Proiectul de lege privind achiziția a 32 de avioane F-35 a fost adoptat, marți, cu 195 de voturi pentru, 4 voturi contra, o abținere, unul nu votează, în procedură de urgență, la solicitarea Guvernului. Camera Deputaților a fost prima Cameră sesizată, astfel că oroiectul merge la Senat, for decizional în acest caz.
Profit.ro a anunțat săptămâna trecută că Guvernul a aprobat și va trimite în Parlament proiectul legii în baza căreia România va cumpăra 32 de avioane militare F-35 Lightning de la SUA, achiziție avizată preliminar de Legislativul român în toamna anului trecut și confirmată de Departamentul de Stat de la Washington în septembrie 2024.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Costul total al contractului F-35 este estimat la 6,5 miliarde dolari plus TVA , însă valoarea finală ar putea fi diferită.
Fondurile vor proveni din bugetul MApN ″sau prin împrumuturi ori garanții de împrumuturi oferite de Guvernul SUA sau printr-o combinație a acestora″, stipulează draftul de act normativ.
Banii împrumutați de americani vor fi ținuți la sucursala din New York a băncii centrale a SUA, Federal Reserve.
CITEȘTE ȘI Americanii discută vânzarea Zentiva, prezentă și în România, într-o tranzacție de 5 miliarde euroAchiziția va include și acorduri de cooperare industrială cu producătorul avioanelor, constând în transferuri de tehnologii și/sau produse, precum și în prestarea de servicii de către companiile românești din industria de apărare.
După cum a relatat Profit.ro, Guvernul de la București a aprobat în vară unele modificări legislative pentru a putea accesa din partea SUA credite substanțiale și la dobânzi avantajoase, apropiate de costurile la care se împrumută Trezoreria americană, destinate achiziției de armament și sprijinirii industriei de armament. De această facilitate a beneficiat până în prezent doar Polonia.
CITEȘTE ȘI Investigație declanșată pentru taxele percepute de Visa și MastercardAnul trecut, autoritățile de la Washington au decis ca România să fie exceptată de la o prevedere a legii americane din 1961 privind asistența acordată țărilor străine (Foreign Assistance Act of 1961 - FAA) care stipulează că nu pot beneficia de asistență guvernele care au restanțe mai lungi de 1 an la împrumuturi contractate de la SUA.
România este restantă la un împrumut contractat în 1992 de la americani, pentru achiziția de bumbac din import. Recent, a fost elaborat un nou proiect de lege de rambursare a restului de plată, de peste 6,7 milioane dolari.