Hillary Clinton, principalul candidat la învestitura Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din SUA, pierde tot mai mult teren în sondaje, în timp ce principalul său contracandidat la învestitura democrată, senatorul Sanders - care se declară socialist - câștigă teren. Totodată, candidatul republican Donald Trump se apropie de Clinton în sondajele pentru alegerile generale.
Pierderea popularității lui Clinton nu este surprinzătoare, având în vedere că primul cuvânt la care se gândesc alegătorii când aud numele ei este ”mincinoasă”, potrivit unui sondaj realizat de Quinnipiac University. Lucrurile nu stau mai bine nici în tabăra republicanilor, Trump fiind asociat de alegători cu termenul ”arogant”.
Răsturnări de situație sunt încă posibile, având în vedere că alegerile vor avea loc pe 8 noiembrie 2016. Totuși, campania electorală este în plină desfășurare, iar dezbaterile au început deja în tabăra republicanilor, în timp ce candidații la învestitura din partea Partidului Democrat se pregătesc de prima dezbatere care va avea loc în octombrie.
Până acum 5 democrați și 17 republicani s-au înscris în cursa pentru Casa Albă, iar vicepreședintele democrat Joe Biden ia în calcul candidatura.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În tabăra Partidului Democrat, principalii contracandidați ai lui Hillary Clinton la învestitura pentru alegerile prezidențiale sunt Bernard (Bernie) Sanders și, posibil, Joe Biden - care încă nu și-a anunțat candidatura. Candidații la obținerea învestiturii democrate se vor înfrunta pe 13 octombrie în prima dezbatere din campania prezidențială pentru alegerile de anul viitor.
În tabăra republicanilor, lupta pentru învestitura în cursa pentru Casa Albă pare să aibă loc între Donald Trump și Benjamin (Ben) Carson. Primele dezbateri între candidații la nominalizarea republicană au avut loc la începutul lunii august, următoarea confruntare urmând să aibă loc pe 16 septembrie.
Actualul președinte, Barack Obama, al cărui mandat expiră în ianuarie 2017, nu este eligibil pentru pentru candidatură.
Înainte de alegerile prezidențiale propriu-zise, cele două mari partide din SUA își aleg reprezentanții fie prin intermediul alegerilor primare, fie prin "caucus", cei doi contracandidați pentru cursa finală fiind apoi numiți oficial printr-o convenție națională.
Sondaje
Potrivit unui sondaj realizat de Quinnipiac University a finalul lunii august, Hillary Clinton are în interiorul Partidului Democrat o susținere de 45%, în declin față de 55% la finalul lunii iulie. Principalul său adversar, senatorul Sanders este susținut de 22% din membri partidului.
În tabăra democraților, omul de afaceri Donald Trump este susținut de 28% din membri, în creștere față de finalul lunii iulie. Pe locul doi se află fostul neurochirurg Ben Carson, cu 12%.
La alegerile generale, Clinton ar câștiga cu o diferență de doar patru puncte procentuale în cazul unei confruntări cu Trump, iar față de Jeb Bush ar avea un avantaj de doar 2 puncte, arată același sondaj. Sanders l-ar învinge pe Donald Trump cu o diferență de 3 pp și pe Bush cu o diferență de 4 pp.
Profilul și agenda principalilor candidați
Hillary Rodham Clinton (67 ani), care a mai candidat la învestitura democrată pentru alegerile prezidențiale în 2008, a fost Prima Doamnă a Statelor Unite în perioada 1993-2001, fiind soția fostului președinte american Bill Clinton. În perioada 2001-2009 a fost senator, reprezentând statul New York, iar din 2009 până în 2013 a ocupat funcția de Secretar de Stat.
Pe agenda fostului Secretare de Stat se află creșterea salariului minim, reducerea taxelor plătite de firmelor de talie mică, reducerea taxelor medicale și susținerea Obamacare.
Deși este văzută de mulți ca favorită în cursa prezidențială, Hillary Clinton a fost învinuită că a folosit în interes de serviciu contul personal de e-mail atunci când a ocupat funcția de Secretar de Stat, acest lucru fiind o încălcare a prevederilor federale cu privire la corespondență.
Totodată, Clinton a fost acuzată că nu a intervenit la timp în cazul atacului din 2012 asupra clădirii consulare a SUA din Benghazi. În urma atacului, ambasadorul SUA în Libia Christopher Stevens și alți trei americani au murit.
Donald Trump (69 ani), principalul candidat la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2016, este un cunoscut om de afaceri, fiind președintele și CEO-ul companiei imobiliare Trump Organization și fondatorul Trump Entertainment Resorts. În plus, omul de afaceri este gazdă și coproducător al emisiunii TV Ucenicul.
Trump este un candidat controversat, având în vedere discursurile sale agresive, în care critică dur imigranții. Printre măsurile pe care omul de afaceri le are în vedere în cazul în care devine președinte se numără desființarea acordării automate a cetățeniei americane pentru copiii născuți în SUA și construirea unui zid anti-imigranți la granița cu Mexicul.
Neacordarea cetățeniei pentru copiii născuți în SUA de imigranți ar fi însă “în mod clar neconstituțională”, spune Adam Winkler, profesor în drept constituțional la Universitatea Californiei din Los Angeles (UCLA), citat de Bloomberg.
Bernard Sanders (73 ani), candidat la nominalizarea democrată, este senator junior din Vermont din 2007, anterior fiind reprezentant al statul Vermont în Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii și primar al orașului Burlington, Vermont.
Sanders se declară socialist și are în plan măsuri ca dublarea salariului minim, majorarea ajutoarelor sociale și eliminarea inegalității dintre bărbați și femei pe piața muncii.
”Ceea ce face candidatura socialistă a lui Sanders remarcabilă este faptul că au trecut decenii de când termenul a fost folosit altfel decât o insultă (...). Judecând după măsurile declarate, socialismul lui Sanders are o aromă discretă, în stil nordic: capitalismul va continua, dar cu reglementări mai stricte, taxele vor fi mai mari, iar guvernele alese în mod democratic vor avea o implicare mai mare”, scrie The Guardian.
Benjamin Solomon Carson (63 ani), principalul contracandidat al lui Donald Trump la învestitura republicană, este neurochirurg și scriitor, iar în 2008 a primit Presidential Medal of Freedom din partea președintelui George W. Bush.
În 2013, a vorbit la evenimentul anual National Prayer Breakfast unde a criticat legea asigurărilor de sănătate (Obamacare) și sistemul de taxe - deși președintele Barack Obama era de față, ceea i-a adus popularitate.
Carson a afirmat că actualul sistem al asigurărilor de sănătate face ca oamenii să fie dependenți de guvern, iar ca soluție, el propune crearea unor conturi de economii în scopuri medicale pentru fiecare cetățean american, banii din aceste conturi fiind neimpozabili.
Totodată, Carson a criticat organizația non-profit Planned Parenthood, afirmând că ar fi implicată în vânzarea de organe și țesuturi de la fetuși avortați, potrivit CNN . De asemenea, s-a declarat împotriva căsătoriilor între persoane de același sex și dorește interzicerea avorturilor după 20 de săptămâni de sarcină.