Ingeniozitatea parlamentarilor se dovedește extraordinară (și demnă de cauze mai bune) atunci când vine vorba de cheltuirea banilor publici. După ce Guvernul a stabilit că autoritățile locale pot aloca ”maximum” 5% din bugetul propriu pentru cluburi sportive, aleșii au înlocuit ”maximum” cu ”minimum” într-un proiect de lege, astfel încât articolul permite acum autorităților locale să își cheltuiască întreg bugetul pentru finanțarea activităților sportive, inclusiv ale cluburilor private.
Guvernul a stabilit, la jumătatea lunii mai, printr-o ordonanță de urgență, că autoritățile administrației publice locale ”pot aloca” sume pentru finanțarea activității sportive ”în limita a maximum 5% din bugetul aprobat”.
Conform ordonanței, este vorba de finanțarea activității structurilor sportive, cu calitatea de ordonator de credite, din subordinea acestor autorități, dar și de finanțarea cluburilor sportive de drept public sau privat din acele localități sau unități administrativ-teritoriale, diverselor programe sportive de interes local, județean sau național, respectiv premierea performanțelor din concursuri naționale sau internaționale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profit.ro a relatat pe larg că mai mult de jumătate din cluburile din prima ligă de fotbal din România sunt finanțate parțial, dacă nu chiar integral, de autoritățile locale.
Ajunsă la comisiile de specialitate din Parlament, această limitare impusă de Guvern a cheltuirii banilor publici pentru astfel de cluburi nu doar că a fost majorată, ci a fost pur și simplu spulberată.
Autoritățile locale ar putea astfel cheltui oricât doresc din bugetul propriu pentru finanțarea activităților sportive, după ce articolul de lege respectiv a fost amendat și prevede că autoritățile administrației publice locale ”alocă” sume pentru finanțarea infrastructurii și activității sportive ”în limita a minimum 5% din bugetul aprobat”.
Amendamentul a fost propus de social-democratul Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul Ponta, actualmente consilier onorific al premierului Tudose. El nu argumentează în vreun fel necesitatea modificării ordonanței, ci doar menționează că ”amendamentul are ca scop eliminarea restricției de 5% alocate pentru finanțare”.
Actul normativ mai stabilea că sportivii vor fi plătiți exclusiv în baza unui contract de activitate sportivă, în care trebuie stipulată valoarea drepturilor bănești cuvenite, pe un model stabilit prin ordin comun de miniștri. În această privință, parlamentarii din comisiile de specialitate au stabilit că un astfel de contract de muncă poate fi încheiat pe durată determinate sau nedeterminată.
Modificările urmează să intre în toamnă sub această formă la votul în plen al aleșilor.