Miniștrii de Interne din UE se întâlnesc pe 14 septembrie pentru a dezbate criza imigranților

Miniștrii de Interne din UE se întâlnesc pe 14 septembrie pentru a dezbate criza imigranților
scris 31 aug 2015

Miniștrii de Interne din Uniunea Europeană se vor întâlni la Bruxelles pe 14 septembrie pentru o ședință extraordinară pe tema imigrației, în contextul în care mai multe state din estul continentului își închid granițele în fața numărului tot mai mare de refugiați care își părăsesc țările de origine din cauza conflictelor armate și a sărăciei.

"În ultima perioadă, fenomenul migrației din interiorul și din afara UE a luat proporții fără precedent", se arată în comunicatul președinției luxemburgheze prin care statele membre sunt chemate să discute etapele necesare pentru coordonarea răspunsului blocului comunitar la criza migrației.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai mulți oficiali guvernamentali din UE au cerut statelor membre să apere "demnitatea refugiaților" și să coopereze pentru ca numărul imigranților să fie distribuit în mod egal între state, notează AFP.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a catalogat duminică drept "scandalos" faptul că anumite țări din Europa de Est refuză să mai accepte imigranți și a criticat decizia Ungariei de a construi un gard metalic la granița cu Serbia. Barierele ridicate de Ungaria "nu respectă valorile comune ale Europei", potrivit Fabius.

"Persoanele care fug din calea războiului, a persecuției, torturii și opresiunii trebuie să fie bine venite în Europa și trebuie tratate cu demnitate", a declarat recent premierul Franței, Manuel Valls, în timp ce Papa Francisc a îndemnat guvernele să se alieze în lupta împotriva "crimelor care reprezintă o ofensă la adresa întregii umanități".

Descoperirea în Austria, la mijlocul săptămânii trecute, a unui camion abandonat în care se aflau cadavrele în descompunere a 71 de refugiați, printre care femei și copii, reprezintă un nou semnal de alarmă în privința eșecului autorităților europene în încercarea de a-i ajuta pe cei care sunt nevoiți să plece din țările de origine.

Europa se confruntă cu un număr record de imigranți, majoritatea refugiați sirieni. De la începutul anului, circa 300.000 de persoane fără documente oficiale au intrat pe teritoriul UE, declanșând o criză la nivel comunitar.

Macedonia, una dintre principalele rute de tranzit pentru refugiații care se îndreaptă spre statele din Europa de Vest, a declarat pe 20 august stare de urgență în două regiuni de la granița cu Grecia din cauza fluxului uriaș de imigranți, în timp ce Ungaria, pe teritoriul căreia numai în această lună au pătruns 50.000 de refugiați, a finalizat sâmbătă construcția unui gard cu o lungime de 175 de kilometri la frontiera cu Serbia.

Totodată, autoritățile de la Budapesta vor să ridice și un gard paralel cu o înălțime de 4 metri, care va fi patrulat de grăniceri, iar trecerile ilegale vor fi aspru pedepsite.

viewscnt
Afla mai multe despre
imigranti
refugiati
ue
uniunea europeana
consiliu extraordinar
criza imigrantilor