Curtea Constituțională a admis excepțiile de neconstituționalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel că aleșii vor avea din nou dreptul la pensii, la finalul mandatului, în funcție de numărul de mandate, au precizat surse din cadrul CCR pentru News.ro. Ceci de foști parlamentari au atacat în instanță eliminarea acestor pensii.
CCR a admis sesizările depuse de zeci de foști parlamentari, privind proiectul de lege care a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel că proiectul a fost declarat neconstituțional. În urma deciziei CCR, pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi reinstaurate. Votul a fost de 6 la 2, în ședința Curții Constituționale.
Decizia judecătorilor CCR a vizat în special apecte legate de procedura legislativă, modul în care legea a fost adoptată în Parlament.
Excepțiile de neconstituționalitate privind Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, au fost depuse la instanțe din toată țara.
UPDATE ora 17.54 CCR a explicat într-un comunicat că legea "a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor". "Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic", a argumentat Curtea.
Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților.
Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan afirma, anul trecut, că atitudinea foștilor parlamentari care au contestat decizia de a le fi suspendate pensiile speciale, dând în judecată secretariatele generale ale Senatului și Camerei Deputaților, este una rușinoasă.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct"Faptul că au fost anulate indemnizațiile speciale e o dovada de voință politică a actualei majorități parlamentare. Declarații ați mai avut până acum dar vot concret nu. Așadar, voință a existat, comportamentul celor care au contestat această decizie mi se pare rușinos", a declarat Turcan.
Deputatul USR Cristina Prună a declarat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre scenariul respingerii, joi, de către CCR, a abrogării pensiilor parlamentarilor, că trebuie văzut impactul unei astfel de decizii.
Ea a arătat că aceste pensii ale foștilor aleși sunt între 4.000 și 6.000 de lei, în funcție de numărul de mandate, iar unii ajung la 16.000 de lei pe lună, astfel că Parlamentul ar urma să plătească din bugetele celor două Camere milioane de lei.