Un raport care monitorizează performanța sistemelor de sănătate din 35 de state europene, pe baza datelor oficiale, plasează România pe ultimul loc, țări precum Albania, Bulgaria sau Muntenegru înregistrând un scor mai bun în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale oferite cetățenilor lor.
Raportul Euro Health Consumer Index 2016, prezentat public, indică faptul că perfomanța sistemului de sănătate românesc a scăzut față de 2015, când România era pe locul 32 în acest clasament, depășită de Bulgaria, dar situându-se atunci înaintea Poloniei, Albaniei și Muntenegrului, care ocupau ultimele trei locuri.
Raportul analizează 48 de indicatori relevanți pentru performanța sistemului medical, precum drepturile și informarea pacientului, accesul la servicii medicale, rezultatele tratamentului, diversitatea și complexitatea serviciilor, prevenția și utilizarea medicamentelor sau eficiența cheltuirii banilor publici.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit acestor indicatori, România a obținut în 2016 cel mai scăzut scor general (497 puncte) din cele 35 de țări europene monitorizate, fiind singura țară cu punctaj sub 500. Muntenegru (518 puncte), Bulgaria (526 puncte) și Albania (551 puncte) au obținut scoruri semnificativ mai bune.
România se situează totodată pe ultimul loc și în ce privește eficiența banilor cheltuiți pe serviciile medicale, în urma Bulgariei, Ungariei și Greciei.
“România are, într-adevăr, probleme grave în ce privește administrarea întregului său sector medical public. La fel ca Albania și Bulgaria, România suferă de pe urma unei structuri de sănătate învechite, cu un raport mare și costisitor între tratamentul spitalizat și cel fără spitalizare. Dacă olandezii, elvețienii și chiar italienii preferă durate mai mari de așteptare la programarea în spitale, își pot permite acest lucru, în timp ce bulgarii, albanezii și românii, nu! Aceste țări au nevoie de asistență profesională în vederea restructurării serviciilor lor de sănătate”, notează raportul.
Potrivit datelor din raport, doar Bulgaria are procent mai mare alocat tratamentului spitalizat, în totalul fondurilor publice alocate sănătății, decât România.
România ocupă ultimul loc în clasamentul general și în pofida faptului că alocă ceva mai mulți bani per capita decât Letonia, Muntenegru, Republica Macedonia și Albania, care dețin ultimele locuri la alocarea bugetară pe fiecare cetățean. Mai mult, aflată pe penultimul loc la alocări de fonduri publice, Macedonia are cel mai mare grad de eficiență a banilor cheltuiți pentru serviciile medicale publice.
România se mai află printre ultimele locuri la numărul de doctori la 100.000 de locuitori, deși stă relativ bine la timpul de așteptare la serviciile de urgență, unde se află pe locul al 9-lea (conform unui sondaj efectuat de autoritățile naționale în 2013).
Având în vedere recentele cazuri, nu este de mirare că România se situează pe ultimul loc și la frecvența infecțiilor intra-spitalicești (conform unui sondaj din 2014).
Lipsa de perfomanță a sistemului de sănătate românesc este cu atât mai îngrijorătoare cu cât țara noastră se află pe locul al 10-lea la nivelul alocării de la buget a fondurilor pentru sănătate, cu 80% din finanțare constituită din alocări bugetare în întreg sistemul de sănătate.
Toate rezultatele raportului pot fi citite în detaliu AICI.