Statele Unite iau în calcul posibila întărire a scuturilor antirachetă Aegis Ashore din România și Polonia, reiese din proiectul legii de aprobare a bugetului Pentagonului pe anul fiscal 2024, care începe la 1 octombrie 2023 și se încheie pe 30 septembrie anul viitor, potrivit normelor americane.
Draftul de act normativ a fost aprobat la finalul săptămânii trecute de către Camera Reprezentanților din Congresul SUA, printr-un vot la limită, și trimis ulterior Senatului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
″În cel mult 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, directorul Agenției SUA pentru Apărare Antirachetă va prezenta Comisiilor de Apărare ale Congresului un raport privind posibile îmbunătățiri/extinderi (enhancements, în original – n.r.) ale siturilor Aegis Ashore din Polonia și România″, se menționează în document.
Potrivit sursei citate, raportul va include: 1) o analiză privind fezabilitatea și oportunitatea: a) îmbunătățirii sistemelor de senzori asociate, pentru a detecta o gamă mai largă de amenințări de natura rachetelor; b) desfășurării unei flote mixte de sisteme defensive de interceptare; c) întăririi fizice a facilităților, precum și 2) un profil financiar anual, care va detalia totalul costurilor asociate cu fiecare dintre opțiunile menționate.
″Raportul va fi înaintat în formă neclasificată, dar poate include o anexă clasificată″, mai scrie în proiectul de lege.
Americanii își puneau încă din 2017 problema de a instala și capabilități de apărare antiaeriană la bazele Aegis Ashore din România și Polonia, după cum a relatat Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Prăbușirea prețului coca contribuie la insecuritatea alimentară din Columbia, potrivit ONUScutul antirachetă de la Deveselu din România a devenit operațional în mai 2016. Lucrările la cel din Polonia, de la Redzikowo, au fost mult întârziate și se speră că facilitatea va fi finalizată până la sfârșitului lui 2023.
În prima parte a lunii februarie a anului trecut, cu puțin timp înainte de invazia Rusiei împotriva Ucrainei, ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, declara că, potrivit analiștilor militari de la Moscova, unele dintre elementele facilității antirachetă de la Deveselu ar putea fi rapid reajustate pentru arme strategice ofensive, de exemplu rachete de croazieră Tomahawk, cu focos convențional sau neconvențional.
CITEȘTE ȘI Grupul Țiriac anunță că a cumpărat 5% din Hidroelectrica în oferta publicăÎn replică, ministrul de Externe de atunci, Bogdan Aurescu, a reafirmat atunci la Prima TV că sistemul de la Deveselu este pur defensiv și nu are nicio legătură cu Rusia.
″Este o susținere repetată constant de Federația Rusă cum că acest scut de la Deveselu ar avea caracter ofensiv, cum că ar exista amplasate acolo sau că ar putea fi amplasate foarte rapid, iminent, rachete ofensive de tip Tomahawk și că, evident, acest scut, pentru Federația Rusă reprezintă o amenințare, ceea ce este complet fals. Noi am răspuns de-a lungul timpului, încă de la momentul negocierii, deci chiar înainte de 2016. E vorba de un sistem defensiv, el nu are legătură cu Federația Rusă, pentru că amplasarea lui și tipurile de interceptoare care sunt puse acolo vizează eventuale amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euro-atlantic, dinspre Orientul Mijlociu″, a spus atunci Aurescu.
Fragment din proiectul legii de aprobare a bugetului Pentagonului pe anul fiscal 2024