Dosarul violențelor de la protestul din 10 august 2018, din Piața Victoriei, a fost clasat în ceea ce privește săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale, dar și în ceea c eprivește acuzațiile la adresa coordonatorilor intervenției forțelor de ordine, iar urmărirea penală pentru purtare abuzivă, abuz și neglijență în serviciu a fost declinată către Parchetul Militar, anunță miercuri DIICOT. De asemenea, a fost clasat dosarul și în ceea ce privește acuzațiile de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual participație improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă împotriva coordonatorilor acțiunii forțelor de ordine, Laurențiu Cazan, Mihai Dan Chirică, Gheorghe Sebastian Cucoș și Ionuț Cătălin sindile.
Conform anunțului făcut miercuri de DIICOT, prin ordonanța din data de 26.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus următoarele:
1. Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale;
28 noiembrie - Profit Financial.forum
2. Declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu și neglijență în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 18:00, cu ocazia mitingului organizat în zona Piața Victoriei din mun. București, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forțele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Parchetelor Militare.
3. Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior CAZAN LAURENȚIU VALENTIN, comisar șef de poliție CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUȚ-CĂTĂLIN a infracțiunilor de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual participație improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă;
4. În vederea aprecierii incidenței în cauza ce a format obiectul dosarului nr. 7475/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a dispozițiilor art.335 Cod procedură penală, respectiv cu privire la extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la lovire sau alte violențe prev. de art.52 alin.3 Cod penal cu referire la art.193 Cod penal, un exemplar al ordonanței a fost comunicat prim-procurorului acestei unități de parchet.
Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violențele de la mitingul diasporei din 10 august din 2018. De asemenea, 160 de membri ai forțelor de ordine au reclamat și ei că au fost agresați de demonstranți. Peste 1.100 de martori și sute de victime ale violențelor au fost audiați.