Senat: Exportul de lemne de foc va fi interzis pe o perioadă de până la 3 ani

Senat: Exportul de lemne de foc va fi interzis pe o perioadă de până la 3 ani
scris 4 sep 2017

Exportul de lemne de foc va fi interzis pe o perioadă de cel mult 3 ani, a decis astăzi Senatul, fiind însă nevoie și de votul deputaților pentru ca interdicția să fie aplicată.

"Este interzis exportul de lemne de foc cu diametrul de maximum 20 cm până la 4 metri lungime, pentru o perioadă de maximum 3 ani", stabilește inițiativa legislativă.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă legea va fi adoptată, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare, ministrul de resort ar urma să reglementeze, prin ordin, procedura de stabilire a prețului pentru metrul cub, asigurarea și vânzarea către populație a lemnului de foc.

Autorii legi susțin că, începând cu 2016, prețul pentru metru cub de lemn de foc pentru populație s-a dublat față de iarna anului 2015.

"Companiile private de exploatare forestieră, care cumpără lemn atât de Ia Regia Națională a Pădurilor - ROMSILVA, cât și de Ia administratorii de păduri private, pun pe piață lemne pentru încălzirea populației la un preț dublu față de 2015. Profitând de această scădere a ofertei de piață, operatorii economici au mărit prețul, care este dublu față de anul 2015. În sudul țării a ajuns metru cub să coste 400-450 Iei dus acasă în mediul rural. Paradoxal, însă, Regia Națională a Pădurilor - ROMSILVA vinde lemnul de încălzire cu 153 lei metru cub", arată parlamentarii.

Parlamentarii, membrii Guvernului, prefecții și primarii vor putea deține funcții de șefi de companii, regii autonome sau bănci, dar nu le vor putea “exercita” CITEȘTE ȘI Parlamentarii, membrii Guvernului, prefecții și primarii vor putea deține funcții de șefi de companii, regii autonome sau bănci, dar nu le vor putea “exercita”

Aceștia susțin că încălzirea în gospodării este realizată preponderent (60,75%) pe bază de lemne de foc, iar în aceste condiții aprovizionarea cu lemne de foc în mediul rural a devenit o problemă socială gravă.

"La această dată, România este o zonă europeană al exportului de lemn din cauza permisivitătii cadrului legislativ, contrar prevederilor din alte state unde tăierile și exportul de lemn sunt strict reglementate", mai arată susținătorii proiectului.

Profit.ro a relatat că, la sfârșitul lunii februarie, un proiect de lege care limita exportul de lemne nu a fost adoptat de Parlament.

Argumentul respingerii a fost că interdicția exportului ar genera "consecințe economice negative în lanț”, deoarece industria autohtonă a mobilei și cea de construcții nu pot absorbi decât jumătate din lemnul exploatat.

viewscnt
Afla mai multe despre
lemne
foc
export
interzicere
interdicție
parlament
proiect
lege