INEDIT Politicieni, oameni de business și lideri de sindicat dezvăluie ce job ar fi avut astăzi dacă regimul comunist continua

INEDIT Politicieni, oameni de business și lideri de sindicat dezvăluie ce job ar fi avut astăzi dacă regimul comunist continua

Sursa foto:facebook 1989-Revoluția română în imagini

În urmă cu 27 de ani, românii ieșeau și în București pe stradă și dărâmau un regim comunist care, pe lângă multe alte nedreptăți, le direcționa forțat trasee profesionale și îi obliga, nu de puține ori, să aleagă doar dintre anumite meserii disponibile, blocând exprimarea și inițiativa individuală. Într-un exercițiu teoretic, nume grele astăzi din politică, business și sindicat au transmis Profit.ro ce job ar fi avut acum dacă regimul comunist ar fi continuat, prin absurd, în România.

Dacian Cioloș (actual prim-ministru, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu și comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) - inginer horticultor

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă nu s-ar fi întâmplat Revoluția din Decembrie 1989, cu siguranță parcursul meu profesional ar fi fost complet diferit. Cel mai probabil aș fi lucrat în țară, în domeniul meu de specialitate, ca inginer horticultor într-o fermă pomicolă sau viticolă de stat, undeva prin Transilvania sau cine știe unde m-ar fi trimis sistemul repartițiilor de stat. Cu siguranță nu aș fi avut vreun post „călduț”, așa cum se înțelegea la acea vreme referitor la funcțiile obținute în cadrul administrației publice.

Mi-aș fi făcut meseria, în domeniul tehnic, cu dedicare, pasiune și seriozitate; la fel cum am abordat fiecare ocupație și funcție pe care le-am obținut, iată, în cu totul alte circumstanțe - datorate în mare parte libertății de mișcare și deschiderii aduse de Revoluție. Totuși, aș fi resimțit probabil limitarea posibilităților de cunoaștere, de a schimba experiență cu profesioniști din alte țări, de a îmi extinde orizontul profesional.

În plan individual, aș fi rămas fidel lecturilor care m-ar fi ajutat să-mi extind orizontul intelectual și aș fi trăit cu regretul de a nu avea șansa să îmi exprim ideile și convingerile în public, de a nu mă putea împlini ca om în lipsa exercitării drepturilor ce decurg din democrație.

Liviu Dragnea (lider PSD, fost vicepremier și ministru al Administrației și Internelor și al Dezvoltării Regionale în Guvernele Boc și Ponta) – inginer auto la un service din Turnu Măgurele sau București

Cred că aș fi fost inginer auto. Unde ? La un service în Turnu Măgurele... sau în București, cine poate ști, chiar nu sunt Nostradamus, dar sigur inginer auto.

Călin Popescu Tăriceanu (lider ALDE și președinte al Senatului, fost prim-ministru și ministru al Industriei și Comerțului în Guvernul Victor Ciorbea, fost președinte PNL) – profesor universitar

Aș fi continuat cariera universitară și azi aș fi fost profesor universitar

Victor Ponta (fost lider PSD, fost prim-ministru și ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernul Boc) – profesor de sport

Eram profesor de sport.

Reporter: De baschet?

Nu neapărat, îmi plac toate sporturile. Eram în clasa a XI-a și vroiam să dau la ANEFS, parcă așa se numea atunci (ANEFS, Academia Națională de Educație Fizică și Sport – n.r.)

Elena Udrea (șefă a Cancelariei prezidențiale la începutul mandatului lui Traian Băsescu, fost ministru al Turismului și al Dezvoltării Regionale în Guvernul Boc) – profesoară de limba română sau în domeniul umanist

Eram încă mică la Revoluție și încă nu mă gândem ce o să fac în viitor, dar cred că probabil aș fi ajuns profesoară, fie de limba română, fie în domeniul umanist. Ce puteai să faci pe vremea aceea? Nu erau multe opțiuni. Te angajai într-o astfel de profesie și așa aveai șansă să primești un apartament, apoi să îți iei poate și un Oltcit. Nimic spectaculos!

