În luna mai, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a lansat aplicația pentru telefoane mobile „Apel 112”. La finele lunii iulie, abia după tragedia de la Caracal, în care două fete au fost ucise conform mărturiei asasinului, Guvernul și-a propus să o promoveze. Acum, senatorul PSD Șerban Nicolae propune, într-un proiect de lege, interzicerea comercializării telefoanelor care nu au preinstalată aplicația STS. Totodată, cei care apelează în mod agresiv la 112 vor fi blocați temporar, potrivit propunerii senatorului.
De ce este important: Aplicația STS, care poate fi descarcată pe sistemele de operare Android și IOS, permite localizarea persoanei care sună la numărul unic de urgență, după ce aceasta și-a dat consimțământul privind accesul la datele sale personale.
Mai este bine de știut: Guvernul a elaborat încă din aprilie un proiect de ordonanță de urgență prevede că telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT, prin care populația este avertizată cu privire la fenomene meteo periculoase și situații de urgență, nu vor mai putea fi comercializate, după o perioadă de tranziție de 6 luni pentru lichidarea stocurilor existente. Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi vor fi de până la 100.000 lei.
Situația actuală: Între timp, Executivul a interzis, prin ordonanță, la finele lunii august, comercializarea fără buletin a cartelelor de telefon prepay de anul viitor, actualii posesori de astfel de cartele având timp până la 1 septembrie 2020 să se identifice. Astfel, vânzarea obligatorie de cartele telefonice tip prepay doar către persoane care prezintă și cartea de identitate va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, actualii posesori de cartele prepay având timp până la 1 septembrie 2020 să își declare identitatea.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Statul a intrat în control la companii de livrări rapide. Acțiune surpriză pentru taxeAcum, senatorul PSD Șerban Nicolae afirmă că dorește introducerea de măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea localizării apelurilor și mesajelor de urgență, precum și pentru protejarea accesuui la Serviciul național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU).
Astfel, senatorul propune instituirea obligației comercializării pe teritoriul României doar a telefoanelor mobile care au preinstalată aplicația unică realizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru apeluri și mesaje de urgență.
”Aplicația unică este proprietatea STS dar se distribuie gratuit astfel încât să poată fi instalată pe toate telefoanele mobile ce urmează să fie comercializate pe teritoriul României. Potrivit celor declarate de reprezentanții STS în fața senatorilor din Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, această aplicație permite condiții optimizate de localizare față de cele actuale, permițând o mai bună și mai rapidă localizare a unui apelant aflat în dificultate”, arată inițiatorul.
Propunerea are în vedere un termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a modificărilor legislative, interval necesar pentru a putea asigura pre instalarea pe telefoanele mobile a respectivei aplicații.
CITEȘTE ȘI Orange România declanșează o campanie de repoziționare: renunță la unii abonați dacă nu acceptă un alt contractTotodată, alesul definește în lege forme agravate de apel abuziv și mesaj abuziv, luând în considere ipoteza ca acestea ar putea bloca accesul la SNUAU pentru persoanele aflate în dificultate și în situație de urgență reală.
Prin urmare, față de persoanele care apelează abuziv sau transmit mesaje abuzive de natură a bloca liniile de acces către numerele 112, 113 și 114 este propusă măsura restricționării accesului la SNUAU de la respectivele posturi telefonice. În acest sens, sunt introduse două noi definiții, respectiv de ”apel agresiv” și de ”mesaj agresiv”.
”Aceste forme agravate de apel și mesaj abuziv se identifică printr-o repetiție semnificativă raportată la un interval de timp foarte scurt. Față de efectul nociv asupra operatorilor SNUAU, apelul agresiv și mesajul agresiv aduc în plus starea de în pericol pentru viața sau sănătatea unor persoane aflate în situație de urgență reală”, explică autorul proiectului.
CITEȘTE ȘI Aviz pentru introducerea unei grile de salarizare minimală, în funcție de pregătirea profesionalăProiectul prevede, însă, că pentru a nu pune în pericol persoana care prin apel sau mesaj agresiv a blocat accesul către SNUAU, revocarea ar urma să intervină doar după identificarea persoanei care a efectuat apelul agresiv sau a transmis mesajul agresiv și aplicarea amenzii contravenționale față de făptuitor.
În termen de 30 de zile de la adoptarea legii, ANCOM ar urma să elaboreze procedura restricționării și a revocării restricționării accesului la SNUAU.
Pentru a intra în vigoare, inițiativa trebuie adoptată de cele două camere ale Parlamentului și promulgată de șeful statului.