DOCUMENT Plan de restricționare a imigrației UE în Marea Britanie: numărul rezidenților români în UK este estimat la peste 350.000

DOCUMENT Plan de restricționare a imigrației UE în Marea Britanie: numărul rezidenților români în UK este estimat la peste 350.000
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 sep 2017

Marea Britanie va pune capăt liberei circulații a forței de muncă imediat după Brexit și va introduce restricții menite să descurajeze migrația muncitorilor din UE către UK, cu excepția celor mai înalt calificați, potrivit unui document guvernamental confidențial clasificat ca "extrem de sensibil", obținut de The Guardian.

Documentul prezentat de publicația britanică conține cele mai recente estimări ale autorităților de la Londra cu privire la numărul rezidenților străini din Regatul Unit proveniți din țări UE, defalcate pe naționalități. Potrivit sursei citate, românii constituie al doilea cel mai numeros astfel de contingent, la mare distanță de polonezi.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, numărul de români este estimat la 351.000. Pe primul loc se află polonezii, estimați la 1,022 milioane. După conaționalii noștri, cei mai numeroși străini europeni din Marea Britanie sunt italienii (251.000), portughezii (236.000) și lituanienii (211.000). Irlandezii nu sunt incluși în această statistică, însă într-o notă de subsol a documentului obținut de The Guardian se estimează că numărul lor este de circa 300.000.

DOCUMENT Plan de restricționare a imigrației UE în Marea Britanie: numărul rezidenților români în UK este estimat la peste 350.000
Facebook este dispusă să plătească milioane de dolari pentru ca industria muzicală să permită utilizatorilor să posteze melodii CITEȘTE ȘI Facebook este dispusă să plătească milioane de dolari pentru ca industria muzicală să permită utilizatorilor să posteze melodii

Într-un raport publicat luna trecută, Oficiul de Statistică al Marii Britanii estima că, în 2016, numărul de persoane născute în România care trăiau în UK era de 310.000, iar cel al persoanelor de naționalitate română rezidente în Marea Britanie, de 328.000, ambele estimări fiind în creștere cu circa 40% comparativ cu 2015. Ultima cifră avansată de Londra, din documentul prezentat de The Guardian, de 351.000 de rezidenți britanici de naționalitate română, ar reprezenta o creștere cu peste 50%.

În primăvară, Bloomberg publica o estimare potrivit căreia peste 230.000 de români lucrau în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naționalitate, după irlandezi (322.000) și polonezi (916.000), cei mai mulți imigranți români muncind în domenii precum producție, retail și sănătate. Mai recent, luna aceasta, date oficiale publicate de autoritățile britanice arătau că, în ultimele 12 luni, numărul de lucrători proveniți din România și Bulgaria a crescut cu peste 25%, la 337.000.

”Pentru a fi considerată un atu pentru întreaga țară, imigrația nu ar trebui să fie numai în beneficiul migranților, ci să fie profitabilă din punct de vedere financiar actualilor locuitori”, se arată în documentul de 82 de pagini redactat în august de Ministerul britanic de Interne și obținut de The Guardian, scrie News.ro.

DOCUMENT Plan de restricționare a imigrației UE în Marea Britanie: numărul rezidenților români în UK este estimat la peste 350.000
Obama critică dur decizia lui Trump de a anula DACA, pe care o descrie drept “greșită” și “crudă” CITEȘTE ȘI Obama critică dur decizia lui Trump de a anula DACA, pe care o descrie drept “greșită” și “crudă”

Potrivit cotidianului britanic, ministerul propune în acest text măsuri menite să reducă sosirea migranților europeni slab calificați după Brexit, hotărât prin vot în 2016 în urma unei campanii marcate de problema reducerii imigrației.

Aceștia din urmă ar urma să primească un permis de sejur doar pe o durată maximă de doi ani, iar cei înalt calificați de trei până la cinci ani.

Ar urma să fie ”preferați pe piața muncii muncitorii rezidenți” sau să li se restrângă europenilor posibilitatea de a căuta locuri de muncă în Regatul Unit, potrivit cotidianului.

Între alte propuneri - care ar urma să intre în vigoare după o perioadă de tranziție de cel puțin doi ani - se mai află introducerea treptată a unui nou sistem de migrație care să limiteze drastic dreptul cetățenilor europeni la reîntregirea familiei și obligarea la prezentarea la intrarea în țară a unui pașaport în locul cărții de identitate.

Yves Rocher fuzionează cu franciza magazinelor grupului francez în România, după ce a preluat-o cu 5 milioane de euro la finele anului trecut CITEȘTE ȘI Yves Rocher fuzionează cu franciza magazinelor grupului francez în România, după ce a preluat-o cu 5 milioane de euro la finele anului trecut

În document se subliniază totodată că propunerile pe care le conține este necesar să fie aprobate de întregul Guvern și că ele sunt ”supuse negocierii cu UE”.

”Noi nu comentăm cu privire la documente de lucru care au fost divulgate” în presă, a reacționat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic, contactat de AFP. ”Vom prezenta în această toamnă propuneri referitoare la un nou sistem al migrației care să permită să se reia controlul la frontierele britanice”, a adăugat el.

Problema statutului celor 3,2 milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Regat și a milionului de britanici instalați în întreaga Uniune se află în centrul negocierilor cu privire la divorțul dintre Londra și Bruxelles.

În iunie, premierul Theresa May a prezentat un proiect în vederea soluționării statutului de după Brexit al europenilor instalați în Marea Britanie. Ea a promis atunci că nimeni nu va fi expulzat din țară imediat ce este pronunțat divorțul între regat și Uniune - prevăzut în martie 2019 - și că Londra le va oferi cetățenilor europeni posibilitatea să-și regleze statutul cu scopul de a putea rămâne în Regatul Unit.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
romani in marea britanie
romani la munca în marea britanie
muncitori romani in marea britanie
imigranti romani marea britanie
ue
uk
capsunari