Pentru acest contract concurează Naval Group (Franța), Damen (Olanda) și Fincantieri (Italia).

viewscnt
Afla mai multe despre
corvete
licitatie
anulare