Nicușor Dan (liderul Uniunii  Salvați Bucureștiul și deputat) – cercetător în matematică

Bun, sistemul comunist nu mai putea să funcționeze, dar dacă, prin absurd, ar fi funcționat sistemul comunist, eu aș fi fost un cercetător dintr-o țară comunistă, un cercetător în matematică, și mi-e teamă că aș fi fost în situația de a nu mă lăsa partidul să merge la conferințe internaționale.

Altfel, însă, în perioada comunistă, în Institutul de Matematică al Academiei, au fost oameni care au avut rezultate foarte importante pe plan internațional.

Remus Borza (deputat ALDE, avocat, practician în insolvență) – prima vocație a fost preot, am cântat foarte mult în biserică. Nu muream de foame, eram băiat descurcăreț și pe atunci

Eram cel puțin primul secretar la CC al UTC. E o glumă! Nu știu ce aș fi făcut, dar nu muream de foame, că eram băiat descurcăreț și pe atunci. În 1989 eram elev la liceul de matematică-fizică, la Gheorghe Șincai. Eram secretarul UTC al liceului, m-au alergat în ’90 - “Comunistul, comunistul!” – că eram al dracului! Puneam să vină tunși toți băieții sau nu le primeam pe fete vopsite sau cu ruj. Chiar în prima săptămână după 90 m-au supus unui linșaj, motiv pentru care a trebuit să mă și transfer de la matematică-fizică la un liceu de filologie-istorie. Nu acesta era adevăratul motiv, dar făcuserăm atunci pasiune pentru o blondă de la filologie-istorie.

Eu mă pregăteam pentru medicină, asta a fost prima mea vocație profesională. De fapt, prima a fost preot. Am cântat foarte mult în biserică. Eu am crescut la țară, în Maramureș, acolo existența de zi cu zi a țăranului român este sub imperiul unei totale și necondiționate credințe în Dumnezeu. Venind la școală, mai mergeam la bunică-mea cu tot felul de teorii legate de existența sau inexistența divinității, pentru că eram deja mușcat de filosofia marxistă, și rupea bunică-mea la mături pe mine, mă scotea din casă – “Ieși afară din casa mea, păcătosule!”. După care, evident, când am ajuns la Baia Mare, m-am pregătit pentru medicină. Făcând acea pasiune pentru o blondă absolut superbă, am ajuns la Drept, pentru că ea a venit de la Baia Mare la București, a dat la Facultatea de Drept, dar, din păcate, ea nu a intrat și așa am ajuns avocat.

FOTO După un an, autoritățile recunosc că scoaterea firmelor de la parterul blocurilor cu risc seismic a fost un eșec. În urmă au rămas spații mizere și pline de graffiti CITEȘTE ȘI FOTO După un an, autoritățile recunosc că scoaterea firmelor de la parterul blocurilor cu risc seismic a fost un eșec. În urmă au rămas spații mizere și pline de graffiti

Dumitru Costin (președintele Blocului Național Sindical) - inginer la fabrica auto de la Colibași, Uzinele Dacia

Aș fi fost inginer la fabrica auto de la Colibași, Uzinele Dacia. Eu am terminat specialitatea sudură navală, dar cum în regimul Ceaușescu marile orașe erau practic închise, în loc să primesc repartiție în domeniul de specialitate, am fost trimis inginer la o fabrică de automobile. Profesorul nostru ne promisese că vom avea de lucru pe șantier naval, dar între timp a murit, iar eu și colegii mei ne-am trezit trimiși la fabrica de la Colibași.

Din cei 28 de absolvenți de sudură navală, doar eu, ca lider de sindicat, și încă un coleg, patronul unui mare site de pariuri sportive, am mai rămas în țară, toți ceilalți au plecat din România și profesează în diverse țări în specialitatea pe care au absolvit-o.

