O persoană fizică nu va putea exercita concomitent mai mult de un singur mandat în din consiliile de administrație ale companiilor de stat, urmând a fi redus și numărul de membri desemnați în consiliile de administrație, în directorate sau consilii de supraveghere de către autoritățile tutelare, potrivit unei propuneri legislative adoptate miercuri de către Senat.
Măsura a fost votată de toate partidele, deși Guvernul, reprezentat de un secretar de stat din Ministerul Finanțelor, nu a susținut-o. Acum, inișiativa va fi transmisă spre dezbatere Camerei Deputaților.
Proiectul de lege, după cum a arătat anterior Profit.ro, a fost inițiat de liberali și modifică Ordonanța de Urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu scopul eliminării sinecurilor pe care puterea le acordă membrilor săi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Majoritatea întreprinderilor publice supuse în mod corect guvernanței corporatiste au înregistrat profitabilități importante, competitivitate pe piață și au reușit să realizeze planuri investiționale importante.Din păcate, în ultimii ani, Guvernul a deturnat sensul acestui act normativ, în sensul în care persoanele desemnate în consiliile de administrație, în directorate sau consilii de supraveghere, sunt persoane desemnate după criterii pur politici, iar structura acestor consilii este supra-dimensionată, generând povară financiară pentru regiile autonome sau companiile cu capital majoritar sau integral de stat”, arată inițiatorii.
Potrivit acestora, pe lângă indemnizații nejustificat de mari, persoanele desemnate în asemenea poziții adaugă la costurile întreprinderilor și alte costuri importante, care nu se justifică economic.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificări propuse la asociațiile de proprietari: Administratorii scapă de primărie, datornicii nu pot fi în conducere, consum de gaze pe persoane, restanțe vechi înscrise în cartea funciarăÎn scopul eficientizării și depolitizării structurilor de conducere ale regiilor autonome și companiilor cu capital majoritar sau integral de stat, proiectul de lege prevede reducerea cu 2 posturi a limitei prevăzute pentru numărul maxim de membri din consiliile de administrație, în directorate sau consilii de supraveghere, din componenta politică de numire a acestor membri.
Totodată, o persoană fizică nu va putea exercita simultan mai mult de un singur mandat în consiliile de administrație, în directorate sau consilii de supraveghere, tocmai pentru a elimina risipa financiară.
”Este notoriu cum personaje politice, fără experiență profesională, ocupă concomitent mai multe mandate în aceste consilii, deși nu își pot exercita prerogativele în mod optim”, afirmă autorii proiectului.
CITEȘTE ȘI Undă verde pentru noul proiect al senatorului Zamfir privind leasing-ul: Datornicii își vor putea vinde singuri bunul luat în leasing, pentru a stinge creditulPrin urmare, potrivit proiectului adoptat de senatori, Regia autonomă va fi administrată de un consiliu de administrație, format din 3-5 persoane, față de maximum 7 în prezent. În consecință, consiliul de administrație va cuprinde 1-3 persoane (față de 1-5, în prezent) cu experiență în administrarea sau managementul unor regii autonome sau societăți, inclusiv societăți din sectorul privat.
În cazul societăților administrate potrivit sistemului unitar, consiliul de administrație va fi format din 3-5 membri, în timp ce în cazul întreprinderilor publice care au înregistrat în ultimul exercițiu financiar o cifră de afaceri de peste 7,3 milioane euro și au cel puțin 50 de angajați, consiliul de administrație va fi format din 5-7 membri.
În cazul societăților administrate potrivit sistemului dualist, consiliul de supraveghere va avea între 5 și 7 membri, iar directoratul între 3 și 5 membri.