Ministrul Muncii: Toți bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană

Ministrul Muncii: Toți bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană
scris 9 mar 2017

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat joi, după întâlnirea cu sindicatele din educație, că deocamdată nu există o concluzie în urma negocierilor, pentru că s-a stabilit să continue discuțiile și săptămâna viitoare. Lia Olguța Vasilescu a spus că trebuie ca, în final, toate sumele să se încadreze în anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei, precizând că toți bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană și că va fi o distribuție corectă a sporurilor, nu ca până acum. când șefi luau sporuri foarte mari față de restul angajaților.

“Încă nu avem o concluzie, pentru că s-a stabilit să se lucreze pe grupuri de lucru și săptămâna viitoare, asta pentru că a fost foarte dificil să avem o discuție având în vedere că erau și preuniversitarul și universitarul la aceeași masă. Foarte mult nu ar mai fi de corectat, cu atât mai mult cu cât din universitar am și avut pe cineva până acum, care a lucrat împreună cu noi la această lege a salarizării unitare, dar ne așteptam ca săptămâna viitoare să fie o discuție mai simplă, în sensul că rămâneam doar cu instituțiile care nu au sindicate. Probabil că se vor prelungi, însă, și săptămâna viitoare discuțiile”, a spus ministrul Muncii, după discuțiile cu liderii  sindicatelor din educație, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Olguța Vasilescu a precizat că nu ar mai fi foarte mult de corectat la proiectul de lege, pentru că s-au stabilit principiile, iar acum se mai discută cine va fi mai sus cu salarizarea, în preuniversitar discuția fiind, de exemplu, ca “pedagogul să fie un pic mai sus decât îngrijitorul”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Întrebată dacă în anvelopa salarială de 32 miliarde de lei a fost luat în calcul si deficitul de personal, ministrul Muncii a spus că la proiectul Legii salarizării unitare s-a lucrat pe datele trimise de ministere.

“În plus față de ministere, am cerut și de la sindicate, ca să avem un control încrucișat asupra a ceea ce înseamnă numărul de personal și salariile care sunt la ora actuală în plată. Discuțiile cu toată lumea au fost de maniera că sunt niște sume în aceste anexe, dacă nu ne vom încadra în anvelopa de 32 de miliarde, vom mai scădea din ele și toată lumea a fost de acord. Diferențele față de anexele pe care ei le-au primit deja nu vor fi foarte mari, pentru că noi ne-am mai făcut un calcul cu Ministerul de Finanțe în urmă cu o săptămână și jumătate, atunci ieșisem undeva la 31 de miliarde cu anvelopa. Vedem după aceste discuții, vom da din nou săptămâna viitoare la comisii să se calculeze să vedem unde ajungem, să nu depășim 32 de miliarde”, a precizat Vasilescu.

Numărul românilor cu restanțe la bănci a crescut cu 13.000 în ianuarie, depășind 648.000 CITEȘTE ȘI Numărul românilor cu restanțe la bănci a crescut cu 13.000 în ianuarie, depășind 648.000

Ministrul Muncii a mai spus că toți bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană, iar acestea nu vor ridica probleme, pentru că se reduce nivelul de sporuri la 30 la sută pe ordonatori de credite.

“Ce ne asigurăm noi cu această ocazie este că absolut toată lumea va avea o distribuție corectă a sporurilor, să nu se mai întâmple ca până acum, când unii, doar pentru că erau șefi, luau sporuri foarte mari față de restul angajaților. Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar să aibă normă de hrană și să aibă acest voucher de vacanță, atunci în nivelul sporurilor trebuie prinse pentru toată lumea. Considerăm că este o variantă mai corectă și în niciun caz nu va fi mai mult decât este prognozat”, a explicat Lia Olguța Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai spus că suma de 32 de miliarde de lei nu va merge uniform de la bază spre vârf, adică toți bugetarii să primească același coeficient, pentru că atunci s-ar adânci și mai mult diferențele salariale existente acum, iar sindicatele au fost de acord că aceasta este varianta cea mai corectă.