Bogdan Hossu (președintele confederației sindicale Cartel Alfa) – cercetător științific

Aș fi muncit la Institutul de Cercetări Componente Electronice, care, probabil, dacă nu era Revoluția, ar mai fi existat și astăzi, nu în forma în redusă care există acum, ci într-o formă normală, cum, de exemplu, platforma IPRS ar fi trebuit să existe în continuare și nu să se transforme într-o afacere imobiliară, cu un nou cartier construit.

Eu am fost cercetător științific la fostul ICCE, acum se cheamă altfel (ICCE, Institutul de Cercetare pentru Componente Electronice – n.r.)

Ștefan Teoroc (președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare și al Federației PUBLISIND) - flirtam cu gândul că voi antrena sportivi și voi avea un job în aer liber

Făceam sport de performanță (canotaj) și flirtam cu gândul că voi antrena sportivi și voi avea un job în aer liber, pe lac, în competiții....Exact ce nu mai reușesc să am parte de niște ani buni.

Costin Borc (CEO Lafarge România, ministru al Economiei în Guvernul Cioloș, fost consilier de stat al premierului Radu Vasile) - hidrolog

Aș fi fost inginer la Institutul Național de Meteorolgie și Hidrologie București, ca hidrolog. Asta am studiat, hidroenergetică.

Simion Alb (directorul Biroului Național de Turism al României de la New York) – angajat la Oficiul de Turism Brașov

"În cazul în care comunismul ar fi învins deplin și definitiv la orașe și sate, așa cum ne asigurau activiștii partidului unic..., probabil că astăzi m-aș fi aflat la Predeal și aș fi activat la Oficiul Județean de Turism – Brașov sau altundeva, acasă, în cadrul altui Oficiu Județean de Turism.

În mod cert nu aș fi părăsit România și nici nu aș fi avut deschiderea și cunoștințele pe care le-am acumulat în perioada în care am avut privilegiul să lucrez în străinătate, pentru Biroul Național de Turism al României.

Aș fi fost, probabil, mai puțin pragmatic, mai subiectiv, mai rezervat. Și, din păcate, nu aș fi fost lipsit de regretul că România își valorifica modest și incomplet uriașul potențial turistic.

Sper din toată inima ca anul 2017 să ne aducă atât de necesara restructurare a activității de turism din România, la nivel atitudinal și organizațional.

Daniel Constantin (fost președinte al Partidului Conservator, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Ponta) - avocat

E o întrebare pe care nu mi-am pus-o. E adevărat, când eram copil îmi doream foarte tare să merg pe zona juridică, ca să spun așa, mă visam avocat.

Cristian Ghinea ( directorul Centrului Român de Politici Europene, ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Dacian Cioloș) – fie dizident, fie plecat afară, fie inginer

Cum e firea mea așa, fie mă ratam într-una din meseriile tehnice, care nu mă atrăgeau, ca să nu am de-a face cu politica... Eu am terminat Științe Politice și viața pe care am avut-o, de jurnalist, ong-ist și acum politician, este de neimaginat în sistemul acela. Prin urmare, fie eram dizident, fie plecat în afară, fie aveam o meserie pur tehnică, care să nu aibă nimic de-a face cu poolitica. Probabil inginer, pentru că cei mai mulți erau ingineri pe vremea aceea. 

Liviu Drăgan (fondatorul și directorul Total Soft,cel mai puternic producător de software pentru business din România) – profesor universitar

Din fericire este un scenariu ireal (continuarea regimului comunist - n.r.).

Aș fi fost profesor (am predat 10 ani la Politehnică) în Politehnica din București sau într-o universitate din occident.

Este o ipoteză nereală, deoarece dezvoltarea comunicării ar fi făcut imposibilă strategia izolaționismului.

