Români cu domiciliul sau rezidența în străinătate s-au înregistrat în număr mic pentru a vota prin corespondență sau la secțiile de votare deschise de ambasade și consulate, de zece ori mai puțini decât cei care au votat efectiv la alegerile europarlamentare din mai. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat, miercuri, că, până la ora 13.00, s-au înregistrat 20.040 de persoane care doresc să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale, dar și 19.430 de alegători care preferă să se deplaseze la secția de votare. Înscrierea alegătorilor pe portalul www.votstrainatate.ro ar putea fi prelungită până în 15 septembrie.
”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, după 39 de zile de funcționalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numărul alegătorilor din străinătate care s-au înregistrat cu opțiunea pentru votul prin corespondență este de peste 20.000 și depășește numărul celor care au optat pentru votul la secția de votare”, a transmis AEP, citată de News.ro.
Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, precizează că există premise pentru prelungirea termenul de înregistrare cu patru zile, de la 11 septembrie la 15 septembrie, ceea ce ar însemna că cetățenii români ar mai avea la dispoziție 11 zile pentru a se înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro ca alegători în străinătate.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Creditele de consum și cele pentru firme s-au ieftinit în iulie, cele pentru locuințe s-au scumpit. Cum stă situația după introducerea IRCC„Reiterez îndemnul către cetățenii cu domiciliul sau reședința în străinătate de a se se înregistra cu opțiunea pentru votul prin corespondență, care, în afară de faptul că este o modalitate comodă și sigură de vot la distanță, îi scutește de cheltuiala deplasărilor la o secție de votare și de aglomerații”, a declarat președintele AEP.
Ministerul de Externe a estimat inițial că este nevoie de cel puțin 900 de secții de votare în străinătate, însă acest număr nu este susținut de intenția clară a alegătorilor pentru a participa la prezidențiale. „Dacă la scrutinul din 26 mai au fost organizate în străinătate 441 de secții de votare și au votat aproape 400.000 de cetățeni, acum estimările MAE arată că trebuie înființate nu mai puțin de 900 de secții de votare, estimări care nu au în spate o evidență clară a intenției de vot la alegerile prezidențiale din anul 2019, respectiv în datele de 8, 9, 10 noiembrie și 22, 23, 24 noiembrie2019”, declara, recent, președintele AEP.
AEP reamintește că pentru exercitarea votului prin corespondență trebuie parcurși următorii pași:
1. ÎNREGISTRAREA - completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opțiunea pentru votul prin corespondență. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate și copia documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abrogă Ordinul nr. 500/2016).
2. PRIMIREA DOCUMENTELOR - Poșta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin cores¬pondență:
• două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două autocolante cu mențiunea „VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două buletine de vot prin corespondență, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot;
• două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior.
3. VOTAREA
• Pe buletinul de vot se lipește autocolantul cu mențiunea „VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat;
• Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează;
• Se completează certificatul de alegător, mențio¬nând data și semnând olograf;
• Se introduce plicul interior și certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează;
ATENȚIE! În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Președintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conține candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.
4. EXPEDIEREA – Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conține votul său:
- îl trimite în țară, depunând plicul la orice oficiu poștal ori în orice cutie poștală a statului-gazdă;
- îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;
- îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara-gazdă după caz.
”Precizăm că înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu. Orice acțiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală. Faptele de acest gen, realizate cu scopul de a genera înființarea artificială de secții de votare semnifică inducerea în eroare a autorităților publice și pot aduce prejudicii statului român”, a mai transmis AEP.
Primul tur al alegerilor prezidențiale este programat în 10 noiembrie.