Dincolo de formarea academică și experiența profesională, felul în care a acționat ca Primar General al Capitalei și în viața privată arată că lui Nicușor Dan, care și-a anunțat candidatura la Președinția României, nu-i plac datoriile și are o preferință pentru investițiile pe termen lung.
Ca studii, Nicușor Dan este matematician, deținând un doctorat în matematică obținut în 1998 la Universitatea Paris XIII. În timpul liceului la Făgăraș, a câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică în 1987 și 1988.
După finalizarea studiilor, a fost cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române, singurul său loc de muncă înainte de a intra în politică.
Aversiunea față de datorii. La lucru și în viața personală
La preluarea mandatulu a fost relatat că Primăria Capitalei se confrunta cu datorii curente de 3 miliarde de lei, fiind prezentată în incapacitate de plată. Ulterior a fost anunțat că datoriile au fost eșalonate, permițând reluarea investițiilor.
În context, cea mai mare problemă economică a României la această oră este datoria publică, aceasta apropiindu-se de punctul critic din Tratatul de la Maastricht, de 60% din PIB.
CITEȘTE ȘI FOTO CEO-ul gigantului energetic de stat al Ungariei, care vrea E.ON-ul local, a trăit în România criza din energie. A lucrat la București pentru un magnat maghiar, supervizat de actualul ministru al Energiei de la BudapestaAltfel, nici în plan personal nu are apetit pentru datorii. Declarația lui de avere arată că are un singur credit bancar, de 100.000 de euro, luat în 2007, cu care a cumpărat atunci un teren în Predeal. Din datele actuale din anunțurile impobiliare din zonă, la un preț mediu de 55 de euro pe metrul pătrat, terenul său de aproximativ 7.500 de metri pătrați ar depăși azi 400.000 de euro.
Cum procedează cu găurile negre
În campania electorală din 2020, Nicușor Dan promitea că va desființa companiile municipale înființate de fostul primar Gabriela Firea și va reduce risipirea banului public. Lucrul s-a și întâmplat, rămânând totuși 4 companii esențiale.
El a declarat zilele trecute că una dintre cele mai mari probleme ale statului român sunt companiile de stat care sunt găuri negre pentru bugetul public și a spus că ar lucra la închiderea lor, într-un fel sau altul, la fel cum a procedat și în București. Amintim însă că puterea președintelui în economia națională este limitată legal.
Aversiunea față de datorii și apetența pentru investiții structurale sunt comportamente economice din sfera dreptei conservatoare. Nicușor Dan și-a anunțat candidatura independentă la alegerile prezidențiale din 2025, exprimându-și intenția de a implementa reforme administrative la nivel național.