Compania de import-export și distribuție de îngrășăminte chimice Gransol Agro SRL din Arad, controlată indirect de ocupanții locurilor 83 și 87 ale topului Forbes al miliardarilor ruși, a câștigat definitiv procesul cu Direcția Generală Antifraudă Fiscală din ANAF în care a contestat decizia Direcției de a o sancționa cu amendă și confiscare de bani pentru că a cumpărat îngrășăminte de la un combinat de profil din Rusia despre care ANAF a susținut că ar fi controlat de un apropiat al președintelui Vladimir Putin, aflat din 2014 pe lista oligarhilor ruși sancționați de UE pentru sprijinirea anexării Crimeei de către Moscova.
Gransol Agro avusese câștig de cauză și în primă instanță, după cum a relatat pe larg și în exclusivitate Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cei doi magistrați care au format completul ce a judecat inițial apelul nu au reușit să se pună de acord asupra deciziei, astfel că a fost constituit un complet de divergență, prin adăugarea încă unui judecător. Verdictul definitiv favorabil importatorului de îngrășăminte a fost dat cu 2-1, unul dintre judecători făcând opinie separată.
În iulie 2020, inspectorii ANAF Antifraudă au mers în control la Gransol Agro SRL. Compania aduce în țară de 9 ani, din 2013, de dinainte de primele sancțiuni UE, zeci de mii de tone de produse de profil fabricate la combinatul Minudobreniya din Federația Rusă, despre care mai multe surse publice deschise susțin că ar fi deținut majoritar de cel situat pe locul 50 în topul Forbes al miliardarilor ruși, aflat totodată pe lista afaceriștilor ruși considerați a fi apropiați de regimul de la Kremlin și sancționați ca atare de Uniunea Europeană în 2014 pentru că ar fi sprijinit anexarea peninsulei Crimea de către Rusia.
Îngrășămintele importate de Gransol Agro de la Minudobreniya ajungeau de la combinatul din Rusia în România pe calea ferată, tranzitând chiar Ucraina și fiind recepționate la depozitele companiei românești de la punctele de frontieră Halmeu (județul Satu Mare) și Dornești (Suceava), de unde erau vândute atât către fermieri, cât și către alți distribuitori, inclusiv din străinătate. Gransol Agro importa îngrășăminte și de la alți producători ruși, cum ar fi PhosAgro sau EuroChem.
Acționarul majoritar direct al Gransol Agro Arad, cu 70% din capital, este firma elvețiană Zimal SA, potrivit termene.ro. Aceasta este controlată la rândul ei de o altă entitate juridică din Țara Cantoanelor, deținută de Piotr Kondrașev (locul 83 în topul miliardarilor ruși, cu avere estimată la 1,5 miliarde dolari) și Anatoli Lomakin (locul 87, 1,4 miliarde dolari), conform unui document oficial. Cei doi NU se află pe lista neagră a UE nici în prezent, iar firma românească i-a raportat drept beneficiari reali ai săi la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în conformitate cu obligația prevăzută de Legea nr. 129/2019.
Combinatul Minudobreniya. Sursă foto: http://www.minudo.com/
Patronul indirect final al combinatului chimic rus exportator Minudobreniya se susține că ar fi în schimb, conform datelor prezentate public, Arkadi Rotenberg, al 50-lea miliardar al Rusiei, cu avere estimată de Forbes la 3,4 miliarde dolari. Rotenberg este prieten vechi și partener de judo cu Vladimir Putin, deține principalul constructor de conducte de gaze pentru producătorul de stat Gazprom, a construit, printr-o firmă de infrastructură controlată de el, podurile care leagă Crimeea de Rusia, după anexare, a condus o campanie PR de "stimulare" a identității rusești în rândul copiilor din Crimeea, iar mai recent și-a asumat public proprietatea unui luxos palat de pe litoralul Mării Negre, despre care o investigație anticorupție a susținut că ar fi fost fost construit pentru Putin. Rotenberg este vizat de sancțiuni economice atât în UE, cât și în Statele Unite.
"Începând din martie 2014, Rotenberg sau societățile sale au primit contracte publice în valoare de peste 7 miliarde dolari (de la statul rus – n.r.). În 2015, Rotenberg s-a clasat pe primul loc pe lista anuală a contractelor publice în ceea ce privește valoarea acestora, după ce i-au fost atribuite contracte în valoare de 555 de miliarde de ruble din partea guvernului rus. Multe dintre aceste contracte au fost atribuite fără desfășurarea unor proceduri competitive formale", scrie pe lista neagră a UE.
Arkadi Rotenberg, alături de Vladimir Putin. Sursă foto: captură YouTube
Compania ca atare care operează combinatul de îngrășăminte chimice nu se află însă pe lista de entități ruse sancționate de UE.
Din punct de vedere contractual și financiar, Minudobreniya vindea îngrășămintele chimice mai întâi către o altă firmă rusească, Vektor Novogorodny, care le prelua în calitate de expeditor și le punea pe tren cu destinația România via Ucraina, plasându-le totodată în acte către Agricultural Minerals DMCC din Emiratele Unite. De la Agricultural Minerals, produsele treceau scriptic în posesia firmei austriece Polyfer Handels, parte a grupului elvețian care deține și Gransol Agro, firma românească achiziționându-le juridic direct de la aceasta din urmă.
