Ministerul Energiei a modificat un proiect de ordonanță de urgență elaborat recent, eliminând din el două prevederi, relevă date analizate de Profit.ro. Una dintre acestea viza să le impună operatorilor de distribuție a energiei electrice obligația de a efectua anual un audit cibernetic al invertoarelor și al tuturor rețelelor informatice asociate centralelor electrice fotovoltaice, inclusiv ale prosumatorilor.
Cealaltă le dădea operatorilor de rețele posibilitatea legală de a prelua controlul tehnic asupra instalațiilor prosumatorilor și chiar de a le opri producția, în anumite condiții.
Inițiativa impunerii de audituri de securitate IT fusese justificată prin ″constatări privind existența unor invertoare fotovoltaice și controlere energetice cu materii prime din China care sunt frecvent echipate cu firmware care transmit date către terți (din spațiul asiatic) fără ca utilizatorul să știe și care pot permite atacatorilor să preia controlul asupra dispozitivului/rețelei energetice″.
În replică, Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) caracterizase draftul de act normativ drept ″film prost de spionaj, sub regia ANRE″.
ANRE a transmis că nu a fost consultată la elaborarea proiectului și că va recomanda eliminarea prevederii privind obligativitatea auditurilor de securitate cibernetică, după ce chiar Ministerul Energiei a ținut să precizeze că nu urmărește ″sub nicio formă″ să îi oblige pe prosumatori să efectueze audituri de securitate cibernetică, ci doar, eventual, pe marii producători și pe operatorii de rețea.
Cealaltă propunere de modificare legislativă eliminată, care stipula că ″Operatorii de rețea au dreptul să folosească funcțiile invertorului de reglaj al tensiunii cu acceptul prosumatorilor contra unor forme de stimulare a acestora, precum plăți directe, reduceri de tarife etc, conform reglementărilor ANRE″, precum și că ″Operatorii de rețea au dreptul sa reducă puterea injectată în rețea la zero pe o perioada de maxim 30 de zile, în cazul în care identifică nerespectarea repetată a parametrilor de funcționare ai invertorului prevăzuți în reglementările ANRE și, simultan, transmiterea unei sesizări la ANRE împotriva operatorului economic atestat care a realizat punerea în funcțiune a instalației de producere a energiei electrice″, avusese ca argument ″stabilitatea tehnică a rețelei în contextul integrării tot mai mari de surse regenerabile″.
ANRE a susținut de mai demult că ar fi bine ca operatorilor de distribuție a energiei electrice să li se dea posibilitatea prin lege să acceseze instalațiile prosumatorilor, cu acordul acestora, pentru echilibrarea rețelelor.
Puterea instalată cumulată a instalațiilor de producție de energie electrică ale prosumatorilor din România a depășit nivelul de 2.000 MW. Prin comparație, puterea însumată a centralelor fotovoltaice mari, aparținând producătorilor de energie licențiați, este de doar circa 1.800 MW.