Google vrea să doteze smartphone-urile cu procesor neuronal

Google vrea să doteze smartphone-urile cu procesor neuronal
scris 29 ian 2016

Google a semnat un parteneriat care îi va permite să îmbunătățească funcțiile de inteligență artificială de pe smartphone-uri.

Parteneriatul cu Movidius, companie specializată în sisteme de image recognition pentru Internet of Things, îi va permite lui Google să integreze procesorul Myriad 2 MA2450 în smartphone-urile cu Android.

Urmărește-ne și pe Google News

Image recognition este tehnologia prin care se folosește o rețea neuronală artificială, care încearcă să reproducă funcțiile creierului uman, pentru a interpreta informațiile din imagini și video în scopul recunoașterii automate a obiectelor, oamenilor sau acțiunilor.

Această tehnologie se folosește și în prezent pe smartphone-uri, doar că procedura este una complicată. Imaginea trebuie transmisă unui server, ceea ce necesită o conexiune la internet. Rețeaua neuronală de pe server va face interpretarea, iar apoi rezultatul este trimis înapoi la smartphone.

Ei bine, chipul Myriad 2 MA2450 pe care Google vrea să-l folorească, va face toate aceste operațiuni direct pe telefon. Practic, rețeaua neuronală se restrânge de la o fermă de servere, la o mică pastilă din siliciu.

În acest fel, operațiunile de inteligență artificială se vor realiza mai rapid și cu un consum mai mic de energie.

Cel mai elocvent exemplu de aplicație care folosește o rețea neuronală este Google Translate. Una dintre cele mai utile funcții ale acestei aplicații este traducerea textului din poze. Dacă te duci în Grecia și nu înțelegi ce scrie pe un afiș, nu trebuie decât să faci poză iar aplicația va recunoaște textul și va face traducerea. Pe viitor, această funcție va putea fi realizată local și mai rapid, fără conexiune la internet și fără a apela la o întreagă rețea de servere.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
smartphone
android
inteligenta artificial
iot