DOCUMENT Cu Cîțu interimar, Ministerul Finanțelor a respins o solicitare a Ministerului Sănătății de alocare a sumei de 10 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru vaccinarea copiilor

DOCUMENT Cu Cîțu interimar, Ministerul Finanțelor a respins o solicitare a Ministerului Sănătății de alocare a sumei de 10 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru vaccinarea copiilor

Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu

Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2021

Ministerul Finanțelor a respins, în perioada în care Florin Cîțu asigura interimatul, o solicitare a Ministerului Sănătății de alocare a sumei de 10 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru vaccinarea copiilor împotriva bolilor transmisibile, relevă documente adresate Ministerului Sănătății de Ministerul Finanțelor.

La începutul lunii august, Ministerul Finanțelor a restituit Ministerului Sănătății, neavizat, un proiect de hotărâre prin se cerea suplimentarea bugetului MS cu suma de 10 milioane de lei din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru continuarea programului de vaccinare a copiilor, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Liviu Dragnea, vizat de DNA într-un nou dosar, pentru vacanțe exotice pe banii partidului CITEȘTE ȘI Liviu Dragnea, vizat de DNA într-un nou dosar, pentru vacanțe exotice pe banii partidului
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Unul dintre argumentele Finanțelor era că Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ”pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute”, iar ministrul nu prezentase date din care să rezulte urgența.

”De asemenea, considerăm nejustificat textul ”cu suma de 10.000 de mii de lei” cuprins în titlul proiectului”, mai arată ministerul condus de Cîțu ca interimar.

Documentul poate fi văzut AICI

De partea cealalaltă, premierul Florin Cîțu i-a răspuns ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, care a declarat că Ministerul Sănătății nu mai avea bani pentru programele de sănătate, iar prim-ministrul cunoștea această situație. Cîțu a afirmat că sunt 483 de milioane de lei necheltuiți care nu au fost distribuiți.

”A venit cu demisia domniei sale sau nu? Eu nu știu de ce lumea încearcă să-și arate incompetența pe ultima sută de metri. La rectificarea bugetară, și este public, se vede că sunt 483 de milioane, cred, 480 de milioane necheltuiți care sunt nedistribuiți. Acești bani erau acolo, la Ministerul Sănătății, iar dacă cineva avea curiozitatea să citească Legea bugetului aprobată la începutul anului, vedea că putea să redistribuie bani pentru orice cheltuială care ține de vaccinare în timpul acestui an. Deci erau 480 de milioane”, a declarat Florin Cîțu, la Oradea, sâmbătă.

Florin Cîțu a declarat că nu poate conduce fiecare minister în parte și că miniștrii trebuie să fie responsabili pentru execuția bugetară.

”Până la urmă nu o să pot să fiu ministrul fiecărui portofoliu. Există miniștri care să fie responsabili pentru execuția bugetară. Dacă nu ești responsabil, îmi pare rău, dar aceste lucruri sunt transparente. Interesant cum de fiecare dată când se pregătesc să plece de la minister apar și problemele, nu înainte. Nu mai are sens să comentez”, a declarat Cîțu.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că premierul Florin Cîțu cunoștea foarte bine că nu sunt bani suficienți la Ministerul Sănătății, pentru programe, dar că a promis că va rezolva această situație la rectificarea bugetară.

viewscnt
Afla mai multe despre
citu
vaccin