Guvernul a aprobat circumstanțele și procedura specifică aferente fazei I din cadrul etapei I a programului de înzestrare pentru Armată „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” (ATBTU), în baza cărora va fi demarat un proces de licitație, selecție și negociere pentru încheierea unui contract pe 5 ani de cumpărare a peste 1.000 de astfel de vehicule.
HG-ul a fost adoptat după aproape exact un an de când a fost pus inițial în dezbatere publică, în decembrie 2021.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Două lucruri esențiale au intervenit între timp: războiul din Ucraina și inflația. Indicele anual al prețurilor de consum a ajuns la 16,8% în noiembrie, în vreme ce cel similar al prețurilor producției industriale a depășit 41% în octombrie, conform celor mai recente date ale INS.
Astfel că valoarea totală a achiziției de blindate ușoare este acum estimată la 4,583 miliarde lei plus TVA, în creștere cu 24.2% (895 milioane lei) față de calculele din urmă cu un an, care indicau suma de 3,688 miliarde lei plus TVA.
Programul de înzestrare, care reprezintă o obligație asumată de România față de NATO în 2020, în baza principiului împărțirii corecte a efortului de apărare aliat, a fost aprobat prealabil de către Parlament în februarie 2021, iar ulterior a primit și girul CSAT, în mai anul trecut.
Sursă: MApN, Guvernul
Astfel, MApN vrea să cumpere, prin Compania Națională Romtehnica, un număr de 1.059 de autovehicule tactice blindate de tip ușor (ATBTU), în mai multe configurații, respectiv pentru transport personal (varianta de bază), pentru cercetare, cu turelă decomandată, cu instalații portabile de lansare de rachete de tip SPIKE Long Range, pentru tractare aruncătoare cu calibru de 120 mm, cu aruncătoare de calibru de 81 mm, pentru cercetare CBRM, pentru cercetare de geniu și pentru evacuarea răniților.
"Având în vedere evoluțiile din mediul de securitate internațional, precum și diversitatea situațiilor în care este posibil ca Armata României să intervină cu trupe, atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia, se impune dotarea structurilor din sistemul național de apărare cu autovehicule tactice blindate de tip ușor performante, care să ofere capabilități sporite, specifice atât războiului clasic, cât și războiului neconvențional", se arată în nota de fundamentare a HG.
CITEȘTE ȘI FOTO Banii găsiți în casa vicepreședintei Parlamentului European, arestată pentru corupțieSursa citată menționează că, în contextul procedurii de achiziție pregătite, reprezintă un interes de securitate esențial pentru statul român construirea sau consolidarea pe teritoriul național a unor capacități de fabricare, integrare, testare și mentenanță de autovehicule tactice blindate ușoare, pentru asigurarea securității aprovizionării, pe timp de pace, dar mai ales pe timp de criză și război. În acest sens, sunt avute în vedere mai ales fabricarea echipamentelor optoelectronice, a sistemului de avertizare și reacție împotriva dispozitivelor de vizare/dirijare asociate sistemelor de lovire ale inamicului, carcasei blindate, sistemelor de armament, sistemului de protecție împotriva incendiilor, șasiului, scaunelor, parbrizelor și geamurilor blindate, cablajelor electrice, sistemului de comunicații și informatică și suitei de aplicații software de comandă-control, precum și integrarea finală, testarea și mentenanța complexă pe durata de viață a vehiculelor.
"Pentru suita de aplicații software de comandă-control sunt obligatorii deținerea codului-sursă pentru aceasta pe teritoriul național, precum și înregistrarea acesteia în Registrul Național al Programelor pentru Calculator, administrat de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, ca fiind program de producție proprie", se menționează în document.
CITEȘTE ȘI Iohannis a promulgat legea cu prețurile plafonate la energie și gaze valabile de la 1 ianuarie 2023. Cine va trebui să depună declarații pe propria răspundereProcedura de achiziție va avea patru etape: calificarea și selecția candidaților (minim unul și maxim 5), depunerea ofertelor și evaluarea propunerilor tehnice, testarea și evaluarea produselor propuse și, în final, stabilirea ofertei câștigătoare.
Ofertanții vor fi obligați să depună o garanție de participare la procedură de 2% din valoarea fără TVA a contractului, iar câștigătorul licitației – o garanție de bună execuție de 10% din valoare.