Serviciul Român de Informații (SRI) și-a bugetat pentru anul acesta, prin Institutul pentru Tehnologii Avansate (ITA) din subordinea sa, venituri din valorificarea produselor obținute din activitatea proprie sau anexă în sumă totală de 20,35 milioane lei, în creștere de 124 de ori față de execuția bugetară preliminată pe 2018 (163.000 lei). În 2017, la această rubrică figurează suma de numai 62.000 lei.
Totalul veniturilor proprii ale SRI pe 2019 este estimat la 21,5 milioane lei, față de doar 628.000 lei anul trecut și 288.000 lei în 2017.
"Institutul pentru Tehnologii Avansate este ordonator terțiar de credite în subordinea Serviciului Român de Informații, indicatorii pentru venituri proprii cuprinși în bugetul SRI fiind aferenți acestei unități", au comunicat, la solicitarea Profit.ro, reprezentanții SRI.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Extras din proiectul de buget al SRI pe 2019
Aceștia au explicat că, în baza HG nr. 1411/2004 privind aprobarea înființării, pe lângă Serviciul Român de Informații, a unor activități finanțate integral din venituri proprii, SRI a fost autorizat să desfășoare activități finanțate integral din venituri proprii, fiind vizate în principal următoarele domenii: cercetarea, proiectarea și realizarea de sisteme și echipamente pentru înregistrarea, stocarea, transmisia și protecția informațiilor, efectuarea de expertize tehnice, consultanță și pregătire a specialiștilor pentru apărare, ordine publică și securitate națională, precum și evaluarea și certificarea sistemelor criptografice și a aparatelor de criptare a comunicațiilor.
"În legătură cu estimarea de creștere masivă a acestor venituri în anul 2019, vă comunicăm faptul că fundamentarea bugetului de venituri și cheltuieli a activităților din venituri proprii propuse pe anul 2019 s-a efectuat având la bază necesarul de fonduri pentru producția de bunuri/prestarea de servicii înscrise la punctul anterior, solicitate de către beneficiari", a precizat SRI.
Institutul pentru Tehnologii Avansate din subordinea SRI se ocupă cu dezvoltarea de "tehnologie utilizată în misiunile de culegere de informații", inclusiv pe partea ce ține de interceptări și monitorizări tehnice comunicaționale, video și informatice, dar și de cea "necesară pentru stabilirea adevărului prin culegerea de probe (forensic)" și de cea de criptografie și criptanaliză. De exemplu, printre achizițiile publice inițiate anul trecut de ITA s-a numărat una privind un "Sistem de analiză criminalistică pentru evidențierea și fixarea urmelor papilare (amprente – n.r.)”.
CITEȘTE ȘI Producția industrială a Germaniei a scăzut în mod neașteptat în decembrie, mărind riscul de recesiune"Suntem deja la a doua ediție a PatriotFest. Calitatea proiectelor a crescut de anul trecut până acum. Probabil că în 3-4 ani de zile vom ajunge exact acolo unde trebuie. M-am bucurat foarte mult să aud de internship-urile la care vor participa toți cei care au luat premii și nu numai. V-aș anunța că Serviciul Român de Informații a făcut-o deja pentru câștigătorii de anul trecut, în sensul că avem deja niște proiecte concrete cu unii dintre ei. Sigur, proiectele sunt într-o fază incipientă poate, dar au perspectivă foarte mare și lucrăm cu unele dintre aceste tinere speranțe", a declarat, la Gala de decernare a premiilor PatriotFest pe 2018 din 11 decembrie anul trecut, directorul ITA, Andrei Oprina.
Acesta, nou în funcție, lucrează la Institut din 2006, dar în acest interval, până în 2013, a fost totodată cercetător la Institutul de Matematică al Academiei, fiind doctor în matematică, titlu obținut cu teza "Teoria potențialului în spații infinit dimensionale", și expert în criptografie și securitate IT&C, cu numeroase lucrări publicate în publicații internaționale de top.
CITEȘTE ȘI BRD a încheiat 2018 cu un profit net record de 1,57 miliarde de lei în 2018, în creștere cu 10,6%Pe partea de finanțare de la stat, proiectul de buget al SRI prevede o creștere cu 5,7% a creditelor bugetare, la 2,465 miliarde lei, și una de 11,64% a creditelor de angajament, la 2,489 miliarde lei. Cumulat, bugetele tuturor celor 4 servicii de informații (SRI, SIE, STS și SPP) sunt proiectate în creștere cu aproape 14%, la 3,61 miliarde lei, cea mai mare creștere fiind consemnată de STS, de aproape 70%.
Recent, președintele Camerei Deputaților și liderul PSD Liviu Dragnea a cerut Guvernului să reanalizeze sumele „importante” care sunt alocate serviciilor secrete în proiectul de buget pentru anul 2019 și a avertizat la finalul ședinței conducerii PSD că, dacă acest lucru nu se va realiza la nivelul Executivului, se va face la nivelul Parlamentului, la dezbaterea proiectului de lege a bugetului de stat.
Guvernul a aprobat vineri proiectul de buget, dar ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a arătat că bugetele serviciilor nu au fost modificate pentru că acest lucru ar fi presupus o nouă avizare în CSAT. ”Dacă s-ar fi făcut o astfel de modificare de buget, cu siguranță ar fi trebuit să trecem prin CSAT, ceea ce ar fi întârziat discutarea, dezbaterea bugetului”, a declarat Eugen Teodorovici. Potrivit acestuia, va rămâne în sarcina comisiilor parlamentare să decidă dacă vor reduce aceste alocări.
"Proiectele cu finanțare europeană derulate la nivelul Serviciului, în calitate de beneficiar, sunt destinate valorificării operaționale și analitice a volumelor mari de date și avertizare timpurie (POC 2014 - 2020), protecției balistice pentru limitarea exploziilor în aeroporturi (FSI 2014 - 2020), consolidării securității aviatice prin utilizarea Computer Based Trening (FSI 2014 - 2020), investigării infracționalității informatice (FSI 2014 - 2020), înființării unui centru de instruire în domeniul cyber-security (FSI 2014 - 2020), construirii unei infrastructuri performante de cercetare - dezvoltare – inovare în domeniul sistemelor de intelligence pentru securitate (POC 2014 - 2020), realizării activităților necesare operaționalizării sistemului integrat de management SMIS 2014+/MySMIS 2014 de gestiune a fondurilor europene (POAT 2014-2020) și modernizării și dezvoltării infrastructurii imobiliare (reabilitare termică și modernizare spații de lucru) (POR 2014-2020)", se arată în proiectul de buget al SRI pe 2019.
După cum a relatat Profit.ro, Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" a SRI vrea să-și construiască cu fonduri UE un complex de cercetare în incinta bazei sale din Otopeni de pe Șoseaua Odăii nr. 20, constând într-o clădire cu subsol, parter și 2 etaje cu suprafață construită de 1.505 mp și desfășurată de 4.257 mp, pentru care a atribuit anul trecut un contract de proiectare și asistență tehnică în valoare de circa 100.000 euro plus TVA.