Tiberiu Urdăreanu (fondatorul și proprietarul grupului UTI) – cercetător. Aș fi învățat limba rusă, aș fi avansat colonel, iar la pensie eram agricultor

Revoluția m-a prins la Institutul de Cercetări al Armatei, pe poziția de cercetător științific cu gradul de căpitan. Deși terminasem Institutul Politehnic București și lucrasem în informatică ca civil, în 1984 m-am <<activat>> în Ministerul Apărării. Am lucrat în laboratorul <<rachete>>, apoi am trecut la Departamentul Sisteme de Comandă și Control. În mod normal, aș fi continuat cu dezvoltarea profesională în acest domeniu, aș fi ajuns cercetător principal, aș fi făcut câteva inovații și poate chiar invenții, mi-aș fi luat doctoratul, aș fi scris cărți și articole, aș fi învățat limba rusă, pentru că altfel nu aș fi avut acces la publicații noi, aș fi avansat la gradul de colonel și aș fi ieșit la pensie să mă ocup de mica agricultură la țară.

FOTO Producția țigaretelor în pachetele actuale va fi oprită peste 30 de zile. Ce țigări vor mai fi pe piață și cu ce imagini care să sperie fumătorii CITEȘTE ȘI FOTO Producția țigaretelor în pachetele actuale va fi oprită peste 30 de zile. Ce țigări vor mai fi pe piață și cu ce imagini care să sperie fumătorii

Marius Ghenea (fost proprietar și director general al PC Garage, unul dintre cele mai mari magazine online de produse IT și electronice din România, vândut în acest an grupului eMAG) -  o carieră profesională la Facultatea de Electronică și Telecomunicații

În primul rând, este absolut inimaginabil că România să fi rămas o țară comunistă până astăzi, în condițiile în care societatea globală a evoluat și în condițiile în care practic nu mai există comunism nicăieri în lume, în forma sa standard: China mai este o țară comunistă doar doctrinar, economia nu mai are legătură cu sistemul comunist; Rusia a schimbat și ea modelul economic și politic, până și în Cuba a venit schimbarea în ultimii ani, ca o dovadă că modelul în sine este falimentar și condamnat la dispariție.

În al doilea rând, dacă România ar fi fost tot o țară comunistă azi, probabil că ar fi trebuit că, în paralel, același lucru să se întâmple și în restul Europei Centrale și de Est, ar fi fost probabil necesar pentru asta ca Uniunea Sovietică să existe încă și să fie încă foarte puternică din toate punctele de vedere; toate aceste presupuneri nu pot fi imaginate acum, deci orice exercițiu de acest gen forțează puțin limitele imaginației/

Nu în ultimul rând, dacă în România ar fi continuat regimul comunist, am speranța că eu însumi aș fi fost unul dintre cei care ar fi luptat pentru dărâmarea unui astfel de sistem, desigur alături de alți români animați de aceleași idealuri de libertate și democrație, așa cum de fapt s-a întâmplat și în decembrie 1989, dar într-un alt context și într-o altă perioada de timp; mi-e greu oricum să cred că românii ar mai fi putut suporta încă 27 ani de comunism, astfel încât sunt convins că o altă revoluție ca cea din decembrie s-ar fi declanșat ulterior, fie și unul, doi sau mai mulți ani mai târziu.

Separat de aceste considerații, la Revoluția din decembrie 1989, eu eram în anul 3 de facultate, deci la jumătatea drumului către diploma universitară, deci (așa cum am făcut oricum) aș fi terminat facultatea, dar, spre deosebire de activitatea de business cu care am început în realitate după facultate, în cazul în care România ar fi fost în continuare o țară comunistă, aș fi urmat mai curând o carieră profesională pe specializarea mea de la Facultatea de Electronică și Telecomunicații, cel mai probabil chiar în cadrul Universității, deci pe partea academică (într-un fel, am revenit oricum la catedră și în viață reală, dar mai curând pentru a preda cursuri de antreprenoriat, de business, decât de electronică aplicată, așa cum ar fi arătat carieră unui alter ego dintr-o Românie comunistă).

