Ambasada României în Statele Unite, sub semnătura ambasadorului Andrei Muraru, a contractat serviciile uneia dintre cele mai mari case de avocatură din lume, firma americană Arnold & Porter Kaye Scholer LLP (″Arnold & Porter″), aceasta urmând să ofere sprijin în ″implementarea agendei″ misiunii diplomatice românești la Washington.
Potrivit documentului prin care a fost parafată înțelegerea, analizat de Profit.ro, aceasta are o durată inițială de 6 luni, cu posibilitate de prelungire.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cei de la Arnold & Porter, companie cu venituri anuale de peste 1 miliard de dolari și aproape 1.000 de avocați, vor oferi ″consultanță strategică și sprijin Ambasadei României în implementarea agendei sale la Washington, cu accent pe zone-cheie ale cooperării SUA-România, cum ar fi buna guvernare, democrația, supremația legii și statul de drept, educația, știința, cercetarea, tehnologia și contactele interpersonale″.
Firma americană, înființată în 1946, precizează că, în cadrul activității sale de consiliere a ambasadei românești, s-ar putea angaja în ″activități politice, care ar putea include, însă fără a se limita la, stabilirea de contacte cu oficiali ai Guvernului SUA″.
Onorariul fix convenit între Arnold & Porter și ambasadă este de 50.000 de dolari pe lună, cu posibilitate de ajustare în viitor, inclusiv în cazul extinderii înțelegerii. La acesta se vor adăuga onorariile individuale ale avocaților, consultanților și altor profesioniști ai firmei americane, pentru munca efectivă prestată în beneficiul misiunii diplomatice românești, tarifată la oră. Documentul nu menționeză cuantumul tarifelor orare respective.
De asemenea, ambasada României la Washington le va rambursa oamenilor de la Arnold & Porter toate eventualele costuri de transport, cazare, masă, expedieri poștale, procesare de date sau generare de documente apărute în cursul activității lor în folosul clientului instituțional român. Facturile vor fi trimise lunar și vor avea un termen de plată de 30 de zile.
Extras din document
Din partea Arnold & Porter, deal-ul este semnat de către Thomas Shannon, Co-chair of Global Law & Public Policy Senior International Policy Advisor. Shannon, diplomat de carieră, a deținut în perioada 2016-2018 poziția de subsecretar de stat pentru Afaceri Politice, a treia ca rang din Departamentul de Stat al SUA și ocupată în prezent de către Victoria Nuland.
După rocada Obama-Trump de la Casa Albă din ianuarie 2017, a fost timp de 12 zile secretar de stat interimar, până la confirmarea în funcție de către Senat a lui Rex Tillerson, fostul CEO al ExxonMobil. Thomas Shannon a demisionat de la Departamentul de Stat în februarie 2018. Ulterior, în 2020, și-a făcut publică poziția de ″republican anti-Trump″, anunțând că va vota în alegeri cu candidatul rivalilor democrați, Joe Biden.
CITEȘTE ȘI Guvernul nu a stabilit încă măsurile fiscale - discută cu CE pentru a nu pierde fonduri UE, pe masă fiind o serie foarte largă de propuneri din raportul Băncii Mondiale. Ulterior, ce măsuri vor fi adoptate depinde de negocierea politică dintre PSD și PNLDatele oficiale americane arată că, anterior, Ambasada României la Washington a angajat cel mai recent o firmă de lobby din SUA în 2007, în mandatul Guvernului Tăriceanu și sub președinția lui Traian Băsescu. Scopul a fost modificarea legislației programului Visa Waiver, pentru facilitarea accesului României.
Prestatorul a fost compania de profil Dutko Worldwide. Durata contractului din 2007 a fost de 6 luni, iar onorariul fix – de 5.000 de dolari pe lună.
Extras din contract
Cel mai ″fierbinte″ obiectiv diplomatic al României în relația cu Statele Unite este și în prezent accederea în programul Visa Waiver. Premierul Marcel Ciolacu a înființat extrem de recent chiar un Comitet de aderare, condus de la Cancelaria sa.
Un proiect de lege de susținere a admiterii României în program a fost inițiat în martie de doi senatori americani, însă nu a avansat câtuși de puțin pe traseul procedural în cele 4 luni scurse de atunci. Dacă ar fi fi adoptat de Congres și promulgat de președintele Joe Biden, acesta ar permite șefului Homeland Security, echivalentul SUA al Ministerului de Interne, să includă România în program și fără respectarea criteriilor de admitere stipulate de Legea Imigrației și Naționalității, dintre care cel mai important și mai dificil de îndeplinit este cel al scăderii ratei de refuz al vizelor de călătorie solicitate de români la sub 3%.
CITEȘTE ȘI Consiliul UE a convenit asupra proiectului de buget al UE pe 2024: Angajamente de 187 miliarde euro și plăți de 141 miliarde euroPe de altă parte, ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec, a declarat în mai multe interviuri recente (de exemplu aici și aici) că speră ca în mandatul său să fie eliminate vizele pentru români. De asemenea, după cum a relatat Profit.ro, România negociază cu SUA implementarea pe plan local a controversatului sistem informatic american de scanare și evaluare automată a persoanelor care traversează frontierele de stat în vederea stabilirii gradului de risc al acestora la adresa securității naționale, inclusiv în ceea ce privește terorismul și alte infracțiuni, ceea ce ar facilita accesul României în Visa Waiver.
După cum a relatat Profit.ro, în toamna anului trecut, Partidul Social Democrat (PSD) a încheiat, pe un an, un contract de consultanță politică, în afaceri publice și în relațiile cu presa, cu firma americană de profil Chartwell Strategy Group, la prețul de 40.000 de dolari pe lună. Firma a fost înființată în 2018 de către David Tamasi, fundraiser de top pentru campania prezidențială victorioasă a lui Donald Trump din 2016 și director financiar al Trump Victory Fund.