Piețele pot să lase în urmă pericolul ”Frexit” și să se concentreze pe alte probleme cu care se confruntă continentul european, precum riscurile politice din Italia, după ce Emmanuel Macron, de orientare de centru, s-a calificat în turul al doilea al alegerilor din Franța, potrivit unei analize de luni a Deutsche Bank, transmite Business Insider.
Macron s-a plasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale franceze, la o diferență de aproximativ 2 puncte procentuale de candidata de extremă dreapta Marine Le Pen. Macron a obținut 23,8% din voturi, iar Le Pen 21,5%, scrie News.ro.
Rezultatele sunt apropiate de cele estimate de sondajele de opinie, iar cercetările pentru turul al doilea sugerează o victorie cu 60% la 40% pentru Macron în fața lui Le Pen.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Asta înseamnă că investitorii pot să privească dincolo de riscul imediat al unui ”Frexit”, potrivit analiștilor Marc de-Muizon și Mark Wall ai Deutsche Bank.
Riscurile politice nu au dispărut complet de pe continent, analiștii băncii germane notând că posibilitatea ca în Italia să aibă loc alegeri în acest an poate readuce îngrijorarea investitorilor legată de destrămarea zonei euro.
Popularitatea partidului Cinci Stele din Italia a crescut în ultimii ani, iar respingerea prin referendum, în decembrie, a reformelor constituționale a fost văzută ca o creștere a populismului, ceea ce înseamnă că alegerile ar putea fi viitorul mare pericol pentru stabilitatea UE.
CITEȘTE ȘI STUDIU Aproape jumătate dintre hotelurile și pensiunile din Constanța riscă insolvența”Europa are încă un calendar politic aglomerat, cu alegeri în Marea Britanie în iunie, în Germania în septembrie și în Italia înainte de aprilie 2018. În opinia noastră, unul dintre cele mai mari riscuri care poate provoca un șoc pe piețe este Italia. Pentru că alegerile ar putea avea loc peste mai mult de șase luni, piața ar putea să nu se concentreze încă pe acesta”, au scris analiștii Deutsche Bank.
Riscul politic italian fiind încă îndepărtat, investitorii europeni își vor îndrepta atenția pe Banca Centrală Europeană, care va începe să restrângă programul de suplimentare a lichidităților, fiind posibil ca procesul să înceapă în 2017.