Forin Cîțu renunță la mandatul de premier desemnat.
El și-a depus astăzi, la Palatul Cotroceni, mandatul de premier desemnat, cu puțin înaintea votului din Parlament, în condițiile în care PSD anunțase că va vota favorabil un Guvern Cîțu.
”Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, președintele partidului trebuie să fie și prim-ministru”, a comunicat Cîțu, ulterior, precizând că ”rămâne” la Finanțe.
Președintele Iohannis a luat act de decizia acestuia.
Președintele a fost obligat să îl desemneze pe Cîțu ca prim-ministru după ce a încercat să îl avanseze tot pe Ludovic Orban, demis de Parlament, în încercarea de a provoca alegeri anticipate.
După ce Curtea Constituțională a decis că nu poate fi desemnată o persoană care nu este susținută nici de propriul partid în încercarea de a forma un guvern - mulți liberali spunând atunci că nu vor vota un nou Guvern Orban tocmai pentru a permite căderea la vot și a face astfel încă un pas spre alegeri anticipate - Iohannis l-a desemnat pe Cîțu, ministru de Finanțe în Guvernul demis Orban, să formeze un Cabinet. Pentru a nu repeta greșeala inițială, care a generat decizia Curții Constituționale, de această dată toți liberalii au spus că vor vota un Guvern Cîțu, iar acesta vorbea pe același ton.
În ultimele zile, însă, liderii PSD au anunțat că vor vota și ei în favoarea Guvernului Cîțu. Ședința de vot urma să înceapă astăzi, la ora 16, după ce miniștrii propuși trecuseră deja prin audieri la Parlament. Cu puțin înainte însă de ședință, Cîțu și-a depus mandatul.
Președintele interimar al PSD și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, i-a avertizat pe parlamentari că vineri ar putea avea loc consultări la Președintele României, iar sâmbătă și duminică să fie audiați candidații de miniștri.