Comisiile juridică, pentru egalitate de șanse și pentru drepturilor omului din Senat au dat marți, cu unanimitate de voturi, un raport de respingere inițiativei legislative a fostului deputat PRU Bogdan Diaconu de desființare a Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), adoptată tacit de Camera Deputaților.
Inițiativa legislativă urmează să intre tot marți pe ordinea de zi a plenului Senatului pentru dezbatere și vot final, scrie News.ro.
Proiectul de lege inițiat de fostul deputat Bogdan Diaconu, prin care este desființat Consiliul Național de Combatere a Discriminării, a fost aprobat tacit de Camera Deputaților, pentru că nu a fost dezbătut în termenul regulamentar de către acest for.
Președintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat atunci, pentru News.ro, că, cel mai probabil, a fost o „eroare și o neglijență” din partea deputaților, el fiind convins că actul normativ va fi respins de Senat, care este forul decizional.
Legea a ajuns la Camera Deputaților în mai 2016, primind raport de respingere din partea Comisiei juridice și din partea Comisiei pentru drepturile omului, precum și punct negativ din partea Guvernului.
Proiectul a fost pregătit pentru a intra pe ordinea de zi a plenului încă de pe 8 noiembrie, însă nu a fost discutat din cauza încheierii mandatului fostului Legislativ. Pe 25 noiembrie s-a îndeplinit și termenul de adoptare tacită, fapt de care s-a luat act abia la finalul lunii februarie.
Fostul deputat Bogdan Diaconu a depus, în luna mai 2016, o lege prin care Consiliul Național al Combaterii Discriminării ar fi desființat, pe motiv că este "un instrument în mâna UDMR", care susține autonomia teritorială, Diaconu fiind amendat de Consiliu pentru declarații homofobe.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PSD a găsit șef nou peste asigurări și pensii susținut de Banca Națională. Parlamentarii vor să îl demită pe Negrițoiu, dacă nu renunță singur"Abrogarea Legii nr. 48/2002 are așadar ca scop desființarea CNCD ca instituție bugetară care a făcut dovada în decursul anilor că funcționează ca o instituție anti-românească și anti-națională, fiind doar un instrument în mâna UDMR și a altor grupuri de interese de a anula valorile românești, valorile tradiționale creștine și drepturile românilor în propria țară", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Bogdan Diaconu, fost lider al partidului naționalist PRU, spunea că CNCD susține, prin deciziile luate, "autonomia teritorială maghiară".
"CNCD s-a remarcat prin amendarea tuturor românilor care au luat atitudine împotriva extremismului maghiar. (...) De vreme ce CNCD are o atitudine repetată și constantă împotriva respectării și apărării unor drepturi constituționale, a devenit o instituție anti-constituțională și, ca urmare, trebuie desființată", continuă Diaconu.
Pe 13 mai 2016, CNCD l-a amendat pe Bogdan Diaconu cu 4.000 de lei pentru declarații homofobe și discriminarea comunității LGBT.
”Eu cred că a fost o eroare, o neglijență la Camera Deputaților, sunt convins că la Senat va pica proiectul de lege”, a afirmat Csaba Asztalos cu privire la faptul că proiectul de lege privind desființarea Consiliului Național de Combatere a Discriminării a trecut tacit de Camera Deputaților.
El a mai spus că reprezentanții CNCD vor explica în comisiile de specialitate din Senat faptul că proiectul de lege „nu are niciun temei”.