Guvernul a schimbat legea pentru ca România să poată dona Ucrainei bunuri din rezervele instituțiilor de forță

Guvernul a schimbat legea pentru ca România să poată dona Ucrainei bunuri din rezervele instituțiilor de forță

Premierul Nicolae Ciucă, la Kiev, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aprilie 2022. Sursă foto: Guvernul României

scris 16 iun 2022

Guvernul a modificat legislația în vigoare pentru ca statul român să poată să doneze Ucrainei bunuri din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale a României, în contextul agresiunii militare a Rusiei asupra țării vecine.

"Forțele destinate apărării naționale pot face donații de produse din rezervele proprii, în starea în care se află", prevede o ordonanță de urgență adoptată de Executiv. Este vorba despre rezervele Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Urmărește-ne și pe Google News
Rechemare de proporții la Ford: aproape 3 milioane de mașini, vizate de probleme ale cutiei de viteze CITEȘTE ȘI Rechemare de proporții la Ford: aproape 3 milioane de mașini, vizate de probleme ale cutiei de viteze
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Actul normativ, care modifică OG nr. 122/1998 privind acumularea, scoaterea și împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale, a fost elaborat ca proiect încă din aprilie, însă a fost aprobat doar acum.

"Produsele pot fi scoase din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale în vederea împrospătării, pentru realizarea unor donații, dar și în scopul executării operațiunilor impuse de reglementările în vigoare. Scoaterea acestor produse se realizează astfel: (…) e) prin donații către state aliate sau partenere, la solicitarea acestora, în scopul acordării sprijinului cu titlu de ajutor în situația temeinic justificată de evoluția mediului de securitate și când sunt afectate interesele României", mai stipulează OUG.

VIDEO Black Sea Oil & Gas anunță că a început producția de gaze din Marea Neagră, iar primele gaze au fost introduse astăzi ȋn Sistemul Național de Transport CITEȘTE ȘI VIDEO Black Sea Oil & Gas anunță că a început producția de gaze din Marea Neagră, iar primele gaze au fost introduse astăzi ȋn Sistemul Național de Transport

"Decizia Executivului a fost determinată de efectele invaziei militare a Federației Ruse asupra Ucrainei, având în vedere necesitatea realizării unor fluxuri de aprovizionare cu produse utile susținerii efortului concentrat de apărare și consolidării rezilienței statelor membre NATO", a explicat Guvernul, după adoptare.

Potrivit actului normativ, prin derogare de la Codul civil, astfel de donații se aprobă prin hotărâri de Guvern, iar bunurile se predau pe bază de procese-verbale de predare-primire încheiate între părți. Codul civil prevede că "Donația se încheie prin înscris autentic, sub sancțiunea nulității absolute".

"Transmiterea dreptului de proprietate al bunurilor ce fac obiectul donației are loc la data semnării proceselor-verbale. Produsele din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale care fac obiectul donațiilor vor fi acumulate și împrospătate ulterior (…)", mai prevede ordonanța.

Bill Gates atacă din nou proiectele de criptomonede: Sunt bazate pe teoria fraierului mai mare. Evident, NFT-urile scumpe cu maimuțe vor îmbunătăți enorm lumea CITEȘTE ȘI Bill Gates atacă din nou proiectele de criptomonede: Sunt bazate pe teoria fraierului mai mare. Evident, NFT-urile scumpe cu maimuțe vor îmbunătăți enorm lumea

În nota de fundamentare se menționează necesitatea identificării mecanismelor adecvate realizării transferului de produse din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale între statele aliate sau partenere, în actualul context de securitate, "grav afectat" de invazia militară executată de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

"Transferul unor produse din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale nu se poate realiza în prezent, deoarece cadrul normativ incident domeniului nu cuprinde prevederi referitoare la posibilitatea scoaterii acestora din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale, în scopul donării către alte state. Ordonanța Guvernului nr. 122/1998 privind acumularea, scoaterea și împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale, aprobată prin Legea nr. 50/1999, cu modificările și completările ulterioare, prevede la art. 9 situațiile și condițiile în care produsele pot fi scoase din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale. În cuprinsul art. 9 din actul normativ menționat nu a fost identificată posibilitatea legală de scoatere din rezervele proprii a unor produse destinate transferului, în vederea donării către autoritățile altor state. Prin urmare, pentru realizarea transferului, prin donație, al unor bunuri materiale aflate în rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale este necesară modificarea și completarea art. 9 din Ordonanța Guvernului nr. 122/1998 aprobată prin Legea nr. 50/1999, cu modificările și completările ulterioare. Donarea unor astfel de bunuri se va realiza doar ca urmare a solicitărilor autorităților de resort ale statelor aliate sau partenere, adresate instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, în condițiile în care există sau pot fi asigurate fondurile necesare pentru împrospătarea rezervelor proprii ale forțelor destinate apărării naționale. În plus, reglementarea donației prin exceptarea de la aplicarea prevederilor art. 1011 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare va avea ca efect eliminarea costurilor suplimentare pe care le presupune, în mod normal, această procedură. Având în vedere necesitatea răspunsului imediat la solicitările statelor aliate sau partenere și lipsa cadrului legal care să permită acordarea promptă și rapidă a ajutorului solicitat, se impune intervenția legislativă, în regim de urgență, în considerarea faptului că toate aceste aspecte vizează interesul de securitate național al României", se explică în documentul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi rusia ucraina
agresiune militara rusia ucraina
donatii arme ucraina
ajutoare armament ucraina
sprijin militar ucraina
romania ucraina