PROPUNERE Darea în plată, aplicabilă și debitorilor deja executați. Băncile pot negocia o lună cu clienții

PROPUNERE Darea în plată, aplicabilă și debitorilor deja executați. Băncile pot negocia o lună cu clienții
scris 22 ian 2016

Inițiatorul legii dării în plată, care permite stingerea datoriei la bancă prin predarea imobilului ipotecat către creditori, deputatul Daniel Zamfir, va propune în apropiata sesiune parlamentară amendarea legii astfel încât să poată fi aplicată și pentru imobilele executate deja, băncile având posibilitatea de a negocia cu debitorii timp de 30 de zile. Zamfir respinge în continuare introducerea unor plafoane sau criterii de aplicare.

Proiectul de lege privind darea în plată a fost aprobat de Parlament la finele anului trecut, dar președintele Klaus Iohannis a cerut parlamentarilor să reexamineze documentul, cu o serie de argumente.

Urmărește-ne și pe Google News

În urma cererii de reexaminare, deputatul liberal Daniel Zamfir va formula câteva amendamente la proiectul de lege, pentru care va solicita sprijinul mai multor formațiuni politice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Darea în plată să stingă datoriile celor executați de bănci

Cel mai important amendament adus de inițiatorul legii este ca principiul dării în plată să fie aplicat și în cazul debitorilor care au fost deja executați de bănci.

"În cazul în care banca a vândut deja imobilul unui client care nu a mai putut plăti creditul contractat, clientul va putea solicita în instanță stingerea datoriilor odată ce a fost executat", a explicat, pentru Profit.ro, deputatul Zamfir.

Potrivit acestuia, o astfel de prevedere va responsabiliza băncile să obțină cel mai bun preț de piață pentru imobilul executat, iar clientul nu va mai fi hărțuit pentru dobânzi și penalități calculate de creditori și nu îi vor mai fi poprite veniturile.

Notificarea dării în plată, prelungită la o lună

Inițiatorul legii va propune totodată extinderea de la 15 la 30 de zile a perioadei în care banca, fiind notificată de client că optează pentru darea în plată, va putea căuta să ajungă la o înțelegere amiabilă cu debitorul.

În intervalul respectiv, creditorul va putea să-i ofere clientului alte soluții, iar abia după 30 de zile acesta din urmă va putea recurge la predarea imobilului.

Zamfir nu este de acord cu criterii sau plafoane pentru darea în plată

Daniel Zamfir susține în continuare că introducerea unor criterii, precum condiția ca imobilul să fie reședință, creditorul să fie șomer sau cu un anumit nivel de venituri, ori aplicarea limitată doar dacă sunt depășite anumite plafoane de îndatorare sunt discriminatorii și nu respectă spiritul în care a fost concepută această lege.

"Datoria rămâne datorie. Nu ești mai sărac dacă ai o datorie de 20.000 de euro și nu ești mai bogat dacă ai o datorie de 100.000 de euro, ci ești, de fapt, mai mult sau mai puțin îndatorat", a declarat, pentru Profit.ro, inițiatorul legii.

Debitorii români supraîndatorați rămân și fără darea în plată, și fără falimentul personal CITEȘTE ȘI Debitorii români supraîndatorați rămân și fără darea în plată, și fără falimentul personal

El a amintit că, pe același principiu, guvernul de stânga condus de Victor Ponta a aprobat anul trecut pentru toate firmele și toate persoanele fizice scutirea atât de penalitățile de întârziere, cât și de la plata unei sume din dobânda aferentă datoriilor înregistrate la buget, în condițiile achitării datoriei principale până la finele lunii martie.

Deputatul se opune, totodată, introducerii de criterii privind debitorii cărora li se poate aplica darea în plată, argumentând prin faptul că în Spania, unde funcționează darea în plată, astfel de criterii au limitat drastic accesul consumatorilor la această soluție de stingere a datoriilor bancare. În aceste condiții, în al doilea trimestru din 2014, darea în plată nu a fost aprobată în Spania decât în 1.467 de cazuri din 11.407 de cereri, ceea ce reprezintă un procentaj de 12,86%.

Parlamentul va rediscuta legea dării în plată în noua sesiune care începe în februarie, iar liderii PNL au precizat că va fi o prioritate a partidului. Liberalii vor propune, de altfel, celorlalte partide parlamentare înființarea unei comisii speciale, la care să fie invitați și reprezentanții băncilor și consumatorilor, pentru a conveni asupra modificărilor care se impun a fi aduse proiectului legii privind darea în plată.   

viewscnt
Afla mai multe despre
dare in plata
lege
parlament
credit
banci
zamfir