DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru abuz în serviciu și obținerea de foloase necuvenite

DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru abuz în serviciu și obținerea de foloase necuvenite
scris 25 ian 2016

Direcția Națională Anticorupție cere aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea.  Fostul viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne este acuzat de abuz în serviciu și obținerea de foloase necuvenite.

"În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială", se arată în comunicatul DNA.

Urmărește-ne și pe Google News

"Infracțiunea de abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere. Aceste misiuni includeau deplasările zilnice la sediul Ministerului și cele săptămânale la ședințele de Guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situații deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor. Totodată, poliția rutieră însoțea deplasările la destinații cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuința personală), inclusiv în afara programului de lucru și în zilele nelucrătoare, situații în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgență", se mai arată în comunicat.

EXCLUSIV Ce pierde Adamescu, în afară de Astra: acțiuni la mari hoteluri, o echipă de fotbal și o fabrică de cuarț CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ce pierde Adamescu, în afară de Astra: acțiuni la mari hoteluri, o echipă de fotbal și o fabrică de cuarț

Din probele administrate de procurorii DNA, rezultă că Gabriel Oprea realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Numai în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015 s-au realizat 1607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne în București. 

DNA mai spune că "ministrul Oprea Gabriel a obținut un folos necuvenit, constând în reducerea timpului alocat deplasărilor. Astfel, cercetările efectuate până în prezent au relevat că, prin folosirea antemergătorilor și a agenților de poliție care opreau circulația celorlalte vehicule în intersecții, același itinerar putea fi parcurs în mai puțin de jumătate de timp, având în vedere că viteza de deplasare a coloanei pe raza municipiului București putea atinge și 120 km/h. Confortul suplimentar creat în acest mod demnitarului în raport cu toți ceilalți participanți la trafic, în scopul ușurării deplasărilor cu caracter privat sau care nu erau justificate de împrejurări excepționale și urgente, reprezintă un privilegiu la care nu este îndreptățit și care are astfel natura unui folos necuvenit".

Oprea este acuzat de DNA și de abuz în serviciu,  după ce a încheiat un protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 15 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel oprea
dna
urmarire penala