Parlamentarii PSD se pregătesc să elimine din proiectul șefului lor de partid, Liviu Dragnea, propunerile de TVA zero la livrarea de locuințe și la publicitatea mass-media, urmând să mențină o cotă redusă, de 5%, pentru o serie de produse folosite în agricultură. Directiva europeană în domeniu nu permite decât două cote reduse de TVA, în timp ce România le-a instituit deja, la 5% și 9%, iar în domeniul construcțiilor o astfel de reducere ar dezavantaja statul.
Profit.ro a anticipat această decizie în luna martie, confirmată ulterior de Liviu Dragnea.
UPDATE ora 16.19 Liderul PSD, Liviu Dragnea, a confirmat, marți, informația că propunerile de TVA zero la livrarea de locuințe și la publicitatea mass-media sunt pregătite să fie eliminate din proiectul șefului PSD de modificare a Codului Fiscal, urmând să fie menținută o cotă redusă doar pentru produse folosite în agricultură.
În luna februarie, proiectul care introduce TVA zero pentru livrarea de locuințe și servicii de publicitate prin mass-media a fost înregistrat în Parlament chiar de liderul PSD, Liviu Dragnea, după ce măsurile au fost asumate în programul Guvernului PSD și ar fi trebuit aplicate din luna martie.
Proiectul propune TVA zero pentru livrarea locuințelor, inclusiv a terenului aferent, către persoane fizice, livrarea de clădiri care vor fi folosite drept cămine de bătrâni și de pensionari, precum și pentru case de copii, dar și pentru imobile ale primăriilor care vor fi închiriate subvenționat persoanelor cu venituri reduse. Astăzi, TVA pentru clădiri utilizate în scopuri sociale este 5%.
Cota de TVA zero urma să fie aplicată și pentru servicii de difuzare de publicitate prin mass-media, pentru stimularea acestui domeniu. În prezent, cota de TVA în publicitate este cea standard, de 19%.
De asemenea, cota zero ar fi fost aplicabilă și pentru livrarea de îngrășăminte și de pesticide în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii specifice din domeniul agriculturii (care ar urma să fie stabilite prin ordin comun al miniștrilor Finanțelor și Agriculturii).
CITEȘTE ȘI BNR știe că se întâmplă ceva cu creditul și piața imobiliară, dar nu pune degetul pe Prima CasăProiectul PSD va menține doar cotă redusă pentru produse și servicii din agricultură
Surse parlamentare din conducerea PSD au declarat însă pentru Profit.ro că senatorii social-democrați se pregătesc să amendeze proiectul șefului de partid și să elimine toate prevederile de reducere a cotei de TVA, mai puțin cea privind produsele și serviciile din agricultură.
Cota de TVA pentru aceste produse și servicii nu va fi însă zero, ci va fi propusă la 5%.
Potrivit surselor citate, deși nu au notificat oficial Comisia Europeană cu privire la aceste propuneri de cote reduse ale TVA, așa cum susțineau inițial, social-democrații s-au consultat cu specialiști în domeniu și au aflat, în primul rând, că Directiva europeană privind TVA nu permite decât două cote reduse față de cota standard.
România are deja două cote reduse de TVA, cea de 9% care se aplică, de exemplu, la alimente și apă, și cea de 5%, care se aplică, printre altele, la cărți și în diverse activități culturale.
Mai mult, directiva europeană stabilește în mod explicit că procentul cotelor reduse de TVA ”nu poate fi mai mic de 5%” din baza de impozitare.
În cazul serviciilor de publicitate, normele europene în domeniu nu permit însă aplicarea unei cote reduse de TVA.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificările pregătite pentru legea 51% alimente locale, în cazul căreia Comisia Europeană a decis declanșarea infringementuluiTotodată, un impediment în aplicarea unei cote mici de TVA în construcții - în ciuda faptului că directiva europeană permite cotă redusă la livrarea, construirea, renovarea și transformarea locuințelor, dar ”ca parte a politicii sociale” - constă, după cum a relatat Profit.ro, în posibilitatea dezvoltatorilor imobiliari de a-și recupera TVA plătită pentru toată construcția, chiar dacă vânzarea efectivă a fost realizată cu o cotă redusă de TVA. Codul Fiscal actual stabilește dreptul de deducere la achizițiile efectuate pentru construcții chiar în cazul unui dezvoltator imobiliar.
Decizia social-democraților vine și pe fondul revigorării semnificative a construcțiilor de locuințe din ultima perioadă. Conform datelor Institutului Național de Statistică, în luna martie, deși sectorul construcțiilor de infrastructură a scăzut, creșterea la construcția de clădiri rezidențiale a fost de 64,1%.