Alin Burcea (proprietarul agenției de turism Paralela 45) – la ONT Carpați

Eu, ca absolvent al Facultății de Turism în 1987, evident că aș fi lucrat în turism și mi-aș fi dorit într-un timp oarecare, fiind vorbitor de mai multe limbi străine, să lucrez la ONT Carpați și să mă ocup de incoming.

ONT era vârful vârfului în turism și îmi doream să lucrez la incoming și la excursii pentru români în străinătate. Să pot să călătoresc și să văd lumea. Voiam să fiu om de producție și de programe la ONT Carpați. Eu, lucrând ghid înainte, când venea cineva de la etajul doi sau trei, care ne dădea nouă, ghizilor, de lucru, ăla era un semizeu. Ne alegea pe noi, ghizii. Pe vremea aia, chiar dacă e greu de crezut, se alegeau ghizii după competență, pentru că, practic, activitatea noastră se repercuta asupra lui, aveau niște coeficienți.

Radu Timiș (proprietarul lanțului Cris-Tim, unul dintre cei mai puternici antreprenori din industria alimentară) – plecam din țară. Eram instructor de înot la piscina hotelului București

La Revoluție lucram ca profesor de sport, instructor la piscina hotelului București. Oricum, era viață bună, dar nu existau perspective. Aveam contact cu străinii, cu ce se întâmpla în lumea civilizată și îmi dădeam seama că noi eram ținuți în cușcă.

Eu, dacă nu venea Revoluția, plecam din țară. Asta era clar. La Revoluție aveam 29 de ani și simțeam deja că nimic nu se mai lega. Deja aveam un prieten în Germania și cred că aș fi devenit acolo tot antreprenor, în niciun caz angajat. Nu mă vedeam pensionat în regimul comunist.

Varujan Pambuccian (liderul grupului minorităților din Parlament) – cercetător IT și matematică

Aș fi făcut, ca și azi, IT și matematică. Eram la ITC cercetător și aș fi făcut cam același lucru, fără componenta politică, cu siguranță, pentru că PCR-ul nu mi-a plăcut.

FOTO Prima carte electronică de identitate, care va înlocui actul utilizat în prezent de populație CITEȘTE ȘI FOTO Prima carte electronică de identitate, care va înlocui actul utilizat în prezent de populație

Eugen Nicolăescu (ministru al Sănătății în Guvernul Tăriceanu și în Guvernul Ponta) – economist la serviciul aprovizionare

Eram muncitor în continuare, cum am fost și până la Revoluție. Lucram la centrala de echipament special, în București, eram economist la serviciul aprovizionare. Adică, dacă n-am șansă să fiu membru de partid, nu promovam. Depinde, e greu de spus.

Varujan Vosganian (ministru al Economiei și Comerțului și ministru al Finanțelor în Guvernul Tăriceanu) - scriitor

Scriitor aș fi fost precis. Probabil că în politică nu aș fi intrat, dacă rămânea comunismul. Eu făcusem Facultatea de Matematică și voiam să facă econometrie, puteam fi cercetător.

Ion Sturza (proprietar al retailerului online Elefant.ro și fost prim-ministru al Republicii Moldova, întrebat care ar fi fost parcursul său profesional dacă URSS nu s-ar fi destrămat și Republica Moldova nu ar fi devenit independentă)- în diplomație, comerț exterior

Greu de spus…ceva în diplomație, comerț exterior. Deja în 1983 am fost “selectat” pentru așa ceva, începând cariera la un institut de cercetări științifice de la Moscova. Totul părea predestinat. Dar a venit “perestroika” și totul a devenit posibil. Condiții perfecte pentru un tînăr rebel.

Dacă e să considerăm august 1991 ca începutul destrămării URSS, pe atunci conduceam organizația de comerț exterior a RSS Moldovenești. La scurt timp am părăsit-o și am mers pe cont propriu.

viewscnt
Afla mai multe despre
revolutie
job