ANALIZĂ Planul Poloniei de a-și dubla cheltuielile pentru apărare este, probabil, pe placul lui Trump, dar îngrijorează NATO

ANALIZĂ Planul Poloniei de a-și dubla cheltuielile pentru apărare este, probabil, pe placul lui Trump, dar îngrijorează NATO
scris 16 iun 2017

Noile planuri ale Poloniei de a-și dubla, aproape, cheltuielile pentru apărare și a adăuga încă 100.000 de militari forțelor sale armate par, pe hârtie, să fie exact ce au nevoie aliații NATO pentru a contracara criticile președintelui american Donald Trump la adresa Europei, pe care o acuză că nu plătește suficient pentru securitatea sa, scrie Reuters. Însă atât oficiali din NATO, cât și din armată și din Guvern avertizează că proiectul reprezintă o greșeală îngrijorătoare.

Parțial un răspuns la acțiunile Moscovei în Ucraina, vecinul de la est al Poloniei, “Conceptul de Apărare al Republicii Poloneze” vizează să îi permită Varșoviei să reziste în fața oricărei posibile agresiuni ruse fără să fie nevoită să se bazeze foarte mult pe sprijinul miilor de soldați americani și NATO desfășurați deja pe teritoriul său, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă planul riscă să îndepărteze aliații Poloniei, îi poate permite Rusiei să exploateze noi slăbiciuni și se poate dovedi un dezastru financiar pentru Varșovia, avertizează diplomați NATO, analiști pe probleme de securitate își unii membri ai armatei și Guvernului polonez.

“În nu mai mult de 12 ani, Polonia se va putea apăra singură cu propriile sale forțe armate”, a spus ministrul Apărării, Antoni Macierewicz, la sfârșitul lunii mai când a prezentat strategia.

Raport NATO: România a cheltuit 2,65 miliarde dolari pentru apărare în 2016, dar ponderea în PIB a scăzut. Trump a avertizat că SUA nu vor interveni într-un conflict dacă membrii nu majorează fondurile CITEȘTE ȘI Raport NATO: România a cheltuit 2,65 miliarde dolari pentru apărare în 2016, dar ponderea în PIB a scăzut. Trump a avertizat că SUA nu vor interveni într-un conflict dacă membrii nu majorează fondurile

Strategia Guvernului de dreapta PiS se concentrează în mare parte, pe ceea ce percepe drept obiectivul Rusiei de a “crea o nouă ordine internațională” și pleacă de la ipoteza unei “poziții agresive” prelungite din partea Moscovei față de Polonia și aliații săi.

Macierewicz a acuzat Guvernul precedent, de centru, că a subestimat amenințările din partea Rusiei, care a anexat în 2014 Peninsula Crimeea. De asemenea, el a subliniat nevoia unei dezvoltări a industriei locale a apărării, anulând unele planuri anterioare de a cumpăra echipamente, inclusiv drone, din străinătate.

“ABSOLUT NEREALIST”

Aproximativ un sfert din conducerea armatei poloneze și-a dat demisia după ce PiS a ajuns la putere, la sfârșitul lui 2015, invocând dezacorduri cu Macierewicz în legătură cu personalul și cu alte decizii.

Chiar și în rândul Guvernului, nu toată lumea este convinsă de noua strategie militară și de accentul pus asupra capacității Poloniei de a se apăra, singură dacă este necesar, în cazul unei agresiuni străine.

“Autosuficiență? Cum? Este absolut nerealist”, a spus un oficial guvernamental pentru Reuters. “Chiar vrem să transmitem aliaților noștri din NATO mesajul că nu ne pasă de ei?”, a adăugat el.

La Bruxelles, alianța NATO nu a comentat public schimbarea strategiei Poloniei, însă, în privat, oficialii o privesc cu neîncredere. “Nimeni nu poate opri nicio țară membră să se împuște singură în picior. Consecințele vor fi evidente când ceva se va prăbuși cu adevărat”, a spus o sursă din blocul militar.

Forțele armata din Polonia au suferit decenii de investiții prea mici, iar aproximativ două treimi dintre echipamente datează din epoca sovietică, dar Macierewicz a anulat o mare parte din programul de modernizare al Guvernului precedent.

Germania construiește discret o armată europeană alături de Cehia și România CITEȘTE ȘI Germania construiește discret o armată europeană alături de Cehia și România

Programul includea, printer altele, cumpărarea a 70 de elicoptere multirole, iar livrările urmau să înceapă annul viitor.

Însă Guvernul PiS a renunțat la contractul semnat cu Airbus pentru a furniza o parte dintre aceste elicoptere.

Pe de altă parte, Guvernul se așteaptă ca până la sfârșitul lui 2017 să semneze un contract de 7,6 miliarde de dolari cu grupul american Raytheon pentru a cumpăra opt sisteme de rachete Patriot, însă o persoană apropiată discuțiilor a spus că termenul nu mai pare realist.

“Lipsa modernizării armatei este cea mai mare problemă acum”, a explicat Waldemar Skrzypczak, un general care a demisionat din funcția de consilier în Ministerul Apărării anul acesta.

Guvernul a nemulțumit unii experți military și prin măsura neobișnuită de a muta tancurile modern, fabricate în Germania, de la granița de vest la Varovia, mai aproape de RUsia. În locul lor au fost trimise tancuri de epoca sovietică, ce se strică în mod regulat și sunt dificil de manevrat.

Transferul tancurilor germane la Varșovia necesită echiparea bazei de acolo cu infrastrutură nouă i desfășurarea de personal pregătit să le opereze. Acest lucru durează aproximativ doi ani și înseamnă că, în cazul unui atac brusc, Polonia nu va mai putea să le folosească, avertizează experții.

Moscova neagă vehement orice planuri de a invada Polonia sau statele baltice și acuză NATO că amenință stabilitatea în Europa cu manevrele trupelor sale în regiune.

MAI MULȚI BANI

Polonia, déjà unul dintre cele cinci state membre NATO care îndeplinesc ținta de cheltuieli pentru apărare fixată de Alianță, 2% din PIB, intenționează să crească proporția la 2,5% din PIB până în 2030, în cazul în care creșterea economică va rămâne pozitivă. Acest lucru va înseman aproape o dublare a sumei, ce ar urma să ajungă la 21,5 miliarde de dolari.

Guvernul lasă companiile din apărare să folosească banii mai mult pentru investiții decât pentru plata datoriilor: contextul regional geopolitic impune măsuri urgente! CITEȘTE ȘI Guvernul lasă companiile din apărare să folosească banii mai mult pentru investiții decât pentru plata datoriilor: contextul regional geopolitic impune măsuri urgente!

O astfel de ambiție îl va impresiona, probabil, pe Trump, care vizitează Varșovia luna viitoare. La summitul NATO de luna trecută, președintele acmerican a criticat public aliații care nu îndeplinesc ținta de 2% din PIB pentru apărare.

Printre achizițiile noi planificate, Varșovia intenționează să cumpere două escadroane de avioane de luptă F-35, produse de Lockheed Martin, care costă cel puțin 100 de milioane fiecare.

La fel ca și celelalte state member UE, Polonia trebuie își țină deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar ministerul lui Macierewicz a propus un proiect de lege care nu va limita cât de mult se cheltuie pe anumite programme.

“Este realist: Cu siguranță nu”, a spus Marek Swierczynski, un analist de securitate la centrul de reflecție proeuropean Polityka Insight, de la Varșovia. “Dacă am aduna toate obiectele de pe listă, am vorbi de o sumă colosală”, a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
armata
aparare
trump