CITEȘTE ȘI VIDEO Podul de la Brăila: Pregătiri pentru ridicarea primului tablier. Cum arată acumDupă peste 6 ani de la impunerea sancțiunilor la nivel european, în toamna anului 2020, în urma inspecției demarate în luna iulie din acel an, Direcția Antifraudă a ANAF a decis să amendeze firma din România, Gransol Agro, cu 30.000 lei, și să-i confiște peste 1,5 milioane euro, mai mult de 7% din cifra de afaceri anuală pe anul respectiv, cu argumentul că, în perioada aprilie – iulie 2020, ar fi importat de la Minudobreniya circa 6.900 de tone de îngrășăminte contra sumei menționate. Antifrauda a considerat că, astfel, compania ar fi încălcat legislația UE a sancțiunilor, care interzice "punerea la dispoziție, direct sau indirect, (…) a unor fonduri sau resurse economice de orice fel" către persoanele de pe lista neagră sau în beneficiul acestora, în cazul de față către Arkadi Rotenberg.
Gransol Agro a contestat amenda și confiscarea banilor în justiție și a avut câștig de cauză în primă instanță în vara anului trecut, iar acum a câștigat definitiv procesul. Potrivit judecătorilor de la prima instanță, Fiscul nu a reușit să dovedească nici măcar că producătorul rus al îngrășămintelor importate ar fi controlat realmente de Arkadi Roternberg, persoană sancționată de UE, și cu atât mai puțin că importatorul ar fi avut sau ar fi putut avea cunoștință de acest lucru, încălcând astfel în mod intenționat regimul sancțiunilor. Mai mult, conform motivării primei decizii de anulare a amenzii și confiscării, nici măcar instituțiile statului român nu au întreprins acele demersuri de documentare instituțională pe care ANAF ar fi avut pretenția să le întreprindă firma din Arad pentru a-l identifica din surse oficiale pe presupusul beneficiar real sancționat al companiei care operează combinatul rus Minudobreniya.
CITEȘTE ȘI Piața RCA își continuă consolidarea. Un nou jucător străin a acumulat cotă de piațăGransol Agro, un business cu rulaj anual de circa 100 milioane lei, a mai arătat în instanță că amenda și confiscarea dictate de Fisc s-au bazat aproape exclusiv pe informații găsite de inspectorii Antifraudă pe Internet despre presupusul control exercitat de către Arkadi Rotenberg asupra Minudobreniya și nu pe registrul de acționariat al companiei și nici pe acte oficiale emise în acest sens de statul rus, în care este înregistrat și funcționează combinatul, acte la care nici Gransol Agro nu are acces, legea din Rusia neobligând societățile de tip închis, precum Minudobreniya, să le dezvăluie partenerilor comerciali cine le sunt acționarii. Compania spune că "i se impută faptul că n-ar fi căutat pe Google folosind combinația de cuvinte (în limba engleză) <Minudobrenyia sanctions>".
Acest aspect a fost recunoscut de altfel și de către Fisc, care a afirmat în instanță că nu are la dispoziție "pârghii de cooperare instituționale cu autoritățile din Rusia" pentru a putea accesa structura de acționariat a Minudobreniya dintr-o sursă cu forță juridică, cum ar fi Registrul Statal Unificat pentru persoane juridice de la Moscova, echivalentul ONRC-ului românesc. Pe de altă parte, ANAF a arătat că a avut informații și de la bănci, dar și din surse "nedivulgate".
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Președintele Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, urmărit penal de DNA, pentru achizițiile de măști din pandemieGransol Agro a mai arătat în instanță că, imediat după ce a primit procesul verbal de control de la inspectorii Antifraudă, a încetat relațiile comerciale cu combinatul rus, menționând că, "prin corespondență directă cu partenerul Polyfer Handels GmbH (Austria), s-au luat măsuri în aceeași zi pentru stoparea oricăror achiziții în curs sau viitoare de îngrășăminte de la producătorul JSC Minudobrenyia, până la clarificarea situației; în acest sens, un contract de achiziție pentru care marfa nu a fost expediată a fost anulat".
Ce-i drept, sursele publice deschise care menționează relația de control dintre Rotenberg și combinatul chimic abundă în mediul virtual, cele mai vechi informații datând din 2011, când presa rusă, preluată de cea occidentală, scria că miliardarul sancționat și fratele său sunt pe cale să cumpere 80% din capitalul Minudobreniya de la omul de afaceri ucrainean Dmytro Firtash, care în trecut a avut monopol pe importul de gaze rusești în Ucraina. În 2018, presa ucraineană relata despre omisiunea autorităților de la Kiev, victime directe ale anexării Crimeei, de a include pe lista lor națională de sancțiuni anti-Rusia combinatul Minudobreniya și pe proprietarul său, Arkadi Rotenberg, sancționat deja de câțiva ani de SUA și UE.
CITEȘTE ȘI Cauzele falimentului City Insurance: Creșterea accelerată a cotei de piață, comisioanele mari achitate brokerilor, pierderile generate de investițiile în active și de împrumuturile acordate societăților afiliateCea mai recentă mențiune publică despre controlul exercitat de Rotenberg asupra combinatului chimic datează de câteva zile, de când publicația rusă Kommersant a scris că Minudobreniya și-a adjudecat un contract de stat în valoare de 3,45 milioane ruble de cazare în facilitățile sale locative a unui număr neprecizat de refugiați proveniți din autoproclamatele republici autonome Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, recunoscute de Kremlin.
Conform Europa Liberă, Gransol Agro SRL a fost acreditată pentru anul 2022 de către Ministerul Agriculturii să importe o cantitate de 100.000 de tone de îngrășăminte.