Gabriel Liiceanu va închide începând de luni cea mai veche librărie Humanitas, după un sfert de secol de existență pe Calea Victoriei din București, pentru a face loc unui magazin tematic japonez. Printr-un proces similar va trece și librăria Humanitas din Iași, urmând să fie transformată și ea într-un spațiu cu tematică japoneză. De concept se va ocupa Ștefan Liiceanu, fiul lui Gabriel Liiceanu, care a studiat și ulterior a lucrat o vreme în Japonia.
Humanitas din Fundul Curții este una dintre cele patru librării Humanitas din București și a fost deschisă în 1991. Între timp au mai apărut Humantias Kretzulescu, Humanitas Auchan (în galeria comercială Auchan din Titan) și Humanitas Cișmigiu. Bogdan Baciu, PR Librăriile Humanitas, spune că librăria se închide nu din rațiuni de rentabilitate, pentru că firma care deține cele 15 librării Humanitas din țară nu a fost profitabilă ultimii șase ani. "Are un public foarte nișat, care vine acolo în special pentru muzică și pentru un anumit segment de carte. Nu putea rămâne doar cu carte, cum sunt celelalte, și ne-am gândit să-i dăm un profil", a explicat Baciu.
Așa că, în următoarele luni, spațiul va fi reamenajat, iar la 1 aprilie se va deschide în locul lui un magazin cu carte și muzică japoneză și produse conexe nipone - ceai, ceainice, păpuși, basoreliefuri etc. Magazinul va avea un nume japonez, care nu a fost încă ales. În clădirea deținută de Grupul pentru Dialog Social funcționează la subsol, tot cu chirie, alături de Humanitas, și barul Green Hours.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Baciu spune că o metamorfoză similară va suferi și una dintre cele două librării Humanitas de la Iași, cea din Piața Unirii, care va fi închisă pentru a-i face loc tot unui magazin japonez. "Noi avem deja în librăriile Humanitas un colț nipon", a mai spus reprezentantul firmei de librării.
Întregul proiect este gândit și va fi coordonat de Ștefan Liiceanu, fiul lui Gabriel Liiceanu. Ștefan Liiceanu (41 de ani) a plecat la 19 ani cu o bursă în Japonia, după care a rămas să lucreze într-o bancă din Tokyo ca analist financiar și, ulterior, ca director economic. În 2011 a revenit în țară, după 17 ani în care a locuit în Japonia.
Societatea Librariile Humanitas face parte din Grupul Humanitas alaturi de Editura Humanitas, Humanitas Multimedia, Humanitas Fiction și Humanitas Digital. Rețeaua are 15 librării care comercializează atât cărțile Humanitas, cât și pe cele ale altor 300 de edituri, alături de audiobook-uri, muzică, filme etc.
Librariile Humanitas se găsesc în centrele istorice și universitare din țară: patru în București (Cișmigiu, Kretzulescu, Librăria din Fundul Curții și Librăria Humanitas Auchan), două în Iași (Librăria Humanitas Piața Unirii și Librăria Humanitas din Centrul Comercial Felicia) și câte una în Alba-Iulia, Brașov, Cluj-Napoca, Galați, Oradea, Piatra Neamț, Ploiești, Râmnicu Vâlcea și Sibiu.
Societatea Librăriile Humanitas a cumulat, în ultimii 6 ani, pierderi nete totale de peste 3 milioane lei, singurul an cu profit din această perioadă fiind 2010, cu un plus de 8.237 lei. Humanitas SA este controlată de Gabriel Liiceanu cu peste 90% din acțiuni și deține, la rândul său, peste 90% din capitalul Librăriile Humanitas SA. Humanitas SA a terminat anul 2014 cu un profit net de 1,06 milioane lei, cu 10,1% mai mic decât în 2013, și o cifră de afaceri de 15,65 milioane lei, în creștere cu 9,6% comparativ cu anul anterior.
În schimb, compania Librăriile Humanitas SA a înregistrat în 2014 pierderi de 0,54 milioane lei, de 18 ori mai mari decât în 2013, la o cifră de afaceri de 14,67 milioane lei, în ușoară creștere, cu 2,8%, față de anul anterior.
Potrivit unui top întocmit de Forbes, Humanitas SA a ocupat, în 2014, pe locul 4 în clasamentul editurilor din România atât în ceea ce privește cifra de afaceri, cât și profitul net. Topul a luat în calcul 64 de edituri, care au raportat, în 2014, o cifră de afaceri totală de 55,48 milioane euro.