Elaborarea unei lucrări științifice sau unei invenții brevetate nu va mai conduce la scurtarea perioadei de detenție la care a fost condamnată o persoană. Ministerul Justiției a redactat proiectul de ordonanță de urgență care elimină prevederea legală că o lucrare științifică scrisă în închisoare este egală cu executarea a 30 de zile de detenție, actul urmând a fi discutat miercuri de Guvern.
În nota de fundamentare a actului normativ, pe care îl va propune pentru ședința de miercuri a Guvernului, Ministerul Justuției arată că a fost nevoit să propună modificarea legii după ce a constatat o inflație de astfel de lucrări în ultimii doi ani.
"În perioada 2014-2015 s-a constat o creștere fără precedent a numărului lucrărilor științifice elaborate și publicate de către persoanele condamnate aflate în executarea unei pedepse privative de libertate în penitenciar, ajungându-se, practic, la deturnarea prevederilor legale de la scopul lor legitim, precum și la practicarea, de către unii beneficiari ai dispozițiilor legale anterior menționate, a unui adevărat abuz în utilizarea frecventă a acestor beneficii, generând în practică, nu numai oprobriul opiniei publice, dar și scurtarea considerabilă a pedepselor", arată ministerul de resort.
Potrivit statisticilor Administrației Naționale a Penitenciarelor, dacă în 2006 nu s-a înregistrat nicio astfel de lucrare, în 2007 au fost scrise 4 lucrări; în 2008 – 2 lucrări; în 2009 – 6 lucrări; în 2010 – 3 lucrări; în 2011 – 3 lucrări și în 2012 – 6 lucrări. Din 2013, când s-au înregistrat 14 lucrări scrise de persoane condamnate la detenție, numărul operelor din închisori a crescut la 89 lucrări în 2014 și la 337 lucrări în 2015.
Astfel, din 2013 până la finele anului 2015, au fost elaborate și publicate 440 de lucrări științifice de către 229 de persoane condamnate.
În ceea ce privește lucrările cu caracter științific aflate în curs de elaborare, numărul acestora a crescut de la 45 la data de 31 decembrie 2015 la 103 la data de 7 ianuarie 2016, cele din urmă fiind elaborate de 63 de persoane condamnate. Conform acestor date, o persoană condamnată lucrează concomitent la mai mult de o lucrare științifică.
Justiția apreciază, în urma acestor date, că prin activitatea de elaborare a unor lucrări științifice, "o persoană privată de libertate nu intenționează și nici nu mai este încurajată să își formeze o conduită corectă față de ordinea de drept, față de regulile de conviețuire socială și față de muncă", singurul scop fiind scurtarea șederii în închisoare.
CITEȘTE ȘI Rețineri la Cultură pentru o șpagă de 10.000 euro într-un proiect imobiliar. Intermediar - fondator al trupei ParazițiiAutoritățile consideră că situația a escaladat cu consecințe nu doar asupra regimului de executare a pedepselor, ci și a valorii operelor lucrărilor științifice în general, provocând o reacție puternică din partea societății civile și a mediului academic.
"Observăm, așadar, că, deși au ca obiect de reglementare executarea pedepsei penale, normele în discuție au avut impact și asupra prestigiului activității de cercetare științifică, dat fiind că este deja notoriu faptul că o întreagă comunitate academică și-a manifestat public oprobriul și îndoiala că lucrările respective au, în sens științific, caracter de lucrări științifice", arată Ministerul Justiției.
Printre numele cunoscute care și-au obținut în acest mod scurtarea perioadei de detenție se numără oameni de afaceri, sportivi sau politicieni, precum Adrian Năstase, George Copos, Gigi Becali, Gheorghe Popescu, Sorin Roșca Stănescu. Aflați în închisoare, au mai scris cărți Dan Voiculescu, Dinel Staicu, Mihai Stoica, Dan Diaconescu, Codruț Sereș, Antonie Solomon, Corneliu Iacubov, Ioan Becali, Cătălin Voicu.