“Este diferit de la unii la alții. De exemplu, la Armată a fost cea mai mare creștere, și de 260 la sută, la soldați, dar să nu uităm că ei au pornit de la 700 de lei. Și este un pic diferență pentru fiecare categorie de bugetari în parte”, a adăugat Vasilescu.

Ea a precizat că va fi o distribuție corectă pe funcții comune care apar la mai mulți ordonatori principali de credite, astfel încât, de exemplu, femeia de serviciu să fie funcție comună și la Ministerul de Interne și la Ministerul Educației, iar salariul să fie același.

Întrebată cum arată noua lege, care va fi mecanismul de aplicare, dacă aceasta va fi bazată pe funcții, pe grade și gradații, ministrul Mediului a spus că draftul proiectului va putea fi văzut la sfârșitul lunii martie.

Ministrul a precizat că proiectul Legii salarizării unitare pornește aproape de la zero, pentru că proiectul din perioada ministrului Rovana Plumb a fost făcut pe o anvelopă salarială de 42 de miliarde de lei, proiectul de acum este pe 32 de miliarde, iar proiectul tehnocraților era pe 19 miliarde de lei.

“Vă dați seama că, în aceste condiții, a trebuit să regândim totul aproape de la zero. Sigur, niște principii s-au păstrat de acolo. De exemplu, o idee foarte bună în legea doamnei Rovana Plumb a fost 5% un fel de fond de premiere pe care să-l aibă la dispoziție ordonatorul de credite și pe care să-l distribuie împreună cu sindicatele. O idee foarte bună. Dar am lucrat și la regulamentul de sporuri, nu este voie să se mai treacă de 30 la sută decât, evident, în instituțiile în care au parte de resurse proprii. Acolo este altă discuție. Asta înseamnă că, la nivelul ordonatorului de credite, nu se poate merge din total salarizare cu mai mult de 30 la sută. Un polițist care este în stradă, sigur că poate să primească un spor de 70 la sută. Cert este că un alt funcționar care va fi la birou nu poate să aibă același spor, pentru că, pe medie, ei trebuie să se închidă la 30 la sută”, a explicat Vasilescu.

Întrebată cum comentează criticile fostului premier Victor Ponta la adresa programului de guvernare, inclusiv afirmația că fiecare om se gândește că, “dacă n-a găsit Guvernul în curte niște diamante sau petrol”, de unde ar putea venii banii pentru măririle de salarii și pensii, Lia Olguța Vasilescu a spus că nu vrea să intre în polemică, de niciun fel, cu un coleg de partid la care ține foarte mult, dar poate să spună că aceste temeri sunt nejustificate, pentru că, pe varianta Guvernului Ponta, exista o anvelopă salarială de 42 de miliarde de lei, iar pe varianta de acum a legii, anvelopa este de 32 de miliarde de lei.

Ministrul Muncii a precizat că diferența este aceea că va fi crescută baza mai mult decât vârful, pentru a nu adânci diferențele salariale existente în prezent.

“56 la sută o creștere pe medie a salariilor, deci de la bază către vârf și suma de 32 de miliarde. O diferență este însă aceea că am preferat să creștem baza mai mult decât vârful, tocmai pentru a nu adânci diferențele salariale care la ora actuală sunt existente. Din punctul nostru de vedere, este un principiu foarte corect de redistribuire a resurselor până în anul 2021, moment în care toți bugetarii vor crește cu același coeficient. Atunci considerăm că s-au corectat toate inechitățile existente în sistemul bugetar și din 2021 încolo se va crește cu același procent la toată lumea calculat la rata inflației, astfel încât să nu mai poată nimeni să spună că femeia de serviciu de nu știu unde are dublu decât femeia de serviciu din altă parte”, a explicat Lia Olguța Vasilescu.

Discuțiile privind proiectul Legii salarizării unitare au început luni, primii care au fost la negocieri fiind sindicaliștii din apărare și ordine publică. Negocierile au continuat marți cu sindicatele din sănătate, iar după discuțiile care au avut loc joi cu sindicaliștii din educație, vineri vor merge la Ministerul Muncii reprezentanții instituțiilor de cultură și federațiile din cultură. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul muncii
bugetari
voucher vacanta