Dorin Marian, fostul șef de cabinet al lui Călin Popescu Tăriceanu, este urmărit penal pentru mărturie mincinoasă, pentru declarațiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafețe din Pădurea Snagov și a fermei Băneasa, în care sunt trimiși în judecată Prințul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein și Dan Andronic.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Brașov au dispus urmărirea penală a lui Dorin Marian, fost șef al Cancelariei primului-ministru, pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă, se arată într-un comunicat de presă al DNA transmis miercuri, scrie News.ro.
Potrivit procurorilor, Dorin Marian a fost citat pentru a fi audiat ca martor în cauza referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, pentru a clarifica aspecte legate de activitatea desfășurată de inculpatul Marius Marcovici.
“După depunerea jurământului, la data de 28.04.2016, Marian Dorin a făcut declarații mincinoase cu privire la faptul că Marcovici Marius Andrei a fost consilierul său personal, în perioada în care a îndeplinit funcția de șef al cancelariei primului ministru. Declarația mincinoasă constă în faptul că, deși calitatea de consilier personal pe care a avut-o Marcovici Marius Andrei, în raport cu Marian Dorin, rezultă din înscrisurile de la dosar, care confirmă inclusiv faptul că încheierea contractului a fost realizată pe perioadă determinată, respectiv pe durata exercitării funcției de șef al Cancelariei primului ministru de către suspect, acesta a negat această evidență”, susțin procurorii.
Dorin Marian este acuzat că prin declarațiile date în fața procurorilor a urmărit împiedicarea sau îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul retrocedărilor ilegale, cauză trimisă ulterior în judecată.
Procurorii i-au adus la cunoștință lui Dorin Marian calitatea procesuală și acuzațiile care îi sunt aduse.
În același dosar, marți, DNA a dispus urmărirea penală a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, în prezent președintele Senatului, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.
Potrivit procurorilor, Tăriceanu a fost audiat, în calitate de martor, în ancheta privind retrocedarea ilegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, în condițiile în care existau indicii că el ar avea cunoștință despre activitatea infracțională, prin prisma relațiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii grupului.
"Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziția luată sub jurământ, acesta a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată", a arătat DNA.
Procurorii anticorupție susțin că Tăriceanu a menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință despre achiziționarea drepturilor succesoarele ale lui Paul de România de către Tal Silberstein, Remus Truică și alții și că nu a discutat cu Truică despre taxele notariale. De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu inculpații Dan Andronic și Tal Silberstein, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. Tăriceanu a precizat, de asemenea, că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România. DNA mai spune că, totodată, Tăriceanu a precizat că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marius Marcovici, ascunzând că are cunoștință despre relația acestuia cu Tal Silberstein.
În data de 18 mai, omul de afaceri Remus Truică, Prințul Paul și alte 20 de persoane, între care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz Agavi Moshe, Marius Marcovici și jurnalistul Dan Andronic, au fost trimiși în judecată în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa și a 47 de hectare din Pădurea Snagov.