Parlamentarii pregatesc stabilirea unei limite maxime de 10% din totalul energiei termice de la branșamentul unui bloc drept cotă-parte calculată pentru încălzirea spațiilor comune, ANRE și Guvernul transmițându-le însă că doar contorizarea acestor părți comune este în măsură să indice costurile.
Un proiect de lege, care urmează să primească votul final al parlamentarilor, prevede stabilirea unei limite maxime de 10% din totalul energiei termice de la branșamentul unui condominiu drept cotă-parte calculată pentru încălzirea spațiilor comune.
Procentul limită va trebui stabilit de adunarea generală a proprietarilor sau locatarilor, iar orice altă valoare în afara limitei respective va trebui hotărâtă doar prin acordul tuturor proprietarilor sau locatarilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit proiectului de lege, nerespectarea acestor prevederi de către președintele asociației de proprietari ar urma să constituie contravenție, sancționată cu amendă între 2.000-5.000 lei.
Atât ANRE, cât și Guvernul au transmis însă Parlamentului o serie de propuneri de amendare a inițiativei legislative, arătând că nu susțin introducerea unei astfel de limite.
Conform celor două adrese, prevederea ”nu este conformă cu regulamentul de repartizare costuri care prevede montarea unui repartitor pe părțile comune”.
CITEȘTE ȘI Guvernul scumpește benzina și motorinaDe altfel, ANRE și Guvernul susțin menținerea actualei prevederi potrivit căreia președintele ANRE aprobă, prin ordin, normele tehnice generale privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii în sistemelor de rapartizare a costurilor.
Proiectul de lege menține totodată obligația proprietarilor de apartamente debranșate de a suporta o cotă-parte din cheltuielile aferente încălzirii spațiilor comune, proporțională cu cota indiviză.