După ce și-au asigurat bătrânețea, parlamentarii se gândesc și la profesori, cu o lege a pensiei speciale plină de erori

După ce și-au asigurat bătrânețea, parlamentarii se gândesc și la profesori, cu o lege a pensiei speciale plină de erori
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 23 dec 2015

După ce și-au asigurat banii la bătrânețe, atât lor și funcționarilor din subordine, cât și primarilor, președinților de consilii județene și altor aleși locali, prin introducerea pensiilor speciale, 15 parlamentari s-au gândit să inițieze un sistem și pentru profesori, amintind de complexitatea și stresul specifice meseriei de dascăl. Proiectul este însă contestat de către Consiliul Economic și Social, cu argumentul că salariul unui profesor va fi mărit artificial în ultimul an de muncă, pentru o pensie mare.

Proiectul modifică Legea educației stabilind că personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control, cu o vechime efectivă de cel puțin 30 de ani în învățământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimul an de activitate.

Urmărește-ne și pe Google News

Textul actului normativ este diferit - paradoxal, dar poate ca un semn al superficialității în tratarea acestei probleme - de cel al notei de fundamentare, unde pensia de serviciu este propusă pentru o vechime minimă în muncă de 25 de ani, nu de 30 de ani.

De asemenea, titlul proiectului face referire doar la profesorii din sistemul preuniversitar, în timp ce textul actului se referă la toate cadrele didactice.

În același timp, titlul notei de fundamentare indică faptul că ar reglementa "drepturile salariale specifice" ale profesorilor, iar textul propriu-zis al legii face referire la "drepturi specifice", nu salariale.

Senatorii au respins înființarea notariatelor de stat, la sfatul Justiției și al UNNP, deși reclamă monopol CITEȘTE ȘI Senatorii au respins înființarea notariatelor de stat, la sfatul Justiției și al UNNP, deși reclamă monopol

Actul normativ va intra în dezbaterea celor două Camere ale Parlamentului, primind însă deja un aviz negativ  din partea Consiliului Economic și Social, care înglobează sindicate și patronate, cu argumentul că tinerii profesori vor fi discriminați, deoarece dascălii aflați în ultimul an de muncă vor putea obține norme duble doar pentru a-și mări salariul înainte de pensie, iar tinerii profesori vor rămâne cu norme reduse, fiind astfel premise pentru fraudarea sistemului de remunerații.

CES solicită să fie găsite metode alternative de creștere a pensiilor profesorilor, care să mențină funcțional principiul echității sociale și al recompensei meritorii.

Nu în ultimul rând, CES atenționează că este necesar un studiu de impact din partea Ministerului Finanțelor.

Recent, și funcționarii publici parlamentari au primit dreptul la o pensie în cuantum de 80% din veniturile obținute în ultimul an de activitate, dacă au o vechime în Parlament de cel puțin 14 ani, fără să se țină cont de aceste argumente.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlamentari
profesori
lege
pensie