Cedând presiunilor venite de la Banca Centrală Europeană și Uniunea Europeană, Bulgaria va încerca anul viitor să adere simultan la uniunea bancară și la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, a declarat marți ministrul bulgar de Finanțe, Vladislav Goranov, transmite Bloomberg.
În urmă cu doar câteva săptămâni, același Vladislav Goranov spunea că autoritățile de la Sofia insistă pentru ca Bulgaria să adere la uniunea bancară abia după aderarea la ERM-2, arată Agerpres.
"Vom insista pentru ca ambele să se întâmple în aceeași zi", a spus marți Vladislav Goranov într-o conferință organizată la Sofia. Potrivit lui Goranov, în zilele următoare o delegație de oficiali bulgari se va deplasa la sediul BCE pentru discuții intense cu privire la procedurile de aderare și calendarul pentru ambele instituții. Goranov nu a precizat dacă Guvernul de la Sofia intenționează să își respecte promisiunea anterioară de a depune cererea de aderare la ERM-2 până la finele lunii iunie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bulgaria, cea mai săracă țară membră a Uniunii Europene, îndeplinește toate criteriile economice pentru aderare la ERM-2. Moneda națională, leva, este deja legată de euro, datoria publică este sub media din zona euro și sub limita de 60% din PIB cerută de UE, iar țara înregistrează un surplus bugetar.
Însă, în timp ce aderarea Bulgariei la ERM-2 a primit sprijinul cancelarului german Angela Merkel și al președintelui Franței, Emmanuel Macron, BCE a fost mai reticentă având în vedere că au trecut doar câțiva ani după ce a patra mare bancă din Bulgaria a intrat în colaps, ceea ce a declanșat demisia guvernatorului Băncii Naționale și alegeri anticipate.
Pentru România, Comisia Europeană a transmis recent că îndeplinește doar unul dintre criteriile necesare trecerii la moneda euro, arată Comisia Europeană, care notează că niciunul dintre cele șapte state UE care s-au angajat să adopte euro nu întrunește toate condițiile formale.
România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Suedia și Croația prezintă, în general, o convergență nominală semnificativă, însă niciuna dintre cele șapte țări nu îndeplinește în momentul de față toate cerințele pentru a fi acceptată în zona euro, potrivit Raportului de convergență pe 2018 publicat astăzi de Comisie.
CITEȘTE ȘI FOTO După controversa pe tema autismului, actrița Manuela Hărăbor a fost numită consilier onorific al premierului DăncilăRomânia, în particular, este printre statele cel mai puțin pregătite să treacă la euro în momentul de față, îndeplinind doar criteriul privind finanțele publice.
La polul opus, Bulgaria și Croația respectă toate criteriile de convergență la zona euro, cu excepția criteriului privind cursul de schimb, întrucât, la fel ca și celelalte cinci state, nu sunt membre ale mecanismului MCSII.
Înainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru să participe la mecanismul cursului de schimb, fără să cunoască tensiuni grave, timp de cel puțin doi ani.
La începutul lunii trecute, Profit.ro a relatat că, la fel ca în ultimii ani, Programul de convergență al României pentru perioada 2018-2021 confirmă doar menținerea angajamentului Guvernului de aderare la zona euro, fără a preciza un termen de aderare.
Comisia națională înființată recent și condusă de premierul Viorica Dăncilă ar trebui să propună până la finele anului un nou calendar de aderare.
Guvernul a renunțat în urmă cu doi ani la anul 2019 ca termen pentru adoptarea euro și nu a stabilit un alt termen oficial.