Camera Deputaților a adoptat, astăzi, legea manualului unic, prin care sunt eliminate complet manualele alternative, publicate de edituri private, din sistemul de învățământ românesc. Prevederile inițiale ale proiectului au fost modificate de deputați astfel încât să existe cel puțin 2 și cel mult 3 variante ale acestui manual. De editarea integrală a tuturor a manualelor școlare se va ocupa Editura Didactică și Pedagogică, aflată în subordinea Ministerului Educației.
De ce este important: În prezent, conform unei reforme din anii '90, piața de manuale este liberalizată, iar editurile private participă la o licitație publică privind manualele școlare, cele câștigătoare fiind cumpărate de Guvern pentru a fi utilizate în școli.
Mai este interesant: Majoritatea parlamentară a aprobat săptămâna trecută ordonanța de urgență prin care Editura Didactică și Pedagogică a fost transformată din regie autonomă în societate comercială cu monopol asupra manualelor școlare.
Legea manualului unic stabilea inițial că va exista un singur manual unic pentru fiecare disciplină, selectat într-un concurs național de către Ministerul Educației și publicat prin Editura Didactică și Pedagogică, societate comercială aflată în subordinea ministerului.
CITEȘTE ȘI Puterea vrea să interzică acționarilor firmelor în insolvență să înființeze alte societăți. În goana după mediul privat a uitat însă că lovește astfel chiar în statDeputații din comisia de învățământ au amendat, însă, acum Legea, stabilind că ”se aprobă minimum 2 variante, maximum 3 variante de manual şcolar de bază”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tot deputații au mai stabilit că, pentru disciplinele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, ”pot fi achiziţionate manuale din ţara de origine a minorității respective”.
Legea va fi transmisă acum spre dezbatere Senatului, care este camera decizională a legislativului în domeniul educației.